Valenciaport defensa que la integració port-ciutat "sempre s'ha acordat amb l'Ajuntament"

Guardar

Ampliación norte Puerto
Ampliación norte Puerto

El subdirector general de l'Autoritat Portuària de València (APV), Manuel Guerra, ha defensat aquest dimecres que "totes les actuacions realitzades històricament en matèria d'integració-port ciutat sempre s'han acordat amb l'Ajuntament". "Absolutament tot s'ha executat a través de convenis; cal recordar que el port no és una entitat privada, sinó que busca l'interés general", ha recalcat.

En el debat 'Ciutat-Port', organitzat pel Col·legi Territorial d'Arquitectes de València (CTAV), ha destacat que Valenciaport és una entitat pública dependent del Ministeri de Foment, amb el que es regeix per la Llei de Ports, detalla l'APV en un comunicat.

En concret, en 1986 va signar el primer conveni amb l'Ajuntament per a executar l'accés sud i en 1997 un altre per a posar a la disposició de la ciutat els espais innecessaris de la dàrsena interior, a canvi que les administracions --Ajuntament, Generalitat i Ministeri-- ajudaren el port a disposar d'una ZAL (Zona d'Actuació Logística), un accés nord i un accés ferroviari.

Ja en 2013, l'APV va segellar un tercer conveni en el qual es va materialitzar la cessió de la dàrsena a l'Ajuntament i es va acordar que la zona de Natzaret es desenvoluparia conjuntament entre el consistori i Valenciaport.

PLA DE VIGILÀNCIA AMBIENTAL

Respecte als efectes de l'ampliació nord a les platges del sud, el subdirector de l'Autoritat Portuària de València ha ressaltat que el disseny d'aquesta infraestructura es va realitzar per a no generar més efecte ombra que la que genera l'actual dic de l'est.

"La DIA (declaració d'impacte mediambiental) de 2007 ens va demanar que realitzàrem un pla de vigilància ambiental, que es va encarregar, prèvia aprovació per la direcció general de Costes, al laboratori de costes de la Universitat Politècnica de València (UPV)", ha explicat.

Aquest pla, ha apuntat, va permetre a l'APV disposar d'informes de periodicitat trimestral sobre l'evolució de les platges des de la Patacona fins al Saler, remesos a la direcció general de Costes i al Ministeri de Medi Ambient. "Portem deu anys amb un pressupost de tres milions d'euros consignat en les nostres partides pressupostàries per a realitzar les actuacions que Costes estime convenient", ha subratllat.

Actualment, segons ha indicat el subdirector, Valenciaport segueix a l'espera que Costes finalitze el pla integral i indique quines actuacions concretes ha de sufragar l'Autoritat Portuària de València.

CONTAMINACIÓ

Preguntat per la contaminació que generarien els vaixells en la nova terminal, ha recordat que l'APV preveu electrificar els molls, de manera que els vaixells puguen apagar els motors quan estiguen atracats en el port, "evitant l'emissió de CO₂".

Després d'assenyalar que "les navilieres estan obligades a utilitzar combustibles baixos en sofre", ha defensat: "El transport pesat, que continuarà existint, ha d'evolucionar perquè siga menys contaminant", per al que ha advocat per la creació de programes i subvencions específics.

En el debat, el subdirector ha ressaltat que l'APV "manté un contacte molt estret amb la ciutat", participant en fòrums i acudint a "totes les reunions necessàries" per a explicar la seua estratègia i "arribar a acords amb l'Ajuntament i amb la ciutadania". Ha posat com a exemple el Pla Especial de Natzaret, "planificat de manera conjunta amb l'Ajuntament" i a l'espera de contestació d'al·legacions per a finalitzar la seua tramitació.

La sessió també ha comptat amb Vicente Palomo, cap de l'equip tècnic de l'Oficina del Corredor Mediterrani; Rosa Pardo, directora general de Política Territorial i Paisatge de la Generalitat, i Ramón Marrades, director estratègic de La Marina de València.

Destacats