25n
25N
25N

El 32,8% dels valencians entre 16 i 74 anys té habilitats digitals baixes

El 32,8% dels valencians entre 16 i 74 anys té habilitats digitals baixes
21/04/2020 -

El confinament de les famílies a les seues cases les ha fetes molt més dependents de la tecnologia digital, tant per a accedir al teletreball com en les alternatives d’oci, relacions socials i formació acadèmica. No obstant això, encara que el 90% de les llars de la Comunitat Valenciana té accés a Internet, el 32,8% de la població entre 16 i 74 anys té “habilitats digitals baixes”.

Així es desprén de l’estudi ‘L’equipament digital de les llars valencianes i els reptes de la Covid-19’ elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, el seté que informe que realitza IvieExpress sobre l’impacte del coronavirus i que en aquesta ocasió signen els investigadors Laura Hernández i Francisco Pérez.

El document assenyala que les limitacions són menors en les habilitats relacionades amb la cerca d’informació digitalitzada i la comunicació, però són més importants pel que fa a la resolució de problemes informàtics i, sobretot, el maneig de programari.

Moltes persones es troben “limitades” quan es veuen obligades a augmentar l’ús de les aplicacions tecnològiques per al ‘teletreball’, la compra online, els tràmits administratius o l’educació, adverteix l’estudi.

L’accés de les famílies als serveis de telecomunicació digital en la Comunitat Valenciana és molt ampli i poc limitatiu: un 98,8% de les llars disposa de telèfon mòbil, un 90,6% d’accés a Internet, un 80% d’ordinador de qualsevol classe –inclosos netbooks, tauletes o portàtils, etc.–, uns percentatges similars al conjunt del país, del 98,5%, 91,4% i 80,9%, respectivament.

ESCASSETAT DE DISPOSITIUS PER A COMPARTIR

No obstant això, les dotacions d’equips digitals en les llars no ofereix la mateixa capacitat d’ús a llars amb diferent grandària, perquè encara que el nombre de telèfons mòbils i ordinadors sol augmentar amb el nombre de membres de la llar, la dotació per persona sol ser menor en les llars més grans, aquells en els quals viuen famílies amb fills.

Segons el nombre de membres de la llar que haja de compartir els equips –per a teletreballar o accedir als recursos educatius– “els dispositius resulten més o menys escassos”, apunta l’Ivie.

En aquest sentit, si ja abans de la crisi sanitària el nivell d’ingressos de les llars incidia a disposar de connexió a Internet i ordinador, ara aqueixes limitacions poden obligar els membres de certes famílies a “competir per l’ús dels equips per a teletreballar i per a estudiar”. El resultat és una bretxa digital entre els estudiants que amplia la socioeconòmica ja existent, avisen els investigadors.

Quant a les habilitats digitals dels valencians, l’informe de l’Ivie les agrupa en quatre categories: el maneig d’informació digital, la comunicació digital, la resolució de problemes digitals i les habilitats informàtiques.

Contemplant en conjunt aquestes dimensions, un 55,4% dels valencians disposa d’habilitats digitals bàsiques o avançades, un 32,8% té habilitats baixes (inferiors a les bàsiques), un 1,6% no té cap mena d’habilitats i un 10,3% mai es va connectar a Internet o no ho van fer en els últims 3 mesos. Segons aquestes dades, la situació valenciana és, en aquest sentit, molt similar a la mitjana espanyola.

En el maneig d’informació en entorns digitalitzats, un 72% dels valencians posseeix habilitats avançades i un 10,3% habilitats bàsiques. Així doncs, quasi tres de cada quatre valencians disposen d’habilitats avançades en el maneig d’informació digitalitzada.

En concret, en habilitats en comunicació digital –enviament i recepció de correu electrònic, participació en xarxes socials, realització de trucades telefòniques o vídeo anomenades a través d’Internet i pujada de contingut propi a alguna pàgina web per a ser compartit– el 65% dels valencians té habilitats avançades i un 17,8% d’habilitats bàsiques.

Quant a capacitat de resolució de problemes en entorns digitals, un 60,2% de persones en la Comunitat Valenciana té habilitats avançades en aquest àmbit i un 17% habilitats bàsiques. En aquest punt cal diferenciar dos blocs de tasques: un que comprén la transferència de fitxers entre ordinadors o dispositius, la instal·lació de programari i aplicacions i el canvi de la configuració de qualsevol mena de programari, i un altre que engloba les compres o vendes online, utilització de recursos d’aprenentatge online i banca a través d’Internet.

L’última dimensió contemplada valora les competències informàtiques en el maneig de programari. Considera activitats bàsiques el maneig de programari de processament de text, fulls de càlcul o programes d’edició de fotos, vídeo o àudio, mentre qualifica d’avançades la creació de presentacions o documents que integren text, imatges, taules o gràfics; maneig de funcions avançades en els fulls de càlcul o escriure en algun llenguatge de programació. En aquests aspectes, un 41,1% dels valencians té habilitats avançades i un 15,3% habilitats bàsiques.

En aquest context, l’Ivie ressalta la importància que han adquirit l’equipament i, sobretot, les habilitats digitals i assenyala que això “ha de ser aprofitat per les famílies valencianes per a millorar en tots dos sentits”.

A més, subratlla la necessitat de desenvolupar iniciatives públiques per a pal·liar les manques de dotacions digitals de les famílies sense recursos i evitar que els xiquets i joves perden les possibilitats de l’aprenentatge a distància i reduir bretxes digitals entre la població, que contribueixen a ampliar les desigualtats socioeconòmiques existents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + 19 =