Un valencià recorre Espanya amb bici per a lluitar contra la "descomunal" quantitat de residus en la naturalesa

Guardar

rafael_sanchis
rafael_sanchis

Rafa Sanchis, un jove valencià de 26 anys, va agafar la seua bicicleta el passat 14 de juliol i va emprendre un viatge per tota Espanya des de la seua ciutat natal amb el qual pretén lluitar contra la "descomunal" quantitat de residus que hi ha en la naturalesa. Sanchis, la seua bicicleta, unes alforges en les quals porta el seu equipatge, un carret per a transportar la brossa i una càmera, són els components d'aquest projecte, 'Miss Pachamama'.

El jove arreplega els residus que troba pels entorns que visita i consciència a la resta, sobretot a través de xarxes socials, sobre aquest problema mediambiental. València, Terol, Saragossa, Tudela i Pamplona: Més de 700 quilòmetres recorreguts durant els quals porta arreplegats un total de 115 quilos de brossa.

Ara viatjarà per la costa nord de la Península fins a Galícia, on prendrà la Via de la Plata fins a Andalusia per a finalitzar la seua ruta novament en la ciutat del Túria, ha explicat Sanchis a Europa Press.

'Miss Pachamama' rep el nom de la deessa inca de la naturalesa, el significat de la qual és el de 'Mare Terra'. "Em va semblar un nom molt xulo i molt relacionat amb el que jo vull fer, que és protegir els entorns naturals que tenim ací", explica Sanchis.

Aquest projecte va sorgir un dia en les platges d'Eivissa, quan el jove, que és aficionat als esports d'aventura, realitzava un viatge en caiac al voltant de l'illa. El valencià es va despertar sobre l'arena i va veure a un home, d'uns 50 anys, que arreplegava els residus que els turistes havien deixat al costat del mar. Llavors va conversar amb ell i l'home va pronunciar una frase que "es va quedar gravada en la ment" de Sanchis: "Si no ho arrepleguem, al final tot acaba en el mar".

Aqueixa vesprada, el jove va netejar les restes de la platja on anava a dormir i, quan es va posar a bussejar, es va adonar que l'home al qual havia conegut, a qui qualifica d'"una persona súper inspiradora, conscienciada i altruista", tenia raó: "En el fons del mar hi havia el doble de plàstic del qual havia arreplegat. Llavors ací em va tornar aqueixa frase de 'Al final tot acaba en el mar' i vaig decidir fer un viatge amb bici per a atallar el problema des de l'arrel, abans que arribara al mar. Vaig decidir ser part de la solució en comptes de part del problema", ha explicat.

Al llarg del seu viatge, aquest valencià ha trobat tot tipus de residus en platges, muntanyes, boscos o rius. Afirma que el 90% del que arreplega són llandes i botelles d'aigua, però també s'ha topat amb tota classe de "coses extravagants": sabatilles, persianes, preservatius, bidons de gasolina i, fins i tot, un pupitre escolar. "Són coses que apareixen a voltes en la naturalesa", ha comentat.

XICOTETS GESTOS I CONSCIENCIACIÓ MEDIAMBIENTAL

Sanchis, que també ha visitat altres projectes relacionats amb la seua causa, ha assegurat que l'essència del seu viatge és "la conscienciació i la recollida de brossa" i afirma que ho està aconseguint.

"Estic sorprés amb l'acolliment que ha tingut el projecte. Està creixent molt ràpidament i amb un 'feedback' molt positiu. La gent m'està escrivint molts missatges dient que arran de veure els meus vídeos s'ha posat a arreplegar la platja on estiueja o la muntanya que hi ha darrere de la seua casa", ha explicat. "Són xicotets gestos, però que a poc a poc van tenint un canvi en la gent i en la forma en la qual actuem", ha afegit.

Per a Sanchis, la "majoria" de la gent "està conscienciada" sobre no embrutar el medi ambient, però no tant amb la recollida de brossa "que no és seua". No obstant això, assegura que el gran problema, que també forma part de la seua iniciativa, és el consum "indiscriminat" de plàstic, un assumpte en el qual "hi ha treball a fer". "Arreplegar brossa està bé, però és un pegat a un problema existent. Perquè no succeïsca aqueix problema hem de canviar els hàbits de consum d'envasos", indica.

Ací, assegura, les autoritats tenen "un tema pendent", en el qual han d'invertir "uns diners, un esforç i un temps en campanyes que servisquen per a conscienciar". "Si jo, que sóc una persona que ha llançat un projecte a soles, sense cap tipus de recursos, estic conscienciant a més gent, imagina't el que pot fer un ajuntament o un govern", comenta.

Així mateix explica que també s'ha d'apostar per la conscienciació des dels col·legis: "Nosaltres anem a poder fer alguna cosa, però són les generacions futures les que han d'apostar fort per aquest tema". Assegura que els professors han d'aconseguir que els xiquets "s'enamoren de la naturalesa" perquè "quan a tu t'agrada alguna cosa i ho estimes, ho protegeixes i ho cuides".

Durant aquest viatge, que li està servint per a conscienciar-se a si mateix, conéixer les diferents cultures i paisatges del país i gaudir de l'esport, ha aprés que la gent "té ganes de conservar la naturalesa" i afirma que la societat rep iniciatives com la seua "amb els braços oberts".

'Miss Pachamama' creix "molt ràpid", per la qual cosa Sanchis està "súper content", ja que sap que el seu projecte inspira a altres persones, la qual cosa li sembla "molt gratificant". A voltes el viatge "es fa dur", però "et vénen els missatges de suport al capdavant i veus que val la pena, que està servint per a alguna cosa".

Destacats