Trenzano: "No invertir en el valencià suposa generar atur a la Comunitat Valenciana"

El valencià genera 35.505 ocupacions directes a la Comunitat Valenciana, segons l’estudi de l’Ivie

Guardar

prensa valenciano valencià
prensa valenciano valencià

El valencià genera riquesa? La resposta és sí. D'acord amb l'últim estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie), el valencià aportaria a la nostra economia un total de 1.307 milions d'euros – en termes de renda – i generaria, ni més ni menys, que 35.505 ocupacions directes a la Comunitat Valenciana.

Però, si a aquestes dades se li suma l'impacte indirecte i induït, d'acord amb aquest estudi, les xifres augmentarien considerablement, arribant als 2.065 milions d'euros – el 2,1% del PIB regional – i contribuiria a mantenir quasi el 3% del total de l'ocupació valenciana, o cosa que és el mateix un total de 56.367 ocupacions.

Sens dubte, unes xifres molt positives que el Director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano ha valorat. "Els valencians i valencianes hem de començar a pensar que el valencià no solament cal interpretar-lo com a valor cultural, educatiu o d'identitat sinó que, a més, genera riquesa econòmica. De fet, exie 2,1% de Producte Interior Brut que es genera en el nostre territori està relacionat amb el fet de comptar amb una segona llengua, però també cal destacar que darrere de totes les ocupacions que genera hi ha persones que cobren un sou gràcies a la llengua".

D'aquestes dades, Trenzano arriba a una conclusió clara: "no cal deixar d'invertir en el valencià per a generar negoci al voltant de la nostra llengua perquè incrementarem el PIB, generarem riquesa i generarem persones que aporten riquesa i que se sustenten gràcies a la peculiaritat d'haver heretat una llengua, que ens ve de segles, i que els valencians i valencians van decidir que fóra llengua oficial al costat del castellà".

Els sectors més beneficiats per l'ús del valencià són la indústria de la cultura, els mitjans de comunicació, l'administració pública, la indústria de la llengua i el sector educatiu, sent aquest últim el que més impacte genera amb un 90,8% de la renda i el 87,3% de l'ocupació, la qual cosa es tradueix en 1.874 milions d'euros i un total de 49.187 ocupacions, principalment en l'ensenyament no universitari.

Aquesta iniciativa sorgeix l'octubre de 2015 arran que, a Brussel·les, s'explicara, davant la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística, el canvi en el model de política lingüística que s'havia generat amb el nou govern valencià. Allí, es va tractar el tema que les llengües regionals i minoritàries d'Europa tenien un valor econòmic i creaven riquesa i treball. Això va ser l'impuls per a traslladar aquesta iniciativa a la Comunitat Valenciana per a demostrar que el valencià era generador de riquesa.

Així, l'Ivie ha dut a terme aquest estudi, prenent com a referència l'any 2017, amb el propòsit de conéixer quina és la contribució que el valencià aporta a l'economia valenciana, mesurar la riquesa que genera aquesta llengua, així com quantificar el valor econòmic del valencià en els sectors més beneficiats. En aquest aspecte, el conseller d'Educació en funcions, Vicent Marzà, apuntava la importància de tornar a repetir aquest estudi, d'ací a uns anys, per a comprovar "les xifres que s'han generat amb l'obertura de la radiotelevisió pública autonòmica".

Invertir en el valencià és invertir en valor per a la societat

Malgrat aquells partits polítics que han tractat de limitar la presència del valencià per considerar-lo una "imposició" o una "discriminació", la veritat és que les dades mostren una situació favorable del valencià que, a més, beneficia en el valor que aporta a la societat.

En aquest sentit, Rubén Trenzano explica, a València Extra, que "PP i Ciutadans han demanat constantment que es rebaixen les partides que la Generalitat Valenciana dóna al valencià. A partir d'ara, crec que comptem amb un estudi fiable que ens diu que com més injectem a la nostra llengua, més benefici afegirem a la nostra societat. Per tant, el camí està clarament marcat. Com més invertim en el valencià, més impacte generarem en riquesa, en Producte Interior Brut i més llocs de treball es crearan. Per contra, aquells partits que critiquen aquestes inversions, que sàpien que suposa enviar a més famílies a l'atur perquè no solament s'ha mesurat l'impacte directe, sinó l'induït, és a dir, que els que cobrem directament del valencià també repercuteix en la societat en la mesura en la qual el gastem en els comerços de la ciutat, contribuint també a sustentar altres llocs de treball que no viuen directament del valencià".

D'aquesta manera, Trenzado ha sigut contundent: "No invertir en valencià suposa generar atur a la Comunitat Valenciana, i aquest govern no està disposat a incrementar els índexs d'atur, sinó tot el contrari. Invertir en tots aquells sectors productius que generen riquesa, i la llengua és un espai de generació de riquesa", ha conclòs.

Destacats