El valencià, el blanc dels discursos polítics

PP i Cs utilitzen el valencià com a arma llancívola per a desmuntar les accions realitzades pel Govern del Botànic

Guardar

aula_gva
aula_gva

L'ús del valencià s'ha convertit en un dels pilars fonamentals de les campanyes polítiques. Tant Ciutadans, com el Partit Popular l'han incorporat als seus respectius discursos polítics, encara que de manera ben diferent. Així, mentre el candidat a presidir la Generalitat Valenciana per Ciutadans, Toni Cantó, reitera la suposada marginació del castellà en els centres públics, la líder del PP, Isabel Bonig, s'ha abanderat com a defensora del valencià, però "sense imposicions".

Després d'escoltar a Toni Cantó, en el seu acte de presentació com a candidat a les primàries, que estava "fart que els nostres fills no puguen estudiar ni una sola hora en castellà en molts col·legis de la Comunitat Valenciana", la setmana passada es presentava davant la Conselleria d'Educació, al costat de la portaveu d'Educació de Cs en Les Corts, Mercedes Ventura, per a denunciar adoctrinament a les aules "de la mateixa manera que a Catalunya i Balears". Pel que sembla, i segons assegura Cantó, un informe editat per la mateixa formació, revelaria "exemples clàssics de com tot el que té a veure amb Espanya té una connotació negativa" en dos llibres de Llengua i Literatura Valenciana per a primer de Batxillerat.

Davant aquestes acusacions, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, no ha tardat a contestar per a deixar clar no solament que "no és cert que no es puga estudiar en castellà", sinó que "els projectes lingüístics, per primera vegada, es voten pel Consell escolar, no s'imposen. Imagine que com no us va agradar que el 95% dels centres aprovaren el seu projecte lingüístic per majoria de ⅔ o superior, ara necessiteu crear conflicte per a guanyar vots".

"Primer heu acusat el professorat d'adoctrinament, ara sembla que voleu perseguir a les famílies i les seues opinions. Necessiteu conflicte i vos dóna igual arrasar amb tot pels vots. No us ho permetrem: quan acuseu la comunitat educativa sempre ens trobareu de front. Volem que tota la ciutadania valenciana domine valencià, castellà i anglés. Les llengües no són armes de destrucció, són ponts de comunicació. Si en algun moment vols deixar de crear incendis i rescatar fantasmes, si vols parlar de model educatiu o de renovació pedagògica, i tens alguna proposta, estaré encantat d'escoltar-te", concloïa Marzà.

I és que la Llei 4/2018 de Plurilingüisme, que té com a objectiu el domini escrit i oral del castellà i valencià, i el domini funcional d'una o més llengües estrangeres a les aules, estableix que el mínim destinat als continguts curriculars en cada llengua oficial en tota l'escolaritat obligatòria siga del 25% de les hores lectives, i el 15% per a les estrangeres. Així mateix, cada centre tindrà l'obligació de respectar eixe mínim establit en la normativa, encara que tenint la llibertat de donar més prevalença a una llengua o a una altra, sempre que es respecte un quart d'eixes hores en castellà.

Quant al suposat adoctrinament en els llibres, Miguel Soler, secretari autonòmic d'Educació, també va aclarir a Toni Cantó que "no existeixen llibres de text oficials, són els que cada claustre decideix sense haver-hi cap mena d'autorització per part de l'administració". De fet, ha apuntat que aquest procediment està basat "en una normativa estatal que va introduir el Govern del PP en 2002, la Llei de Qualitat de l'Educació, que marca que les editorials han de complir amb el currículum escolar, i el professorat de cada centre tria el que considera".

Bonig: "El PP vol parlar valencià i parla valencià"

La presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, també ha expressat la seua intenció de "defensar el valencià", però sense el que ella considera "adoctrinament catalanista". Així, ha reiterat que "entre els compromisos del PPCV està revertir el model d'immersió lingüística per a recuperar el castellà; perquè un de cada cinc centres nous impartisca el 80% d'assignatures en anglés i aconseguir que l'alumnat s'expresse correctament en castellà, valencià i anglés".

Així mateix, la líder del PP ha assegurat que sempre han estat treballant en la "defensa de la llibertat lingüística sense caure en la imposició. Per tant, no admetrem cap superioritat dels partits d'esquerra dient que el PP està en contra del valencià perquè aquesta formació vol parlar valencià i parla valencià".

Destacats