Els autobusos de l’EMT tornaran a prestar servici als pobles d’Alboraia, Montcada, Paterna i Vinalesa a partir de hui. Així ho ha anunciat este dimecres l’alcalde de València, Joan Ribó, en firmar un conveni de col·laboració amb la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, M. José Salvador. Segons este acord, es prolonga el servici de l’autobús urbà fins als esmentats pobles de l’àrea metropolitana. A més, les dos administracions estudiaran la possibilitat de prolongar altres dos línies de l’EMT (la 26 i la 9) que arribarien al Perelló i a Sedaví, respectivament, i donarien servici als barris del Forn d’Alcedo i Sociòpolis.
Acompanyat pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l'EMT, Josep Enric Garcia Alemany, l’alcalde ha signat este conveni per a l’establiment d’este servici de transport públic entre València i les localitats d’Alboraia, Montcada, Paterna i Vinalesa. L’acord, en què la Generalitat Valenciana delega les competències de transport interurbà en l’Ajuntament de València, “suposa una solució conjuntural fins que es cree la solució estructural amb l’Autoritat Metropolitana de València”, que contempla la Llei d’acompanyament que entrarà en funcionament en el primer trimestre de 2017.
L’alcalde de València ha reiterat “el meu compromís ferm amb una mobilitat sostenible, i això implica tombar fronteres fictícies entre les localitats pròximes a València i la ciutat. Les persones es mouen i necessiten un transport àgil i eficaç. És el que a partir de demà serà una realitat en estes quatre poblacions i el que desitgem que es reproduïsca en altres municipis. Entre totes les administracions ho hem de fer possible”.
Joan Ribó ha manifestat la seua “satisfacció” per la firma d’este acord que dóna suport al treball que l’Ajuntament està fent per a millorar la mobilitat a l’àrea metropolitana i per a reduir el nombre de cotxes que entren en la ciutat, un xifra que oscil·la entre els 60.000 i els 70.000 vehicles diaris. “L’objectiu és que el transport públic siga un eix fonamental per a la mobilitat, i per això, en un futur, es prolongaran dos noves línies per a donar servici a barris poc assistits”.
“La gent, quan agarra, el cotxe no coneix les fronteres, es desplaça independentment dels municipis i nosaltres hem de fer polítiques pensant en eixa realitat, i recuperar uns servicis que es van perdre per una política errònia”, ha explicat Joan Ribó. L’alcalde ha coincidit amb la consellera a l’hora de reivindicar el contracte programa del Ministeri de Foment, l’ajuda estatal que tenen altres ciutats amb el transport públic finançat.
“Des de l’any 2012 hem perdut 350 milions d’euros de subvenció que hauria d’haver aportat, a través de l’anomenat contracte programa, el Ministeri de Foment i no volem perdre més diners”, ha manifestat la consellera María José Salvador, qui ha assegurat que l’any que ve, València ha de rebre, almenys, 36 milions d’euros de l’Estat per a subvencionar el transport a l’àrea metropolitana de València.
“És important posar en valor l’aposta d’estes dos institucions locals per a millorar la qualitat de vida de les persones en matèria de mobilitat sostenible, amb la recuperació de l’Autoritat Metropolitana del Transport”, ha afegit la consellera.
Segons el conveni signat hui, en el marc de la Setmana de la Mobilitat, la Generalitat aportarà 304.000 euros perquè l’EMT torne als municipis d’Alboraia, Mislata, Montcada, Paterna i Vinalesa, i d’acord amb les previsions d’esta empresa municipal, l’Ajuntament de València donarà servici a uns 350.000 viatgers a l’any.
També amb motiu de la Setmana de la Mobilitat, la consellera María José Salvador ha entregat a l’alcalde un guardó de reconeixement per la conversió en zona de vianants de l’entorn del Mercat Central.