València

Es congela el rebut de l'aigua per a 2019

1 minut

agua_valencia

L'any 2019 la ciutadania pagarà pel servici d'aigua potable el mateix que enguany. Així ho ha anunciat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, en concloure la reunió del Consell d'Administració de l'Empresa Mixta d'Aigües de València (EMIVASA). En aquesta trobada també s'ha donat compte de l'import econòmic, quasi 190.000 euros, destinat des de gener fins al mes de juny per evitar el tall de subministrament d'aquest bé de primera necessitat en les llars de la ciutat. I s'han anunciat inversions, per un muntant de 10,5 milions d'euros, per a millorar les xarxes i instal·lacions en general que fan possible aquesta prestació, i altres 4,5 milions per a les infraestructures potabilitzadores.

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha presidit hui aquesta reunió del Consell d'EMIVASA, en la que també han estat presents les regidores de Medi Ambient, Pilar Soriano, i de Cooperació, Neus Fábregas. Joan Ribó ha ressaltat que el Govern de la Nau ha mantingut el compromís de mantenir congelat els rebuts de l'aigua des de 2015, i ho continuarà fent en 2019 «perquè es tracta d'un servici bàsic».

«Per aquesta raó -ha explicat- no podem permetre que a una família se li talle a final de mes l'aigua, que és un element essencial de consum, per no poder pagar el rebut». D'aquesta manera, Joan Ribó s'ha fet ressò del conveni signat amb les empreses subministradores i del protocol establert, «mitjançant el qual, no se li talla a cap família l'aigua, sinó que es comunica la situació als servicis socials de l'Ajuntament, que verifica la situació de vulnerabilitat i finalment es fa càrrec de l'import».

FONS SOCIAL

Concretament, segons les dades analitzades hui en la reunió del Consell d'EMIVASA, des de principis d'any fins al mes de juny, s'ha fet front als talls de subministrament d'aigua que han amenaçat famílies valencianes en 882 casos. Amb un pagament de 189.420 euros que han assumit l'Ajuntament, EMIVASA i la Fundación Aguas de Valencia. 102.758 d'aquests euros han sigut assumits pel Consistori, mentre que l'empresa encarregada del servici ha abonat 26.662 euros i l'esmentada fundació, 60.000 euros.

«Tenim molt clar que la prioritat de les nostres polítiques han de ser les persones, i més encara aquelles que ho estan passant malament», ha aclarit l'alcalde, qui, d'altra banda, ha explicat que una altra línia d'actuació important pel que fa a la prestació d'un servici bàsic «és l'aprofitament dels recursos, i la seua millora».

INVERSIONS

De fet, un altre assumpte tractat al Consell d'EMIVASA ha sigut l'evolució de les inversions executades enguany i el Pla de les previstes per a 2019, que amb 10,5 milions d'euros contempla intervencions «importants» com ara la que es durà a terme a les xarxes d'aigua potable dels Poblats del Sud, amb 2,8 milions d'euros.

Entre altres instal·lacions, també seran objecte de millora, les canalitzacions del Cabanyal, Pla del Remei i Massarrojos, amb altres 2,8 milions d'euros; les instal·lacions hídriques de Ciutat Vella, per a les quals s'ha reservat 897.600 euros; o la nova canonada arterial de l'avinguda Balears, que es millorarà amb 800.000 euros.

Joan Ribó ha recordat que «invertir en les millores que necessita la ciutat també implica fer-ho en allò que moltes vegades no es veu, però que és igualment important, com són les canalitzacions o les plantes potabilitzadores». Per als treballs previstos en aquestes últimes plantes es destinaran 4,5 milions d'euros.

Pel que fa a les inversions aprovades a finals de 2017, l'alcalde ha explicat que segons les previsions abans de cap d'any estaran executades el 90%.