José Luis Moreno (PP) va arribar a la política municipal valenciana el passat mes de maig quan María José Catalá va guanyar les eleccions municipals. Una gestió que l'edil descriu com "més propera" i que sí difereix, segons relata, de la qual feia en la Generalitat Valenciana, primer com a tècnic i després com a alt càrrec. Precisament, va ser en l'administració autonòmica on va ocupar el càrrec de director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i també va ser responsable de Conservació de l'Arxiu Fílmic.
Ara, Moreno busca plasmar en la política cultural de la ciutat de València tot el que va aprendre durant els més de vint anys que estigué en organitzacions culturals com l'IVC o l'Institut Valencià de l'Audiovisual i de la Cinematografia (IVAC). Conversem amb ell sobre els seus grans projectes com a regidor de Cultura per als pròxims quatre anys, el full de ruta del reinaugurat Palau de la Música i sobre els nous socis de govern de l'equip del que forma part.
Com valora aquests primers mesos al capdavant de la Regidoria de Cultura?
Jo vinc de la Generalitat Valenciana, per la qual cosa l'administració la conec. Però, és veritat que l'ajuntament funciona d'una manera diferent; ja no només en la part administrativa, sinó que encara que en tots dos llocs estava fent una política cultural, ací és més propera a la gent. És per això que les mancances o les necessitats culturals t'arriben d'una manera més ràpida i les has de resoldre més ràpidament també.
Eixa és la diferència de com funciona un costat i un altre. He estat com a tècnic i com a alt càrrec en la Generalitat fent política cultural en la qual busques que aquesta estiga dirigida a la ciutadania, per la qual cosa ací no he notat molt canvi. Però, sí que és veritat que ara has de passar per una sèrie de fases polítiques com són els plens, les preguntes de l'oposició que has de respondre, les mocions o les comissions de cultura que no tenia en la Generalitat.
Encara així, com es tracta d'impulsar polítiques culturals consensuades, fins hui no he tingut molt problema. Sí que és veritat que poden haver diferents criteris respecte als altres grups polítics, però en la cultura solem estar en la mateixa línia.
Té una llarga trajectòria en llocs directius en l'IVC i també en l'IVAC. Per què va decidir deixar eixos càrrecs i entrar en política com a membre de l'equip de govern de Catalá?
Jo havia deixat els càrrecs de direcció i havia tornat a la plaça que tenia en la Generalitat com a tècnic funcionari perquè havia estat huit anys ja com a alt càrrec i volia descansar i dedicar-me a temes familiars. El canvi va ser perquè em va cridar María José Catalá per a proposar-me portar l'àrea de Cultura i em va dir que m'ho pensara. La veritat és que si m'hagueren oferit qualsevol altra cosa en la Generalitat haguera dit que no perquè ja havia decidit que eixa etapa la hi havia passada i estava en una altra fase de la meua vida.
Però això va ser una cosa que no m'esperava, nova i diferent.També és un altre tipus de gestió més propera a la gent i ja que tenia l'oportunitat vaig decidir provar. Vaig entendre que amb tot el que havia fet abans podia aportar molt a la ciutat i vaig decidir embarcar-me en aquesta aventura; encara que sempre sabent que va a ser temporal.
Ha dit que la política cultural municipal és més propera. Què és allò que li transmet la ciutadania que hauria de millorar en clau cultural?
Millorar sempre cal millorar-ho tot independentment de l'època en la qual ens trobem. Al final, hi ha coses molt establides que són estàndard dins de la política cultural com són els museus, les biblioteques i una política que has de fer sí o sí perquè són serveis bàsics de l'ajuntament.
La idea és intentar millorar allò que ja hi ha incrementant el pressupost i que es done un millor servei per a la ciutadania. I eixe és l'objectiu que tinc. Principalment, el què jo vull fer és millorar el que ja hi ha i després, si es pot, crear iniciatives noves que servisquen per a cobrir una mancança. Si després de quatre anys he aconseguit millorar eixes coses ja em podré sentir satisfet.
La idea és intentar millorar allò que ja hi ha incrementant el pressupost i que es done un millor servei per a la ciutadania
Per exemple, no hi ha biblioteques públiques en tots els barris i això poc a poc, caldrà millorar-lo, incrementant-les i donant un servei de biblioteca en aquells barris on no n'hi ha. Al final cal anar buscant els recursos, econòmics i no econòmics, per a complir totes les necessitats culturals que estan demandant. La ciutadania és molt plural i cada barri demanda una cosa, per la qual cosa cal adaptar-se a les necessitats de cada barri.
S'estan ultimant ja els pressupostos municipals del 2024. Quins són els grans projectes o iniciatives culturals que s'inclouran en eixos comptes?
Tenim bastants inversions, moltes són estructurals com millorar els sistemes de climatització o reformes en edificis. I també reformarem integralment l'hemeroteca i estem en la fase d'adquirir solars o edificis als quals ens agradaria donar un contingut cultural.
Quins edificis es preveuen adquirir?
Des de l'àrea de Patrimoni Històric s'està negociant amb Adif la cessió a l'ajuntament de l'estació del Grau, que és la més antiga d'Espanya que queda en peus. El nostre objectiu és intentar adquirir eixe edifici i després donar-li un contingut cultural.
L'edifici dels Comtes de Montortal ja ha sigut adquirit per l'ajuntament i s'està fent un estudi de reforma i analitzant a què es va a destinar. Són dos exemples d'allò més proper que tenim.
Ha estat lligat sempre al món audiovisual i del cinema i així ho avala la seua trajectòria professional. En què es va a treballar per a impulsar la faceta cinematogràfica de València?
El tema dels rodatges ho porta la Film Office que depén de Visit València i està dins de l'àrea de Turisme. Llavors no és una competència meua directament, però com vinc del camp de l'audiovisual sí que estic col·laborant en la redacció de les ordenances de rodatges, que el que pretenen és afavorir al màxim i donar totes les facilitats possibles perquè es puguen realitzar en la ciutat.
Moltes vegades una pel·lícula decideix el lloc de rodatge no tant perquè té algun tipus d'ajuda o incentiu fiscal, sinó perquè tenen facilitat per a vindre a rodar ací. De fet, València és una ciutat que no està explotada visualment com per exemple Madrid o Barcelona, llavors és molt atractiva per a productors nacionals i internacionals.
L'ordenança en la qual s'està treballant ara des de l'àrea de Turisme, i en la qual estic participant activament, és la que ha de donar eixes facilitats per a tindre més opcions que vinguen ací rodatges, que és bo per a la ciutat perquè la promociona i també és molt positiu econòmicament.
Es preveu que la València Film Office deixe de dependre de Turisme i entre en les competències de l'àrea de Cultura?
Està previst que seguisca en Turisme. El que passa és que Turisme i Cultura tenim molts temes en comú i estem contínuament reunint-nos per a fer accions en col·laboració. No està previst que eixes competències passen a Cultura perquè hi ha una relació directa i estem treballant conjuntament, independentment que estiga en un àrea o una altra.
Ha declarat en diverses ocasions que la programació d'enguany del Palau de la Música era heretada de l'anterior corporació municipal. Quins van a ser les claus de la temporada 2024-2025?
La programació del Palau es dissenya en col·laboració amb el seu director, Vicent Lliméra, i com ell mateix ha dit la programació d'aquesta temporada ja estava feta, ja que aquesta cal plantejar-la amb prou mesos d'antelació o fins i tot a anys vista, però sí que hem realitzat alguns canvis per a intentar millorar-la.
Per a la següent temporada el que es pretén és que les grans orquestres i grans solistes tornen al Palau de la Música. Aquest s'havia quedat un poc fora del circuit per haver estat tancat quatre anys i ara el principal objectiu és que els grans músics incloguen València dins de les cites que estan fent per tota Europa.
En quin punt es troben els informes per a conéixer l'abast dels treballs de reparació que encara falten per escometre en l'edifici annexe del Palau de la Música?
Ara mateix s'estan realitzant eixos informes tècnics sobre l'edifici annexe al Palau, que és on es troba la part d'administració, per a veure totes les mancances que té i les obres que s'han d'escometre. Una vegada estiguen eixos informes, que serà a la fi de 2023 o principis de 2024, és quan es dissenyarà el projecte d'obra, s'adjudicarà i ja després es farà l'execució de tots els treballs.
El projecte d'obra és el que s'espera que estiga llest per a l'estiu que ve i l'execució d'obra es podrà realitzar a partir de finals de 2024 i durant l'any 2025. El càlcul és que l'obra puga estar acabada en 2025.
S'ha trobat alguna deficiència estructural després de la reobertura de la Sala Iturbi a principis d'octubre?
Dins de l'edifici principal no s'han trobat més problemes estructurals després de l'obra que ja va finalitzar i a més ha sigut revisada pels arquitectes. L'única cosa que s'ha trobat ha sigut mancances d'alguns detalls, per exemple, faltaven alguns monitors.
Què li sembla la recent entrada de Vox en l'equip de govern del que vostè forma part?
Vox ha entrat amb unes competències que, en principi, no afecten gens a la cultura, per la qual cosa ací no puc opinar perquè no són les meues competències. Al final, calia donar-li una estabilitat al govern i necessites un mínim de vots per a traure totes les propostes endavant
És per això que, o bé havíem de fer pactes puntuals —o amb Vox o amb altres partits— per a aprovar les coses; o bé, havíem de formar un govern estable a través d'un pacte. En la part de Cultura no ha afectat a gens, ja que les meues competències s'han quedat intactes a com estaven abans.
Creu que poden haver ingerències d'aquesta formació en l'àrea de Cultura i que es duguen a terme vetos a determinats projectes, tal com ha passat en altres localitats com per exemple Borriana?
En principi jo crec que no. Al final, suggeriments jo tinc de totes les regidories i estic obert a totes les propostes que vinguen. >Degut a que la cultura és molt transversal en les persones, estic tenint molta col·laboració per part d'altres regidors.
Perfectament em podrien arribar per part de Vox suggeriments i si són bons s'acceptaran sense cap problema. No he tingut cap ingerència en la política cultural més enllà dels suggeriments que m'arriben des d'altres regidories i en nom dels regidors com usuaris.
Ha explicat que la cultura és transversal, creu que hi ha una política cultural d'esquerres i una altra de dretes?
Jo crec que la cultura està per sobre d'ideologies. Per suposat que pots fer una política més d'esquerres o més de dretes, però, podria dir que el major percentatge de cultura està per sobre de qualsevol ideologia. La cultura és una cosa que ha d'arribar a la ciutadania i ja és aquesta la que tria què cultura vol consumir, ja que és lliure de fer-ho.
Com a administració el que hem de donar és un servei global de cultura per als ciutadans i intentar fomentar-la. Nosaltres hem d'oferir tot tipus de cultura sense pensar en ideologies i que després cada persona trie la que vulga.
Nosaltres hem d'oferir tot tipus de cultura sense pensar en ideologies i que després cada persona trie la que vulga
Una de les principals línies de treball serà la d'oferir tot tipus d'oferta cultural perquè la ciutadania es trobe representada?
Sí, jo crec que no hem de pensar en ideologies a l'hora de fomentar un determinat tipus de cultura. Hi ha una oferta cultural i el teu objectiu és posar-la a la disposició de la ciutadania i que després siga cada persona qui trie si vol consumir-la o no.
No s'ha d'excloure a ningú ni pensar que cal fer una cultura ideològica, al contrari. A més, tothom defensem que la cultura està per sobre de qualsevol signe polític. La cultura és cultura i el ciutadà ha de gaudir d'ella.
La ciutat acull al llarg de l'any grans actes per a fomentar l'interés de la població per la cultura, la música o el teatre com per exemple el cicle 'Cultura als barris'. Es va a seguir eixa mateixa línia d'acostar la cultura a la ciutadania de manera gratuïta?
El que volem fer és que la cultura seguisca arribant als barris i que siga accessible per a tothom simplement desplaçant-se a uns metres de la seua casa. Es pot fer en centres ja establits com són les biblioteques, que tenim més de 30 repartides per tota la ciutat i això és una primera porta d'entrada a la cultura per a molts ciutadans. Encara així, no tenim biblioteques en tots els barris i això haurà d'anar creixent.
Llavors el que fem és llançar iniciatives com a 'Cultura als barris' o 'Jazz als barris' perquè també els barris i les places de la ciutat tinguen oferta cultural. El que volem és augmentar la difusió i que puga arribar un altre tipus de cultura a més barris. I això és un pla a diversos anys, fins i tot més enllà d'una legislatura, per a anar ampliant eixa xarxa cultural de la ciutat i tota la programació s'adapta a les especificitats de cada barri.
La idea és obrir més centres culturals, de fet, es van a inaugurar abans que finalitze l'any cinc centres més que ja estan en procés de licitació. No es pot fer un gran 'Cultura als barris', per falta de pressupost, però sí es pretén ampliar aquest programa.
A més, sempre hem pensat que les biblioteques han de ser centres culturals i que no solament donen el servei de prestar llibres. Volem que siguen el canal d'entrada a altres activitats que té l'ajuntament i és la primera manera d'arribar a tots els barris perquè és la xarxa cultural més gran que tenim en la ciutat. Una de les primeres coses que anem a afrontar és obrir biblioteques en els barris i pedanies que no tinguen, però això es farà progressivament segons vaja augmentant el pressupost.