El pròxim mes de març les administracions central, autonòmica i municipal signaran un acord marc en el qual s'estableix un cronograma per a l'execució tant del Canal d'Accés, una infraestructura la importància urbanística de la qual per a la ciutat ha destacat especialment l'alcalde Joan Ribó, com el túnel passant i la nova estació ferroviària. El full de ruta previst estableix que l'execució del Canal d'Accés per part de les tres administracions que integren la Societat Parc Central, el consell d'administració de la qual s'ha reunit aquest matí, comence en 2021 i concloga en 2024. L'estació i el túnel passant seran finançats íntegrament per l'Estat, mentre que per al Canal d'Accés, l'administració central aportarà el 50% i Generalitat i Ajuntament de València el 25% cadascun.
En eixa valoració «positiva i d'avanç», l'alcalde ha destacat l'acord per a «agilitar els processos per a realitzar les obres del Parc Central i la venda dels 16 solars inclosos en el seu àmbit, en passar la gestió del Consell d'Administració a una Comissió Executiva», i també la decisió de les tres administracions representades al Consell d'Administració de «signar el mes de març un acord marc que contemple, d'una banda, el compromís del Ministeri de Foment de fer l'estació subterrània i el túnel passant a càrrec seu i, per un altre, d'escometre el Canal d'Accés mitjançant un finançament en el qual el govern central aportarà el 50% dels 400 milions pressupostats, i la Generalitat i l'Ajuntament, cadascun d'ells, un 25%».
ESTUDI DE VIABILITAT
Igualment s'ha referit a la presentació en aquesta reunió de l'Estudi de Viabilitat del Nou Canal d'Accés per a la Integració de l'Alta Velocitat a la ciutat de València, del qual Joan Ribó ha ressaltat que «inclou un cronograma d'execució segons el qual ha de començar en 2021 per a finalitzar en 2024. Això permetrà el soterrament de les vies des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta i la realització de l'avinguda de García Lorca, que és el principal objectiu urbanístic de les obres pendents del Parc Central».L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat la concreció d'eixe acord que «comença en una data, acaba en una altra i contempla com es finançarà», i ha insistit en l'especial importància del Canal d'Accés, «una obra fonamental per a la ciutat de València. En aquest moment ja tenim un estudi de viabilitat que ens planteja amb un cronograma que s'adapta al projecte de pressupostos de 2019. Celebrem que compte amb eixe estudi de viabilitat, a l'espera que en el menor temps possible puguem signar el nou conveni per a avançar en el projecte».
«Crec que ha sigut una reunió en la qual, a més de bones paraules, s'ha plasmat el compromís de traduir-les en projectes i propostes concretes», ha afegit l'alcalde de València.
Per part seua, la consellera d'Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha ressaltat el suport del govern d'Espanya al Parc Central de València, s'ha referit a la falta de concreció i incompliments del conveni signat en 2003, i ha parlat d'un «nou full de ruta clar i rigorosa», que quedarà recollida en aqueix acord a signar el mes de març, per a poder començar en 2021 les obres del Canal d'Accés, un projecte d'extraordinària importància per a la ciutat de València.
A més de «full de ruta clar», Pedro Saura s'ha referit a un «compromís definitiu de passar de les paraules als fets amb una adequada planificació», ressaltant la importància d'aquestes infraestructures per a l'Alta Velocitat i el Corredor Mediterrani i assenyalant l'actualització del conveni de 2003, pressupostat en 825 milions d'euros, fins a un total de 3.100 milions. De les inversions restants després de la conclusió de la primera part del Parc Central, el Govern assumirà íntegrament l'execució de la nova estació i del Túnel Passant, mentre que per al Canal d'Accés prevaldrà la citada fórmula de 50/25/25.