El futur del València CF tendeix d'un fil. El club de Mestalla es troba ficat en un túnel on no arriba a veure's el final. Amb el pas dels mesos, la situació, lluny de solucionar-se, es continua agreujant.
La complicada situació econòmica, aguditzada per la crisi derivada de la Covid-19 i per la nefasta gestió de Meriton, empresa liderada per Peter Lim que disposa de la majoria accionarial, pot patir un colp quasi mortal si finalment es confirma la cancel·lació de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE).
El club ha entrat en una espiral de la qual és difícil eixir. La venda dels millors jugadors el passat estiu unida a la decisió de la propietat de no invertir en reforços, han provocat que l'equip es veja abocat a lluitar per evitar el descens a la Segona Divisió. Aquesta caiguda en la classificació de lliga impedirà, d'una banda, que el València CF dispute l'any vinent competició europea amb el minvament econòmic que això suposa i, per altra, reduirà els diners que percep per drets de televisió per part de La Liga.
Una baixada d'ingressos que obligarà, de cara al pròxim curs, a seguir amb la venda dels millors jugadors, fet que continuarà provocant un afebliment encara major i una impossibilitat de tornar a lluitar per estar en la part més alta. Un cicle del qual no es veu eixida sense un canvi de rumb en la gestió que injecte capital en l'entitat.
A LA VORA DE LA CAUSA DE DISSOLUCIÓ
A aquesta delicada situació se suma la cada vegada més probable anul·lació de l'ATE, impossibilitant la finalització del nou Mestalla (les obres del qual van començar en 2007 i es van paralitzar en 2009) i la venda de les parcel·les de l'actual estadi. Aquest fet deixaria a l'entitat centenària prop de la causa de dissolució.Segons la Llei de societats de capital, s'arriba a la causa de dissolució en una societat quan el patrimoni és inferior a la meitat del capital social. En el cas del València CF, segons la memòria de la temporada passada, el club de Mestalla té uns fons propis de 39 milions d'euros. Si se li resten les pèrdues, xifrades en poc més de 23 milions d'euros, ix una xifra que ronda els 16 milions d'euros, quantitat que posa en perill la viabilitat de l'entitat perquè la meitat del capital social és de 10 milions d'euros.
Aquests 6 milions d'euros de marge es veurien reduïts aquesta temporada. Després de la crisi derivada per la Covid-19, que entre altres coses ha impossibilitat obrir Mestalla amb les pèrdues de taquilles que suposa, i l'anul·lació de l'ATE, la SAD es veuria abocada a la causa de dissolució.
QUASI 10 ANYS D'ATE
L'ATE, aprovada en el 2012 per a agilitar els tràmits necessaris per a reprendre les obres amb el finançament acordat amb Bankia, expira el vinent mes de maig. En poc més de dos mesos hauria d'estar finalitzada la segona fase (de les quatre previstes), que contempla la finalització de les obres d'execució i posada en marxa del nou Mestalla, l'execució del terciari (zona comercial), la construcció del poliesportiu de Benicalap i la urbanització de l'entorn de l'estadi. Tots aquests punts es troben ja incomplits al no existir temps material per a la seua execució.Per això, l'única solució possible és la pròrroga de l'ATE. Des de la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València fa mesos que esperen un pla que permeta tindre arguments per a poder ampliar-la i facilitar una futura finalització del dònut de ciment situat en Corts Valencianes.
Un esborrany que hauria de contemplar la reparcel·lació del solar de l'actual Mestalla, ara mateix anul·lada, i presentar un projecte detallat i realista per a finalitzar el nou camp. Un pla que es va exigir, de nou, per part de les institucions en una reunió realitzada al setembre, després de la inacció de Meriton sobre aquest tema des de la seua arribada al club fa sis anys. En el darrer encontre, celebrat fa dos dies, des del València CF tampoc es va aportar cap solució.
L'ATE "JA ESTÀ MORTA"
En cas de confirmar-se la dissolució de l'ATE, de la qual la vicealcaldessa Sandra Gómez va afirmar ahir que "ja està morta", es perdrien tots els beneficis urbanístics i econòmics que suposa per al club: 40.000 metres quadrats d'edificabilitat terciària en Corts Valencianes, 55.000 metres quadrats per a residències i 49.500 metres quadrats per a un centre comercial en l'avinguda d'Aragó. Una pèrdua ja pressupostada en els últims comptes del club en 15 milions d'euros.A més, en el cas que s'anul·lara la construcció del nou estadi, es perdrien els 100 milions d'euros ja invertits, als quals s'hauria de sumar el cost de la demolició de l'estructura ja construïda.
Caldrà esperar unes setmanes per a veure com se segueixen desenvolupant els esdeveniments i si la possible entrada en la gestió del club del príncep de Johor suposa un canvi en el futur imminent de l'entitat valencianista.