València Turisme aposta per la singularitat del paisatge sonor com a referent turístic

El Patronat de Turisme aporta 50.000 euros per a la primera fase del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida, presentat avui en l'ajuntament local

Guardar

futura-escola-campaners
futura-escola-campaners

La vicepresidenta del Patronat de Turisme i diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho, i l'alcalde d'Albaida, Josep Antoni Albert Quilis, han presentat el projecte de rehabilitació de l'espai per al Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida, que “aposta per la singularitat del paisatge sonor com a referent turístic del municipi, de la comarca i d'Europa, al no tractar-se d'un projecte localista”, ha destacat la diputada.

L'acte s'ha celebrat en el Palau dels Milà i Aragó d'Albaida, futura seu del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, que actualment alberga també el Museu de Titelles d’Albaida i l'Oficina de Turisme, i ha comptat a més amb la presència del responsable de l'àrea de Gestió de Producte del Patronat de Turisme, Evarist Caselles, i de Toni Berenguer, en representació del Gremi de Campaners d'Albaida.

L'alcalde d'Albaida ha explicat que “serà el primer museu del món que arreplegue aqueix paisatge sonor del món de les campanes, amb sons de tot el món, tant d'Europa com també d'Àsia. Va a ser un museu viu, que integrarà a tot el món campaner, on es divulgue i també s'estudie el llarg abast del llenguatge i bon ús de les campanes, des d'Albaida però amb projecció mundial”.

A més ha explicat que “el toc manual garanteix el seu bon ús perquè els ‘consuéters’ marquen com, quan i què tocar, així com el sentir de tot un poble”.

La diputada de Turisme ha felicitat a l'ajuntament i al Gremi de Campaners d'Albaida “perquè he comprovat de primera mà la passió del vostre projecte, que ja em vau anunciar en les primeres reunions mantingudes en la Diputació de València a aquest efecte”.

“Des de València Turisme vos anem a acompanyar en aquest llarg camí per la conservació i transmissió d'un llenguatge musical que ha de ser preservat i es convertirà, de ben segur, en un focus turístic de primer ordre”, ha afegit.

En representació del Gremi de Campaners d'Albaida, Toni Berenguer ha manifestat que “quan va venir Jaume I va portar campanes i Albaida és l'únic poble que no ha perdut des de llavors el toc manual. Formen el nostre paisatge sonor, conservat al voltant de 800 anys, i és un fet diferencial que quedarà plasmat en el museu”.

 

Pròximes fases del projecte

Amb la inversió de València Turisme, de 50,000 euros, s'aborda la primera de les quatre fases de l'ambiciós projecte del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d'Albaida, tal com han explicat: “És una primera pedra de moltes i inclou la restauració de l'espai que albergarà el museu, així com l'habilitació d'una Unitat Didàctica i una futura Escola de Campaners per a transmetre aquesta passió també als més xicotets, que són el futur”.

En una segona fase, l'Ajuntament d'Albaida projecta fondre set campanes noves i obrir un tercer espai en el museu: l'Espai dels Emocions. “Amb les nostres mans fem sonar les campanes per a transmetre l'estat emocional d'un poble, en moments de felicitat i també en moments de tristesa”, ha destacat Toni Berenguer.

El quart element del projecte és acostar Albaida a Europa i Europa a Albaida “amb un carrilló de 49 campanes, que reflectirà el paisatge sonor d'Europa i d'altres llocs del món. Volem recuperar el toc de campanes de tot el món perquè no anem a ser un museu localista”, ha agregat.

El responsable de l'àrea de Gestió de Producte del Patronat de Turisme, Evarist Caselles, ha fet menció especial per la seua banda a “la nostra vinculació al projecte, des del vessant del turisme, per a posar en valor noves experiències obertes a un mercat més ampli, que permeta una tornada econòmica potent. Es tracta, en definitiva, de fer valdre la bondat del turisme també en aquesta comarca”.

 

Visita a Salem i Llutxent

Amb aquest acte, la diputada Pilar Moncho ha iniciat un recorregut per la comarca que li ha portat després a visitar Salem i Llutxent, on s'ha reunit amb els alcaldes Juli Fenollar i Pep Estornell per a abordar els nous plans estratègics en matèria de turisme desenvolupats en tots dos municipis amb la col·laboració de València Turisme.

A Salem, municipis a les faldilles del Benicadell, la diputada Pilar Moncho ha signat en el Llibre d'Honor de l'ajuntament i ha pogut conèixer, en una reunió amb l'alcalde i diversos membres del consistori, l'estat de desenvolupament del projecte de dinamització turística digital desenvolupat amb ajuda del Patronat de Turisme de València, “Salem Turisme”.

La responsable de Turisme ha destacat sobre aquest tema que “Salem disposa d'un recurs turístic de primer ordre amb un paratge natural no manipulat per l'home” i que la seua posada en valor mitjançant nous productes turístics es realitzarà amb assessorament de València Turisme.

Finalment, la diputada Pilar Moncho s'ha reunit en l'Ajuntament de Llutxent amb l'alcalde, qui ha reivindicat “la intensa dedicació de Llutxent a la pedra”. Per açò, el municipi ha iniciat un ampli projecte per a homenatjar a les persones que han treballat amb la pedra (‘calciners, carboneres, etc’), i que quedarà reflectit en un documental del cineasta local Toni Canet, que presentarà en el Festival de Valladolid.

A més, l'alcalde ha comparat la riquesa de recursos turístics de Llutxent amb altres municipis ja consolidats turísticament com Bocairent. “Bocairent està al ponent i Llutxent en el llevant de la comarca, amb recursos de primer ordre com el Monestir, l'Ermita de la Consolació d'Alfons Roig, el Palau-Castell del Xiu, un paratge natural compartit amb Pinet i l'Església, declarada monument nacional. Estem intentant, amb l'assessorament de València Turisme, crear productes turístics competitius”, ha conclòs.

Destacats