25n
25N
25N

València dedica 32 milions de superàvit a pagar préstecs i quatre milions a vehicles no contaminants

València dedica 32 milions de superàvit a pagar préstecs i quatre milions a vehicles no contaminants
30/07/2020 -

L’Ajuntament de València ha acordat aquest dijous dedicar els 32 milions d’euros del seu romanent de tresoreria a amortitzar el deute municipal per a deixar-la al 34% a cap d’any, al costat d’altres partides menors com quatre milions per a la compra de vehicles d’emissions zero, un milió per a motos elèctriques híbrides de Policia Local i una altra per a senyal wifi als pobles.

Aquesta proposta de l’equip de govern (Compromís i PSPV) ha tirat avant en el ple municipal de juliol amb el suport dels dos grups del Govern de la Nau i l’abstenció de tota l’oposició (PP, Cs i Vox).

L’alcalde, Joan Ribó (Compromís), ha defensat la necessitat de les modificacions pressupostàries a les quals “obliga la pandèmia” i ha reiterat el seu convenciment que “d’aquesta crisi no eixirem si no atenem l’emergència del planeta”, amb l’objectiu d’avançar en la descarbonització dels vehicles municipals. També ha destacat que el 20% del superàvit ja s’ha destinat a despesa social, fins a 12 milions, “el màxim que ha deixat el Govern”.

Ara, “la part grossa” de l’amortització, els 32 milions que “pràcticament queden” de romanent, va per a pagar anticipadament els préstecs. Ribó ha justificat a l’oposició que “Colau ho farà demà i l’alcalde del PP el va fer fa uns dies a Alacant”, en referència a la de Barcelona, Ada Colau, i a Luis Barcala.

I ha ressaltat que aquest procés té “simbolisme” per a ell perquè va anar pràcticament l’última operació que va tancar amb l’exregidor socialista d’Hisenda, Ramón Vilar, mort fa unes setmanes per un infart als 64 anys.

“MOLT POCA DIFERÈNCIA ENTRE MONTERO I MONTORO”

En clau nacional, Ribó ha lamentat que l’amortització és “la millor solució o la menys dolenta” a la fi de juliol i davant la postura del govern PSOE-Unides Podem de no permetre als ajuntaments decidir on invertir tot el seu romanent. “Ara mateix hi ha molt poca diferència entre Montero i Montoro”, ha criticat en relació amb la ministra d’Hisenda, la socialista Mª Jesús Montero, i l’exministre del PP Cristóbal Montoro.

A això se suma, al seu judici, l’impacte que tindrà l’aplicació del nou ingrés mínim vital (IMV) a Espanya en la inversió per a l’atenció a la dependència i en la seua gestió per part dels ajuntaments. Un altre dels objectius és poder dedicar fons del romanent a pagar inversions de 2021 “si el pressupost es complica”.

Davant les crítiques del PP, Ribó ha tret pit que el deute de l’Ajuntament de València ha passat del 105% que van trobar en 2015 al 34% amb el qual acabarà l’any, “la més baixa des de 1997”, unes xifres que ha comparat amb la que tenia la localitat veïna de Torrent quan la seua alcaldessa era l’actual portaveu ‘popular’, Mª José Catalá. “Pels seus fets els coneixereu, estem molt contents de fer les coses de manera diferent a vosaltres”, ha reblat.

Catalá, per part seua, ha definit l’última amortització de deute com “el fracàs dels capitostos de la reivindicació, Ribó i Colau, perquè no es fien de Pedro Sánchez”, a més de denunciar que no es dedique “ni un sol euro per al coronavirus” i que l’Ajuntament encare agost “sense una injecció extra ni mesures socials extraordinàries”. “Li veig fluix, sembla que ha perdut manxa”, ha etzibat a Ribó.

Cs també rebutja la modificació de crèdit perquè l’Ajuntament “porta 15” des del canvi de govern en 2015, “112 milions gastats”. “Ho atribuiran a la Covid, però és una norma dels cinc anys en aquesta casa”, ha apuntat el seu portaveu, Fernando Giner, per a desitjar sort al nou regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, en l’elaboració dels pressupostos de 2021.

Vox justifica la seua abstenció a l’amortització de 32 milions en què és necessari pagar als proveïdors de l’Ajuntament de València, encara que promet mantenir una actitud “vigilant” perquè complisca els compromisos, com ha advertit el seu regidor Vicente Montañez.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres + 14 =