25n
25N
25N

València senyalitza als carrers una ruta basada en l’obra del poeta valencià Vicent Andrés Estellés

València senyalitza als carrers una ruta basada en l’obra del poeta valencià Vicent Andrés Estellés
23/11/2020 -

La ciutadana podrà acostar-se a l’obra literària del poeta valencià Vicent Andrés Estellés mitjançant un recorregut per la ciutat, una ruta amb 12 punts senyalitzats amb plaques en què es podrà accedir al títol o a un vers de l’autor relacionat amb eixe enclavament. Així, per exemple, al passatge de la Sang, al cantó del carrer d’en Llop, a prop on l’autor va conéixer el seu amor, es testimoniejarà aquest fet amb el poema “Els Amants” del Llibre de meravelles; i a la plaça de l’Ajuntament, davant de la casa consistorial tothom podrà apropar-se al poema “Assumiràs la veu d’un poble”, “el més representatiu de la poesia cívica d’un dels principals renovadors de la poesia contemporània en valencià”, tal com ha ressaltat aquest matí la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, durant la instal·lació d’aquesta placa.

Concretament, aquesta placa ha sigut la primera de les 12 que estaran a disposició de la ciutadania a partir de dimecres, amb el títol o un vers del poema relacionat amb l’espai, i un codi QR amb una locució del poema feta pel rapsode Vicent Camps i alumnes dels tallers de lectura organitzats pel Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) de l’Ajuntament a les biblioteques municipals Clara Santiró i Maria Beneyto. De fet, tal com ha aclarit la regidora, “aquesta iniciativa d’habilitar rutes literàries per la ciutat s’emmarca en el projecte municipal de reconéixer, fer valdre i acostar el poble la literatura escrita en valencià”. L’acció es completarà amb altres rutes dedicades a les obres de Marc Granell, Maria Beneyto i Carmelina Sánchez-Cutillas, declarada escriptora de l’any 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La regidora de Gestió de Recursos i responsable del GNL, Luisa Notario, ha explicat que “aquestes plaques senyalitzaran aquells llocs de la ciutat de València on Vicent Andrés Estellés va pensar i crear la seua obra”. “Es tracta –ha continuat- d’un passeig literari que el Gabinet de Normalització lingüística ja realitza amb alumnat de secundària, batxillerat i de la Universitat popular i que forma part d’un projecte més ampli , Rutes literàries València, per promocionar i treballar l’obra dels poetes i les poetesses valencianes”.

“Ara, gràcies a aquestes plaques qualsevol ciutadà o ciutadana o visitant podrà fer la ruta, conéixer l’obra del poeta i inclús escoltar algun dels seus poemes. Des de GNL s’està fent un gran treball per r reivindicar i visibilitzar que existeix una ingent producció literària de gran qualitat escrita en la nostra llengua”, ha afegit.

Les rutes literàries quedaran senyalitzades amb unes plaques d’uns 25×25 centímetres, aproximadament, en la vorera. Cadascuna d’aquestes plaques contindrà una marca de les rutes literàries amb la concreció de cada autor o autora, el logo de l’Ajuntament, el títol o un vers del poema relacionat i un codi QR amb una locució del poema. A més, a voltes portarà una explicació addicional del punt (com, per exemple, en el número 17 de Misser Mascó, Vicent Andrés Estellés va viure uns anys i li va dedicar un poema al carrer).

Detalladament, els poemes i els punts de la ruta d’aquest autor seran: “Els amants”, al carrer d’En Llop; “fragment de Teoria i pràctica de la flor natural”, a la plaça redona; “Ací”, al carrer Cabillers; “L’ofici”, al carrer Miracle; “Propietats de la pena-Les paraules inconscients”, a la plaça de Sant Lluís Bertran; “Dies, al carrer Samaniego”; “Cos mortal”, al Portal de Valldigna; “No escric èglogues”, a l’església de Sant Joan del Mercat; “Les coses”, a l’avinguda de l’Oest; “Arbres de pols”, a la plaça de Sant Agustí; “Assumiràs la veu d’un poble”, a la plaça de l’Ajuntament; i Misser Mascó, al carrer que du eixe nom.

El pressupost del projecte Ruta Vicent Andrés Estellés és de 10. 720, 60 €. Inclou el disseny, fabricació i col·locació de les plaques; la gravació de locucions dels poemes d’Estellés; i els futurs díptics que l’Ajuntament oferirà amb la informació corresponent i un plànol d’ubicació dels punts. Així mateix, tota la informació de la ruta estarà disponible en la web del GNL, que està en procés d’elaboració.

El projecte contempla senyalitzar la ruta de Marc Granell l’any 2021, i les de les altres autores treballades als esmentats tallers desenvolupats a les biblioteques municipals durant els anys successius. Pel que fa als representants de la literatura valenciana elegits, Luisa Notario ha explicat que també s’han treballat en les campanyes que du a terme el GNL per a alumnes de l’últim cicle de primària, ESO i Batxillerat dels centres educatius de la ciutat de València, Joves i literatura i Versafalles, i que amb aquest alumnat el personal del GNL ja n’ha fet algunes rutes guiades.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − catorze =