València continuarà protegint el patrimoni de la ciutat

Guardar

pleno_valencia
pleno_valencia

El Ple Municipal s'ha compromés hui a "continuar mantenint, restaurant, conscienciant la ciutadania i vetlant pel bon estat dels elements patrimonials protegits a càrrec seu de la ciutat de València". Així ha sigut aprovat, com a proposta alternativa a la moció que havia plantejat el Grup Ciutadans sobre el Pla d'Actuació d'Erradicació de Delictes en Edificis Protegits de València.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha manifestat que des de la Regidoria "es treballa en la instal·lació de càmeres de seguretat per a identificar a les persones responsables de delictes contra aquests edificis, que tenen caràcter dissuasiu, i posar sancions". Així mateix, ha recordat la campanya de sensibilització respecte al patrimoni de València presentada el passat 14 de gener, "una campanya que planteja un programa dinàmic amb diferents accions que es poden allargar en el temps perquè la conscienciació arribe a la gent mitjançant cursos, tallers o xarrades". A més, ha destacat una sèrie de programes en defensa del patrimoni que es desenvolupen als centres escolars de la ciutat".

Per part seua, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha assegurat que el Govern Municipal és "conscient del valor patrimonial que té el centre històric de la ciutat". Respecte a la formació als agents de la Policia Local sobre les mesures a adoptar en els casos de delictes sobre els edificis protegits, un dels punts que demandava Ciutadans en la seua moció, Cano ha indicat que "no tenen competències en la defensa del patrimoni, el té la unitat adscrita – la Policia Autonòmica – i li són exclusives".

El Grup Municipal Ciutadans plantejava l'elaboració d'un Pla d'Actuació d'Erradicació de Delictes en Edificis Protegits de València, una proposta amb la qual la regidora d'aquest Grup Amparo Picó ha incidit en "l'obligació de l'administració, municipal, autonòmica i estatal, de vetlar per la bona cura" dels béns públics i privats a fi de "complir la legislació autonòmica i aplicar el Codi Penal, en l'article del qual 323 versa el relatiu als danys causats en béns històrics, culturals o monuments així com, de la successiva pena de presó". Per part seua, el regidor del Grup Municipal Popular Juan Giner ha assegurat que "secundarem sempre tota mesura dirigida a cuidar el patrimoni, del qual ens sentim orgullosos".

UNANIMITAT PER A L'ACCESSIBILITAT DEL JARDÍ DEL TÚRIA

La moció presentada pel Grup Municipal Ciutadans sobre la solució als problemes d'accessibilitat al Jardí del Túria ha concitat la unanimitat de la Corporació. El regidor de Ciutadans Javier Copoví ha defensat la necessitat de solucionar aquests problemes d'accessibilitat que afecten especialment les persones majors i les persones amb mobilitat reduïda.

El Ple ha donat suport a les propostes plantejades, que inclouen «que els tècnics municipals estudien la ubicació d'accessos plenament adaptats en els diferents trams del Jardí del Túria, dotar els recursos econòmics adequats per a la instal·lació d'aquests accessos i procedir a la seua instal·lació».

El regidor de Medi Ambient, Sergi Campillo, ha valorat aquesta proposta «feta en positiu i dirigida a millorar la ciutat», i ha valorat les accions impulsades per l'Equip de Govern els últims anys als jardins urbans dirigides, precisament, a millorar l'accessibilitat (Rambleta, Tremolar, María Beneyto, Emilio Lluch... entre altres), així com l'Itinerari de la Gola de Pujol, que és totalment accessible per a persones amb diversitat funcional.

SUPORT A LA INDEPENDÈNCIA I PROFESSIONALITAT DOCENT

Durant la sessió, la Corporació ha aprovat una moció de «suport a la professionalitat i independència del personal docent i a la llibertat de càtedra», segons el text proposat per la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, que no ha aconseguit el consens dels grups de l'Oposició, els quals han optat per abstenir-se en la votació.

La delegada ha explicat que l'objectiu de la seua proposta és «que els equips docents dels col·legis se senten amb suport en la seua labor». Per això, la moció aprovada inclou també un suport exprés «al compliment dels plans d'igualtat i convivència, protocols LGTBI i formació en igualtat dels centres educatius; així com garantir la pluralitat de pensament i l'ensenyament de principis de convivència, respecte i tolerància tal com recomana el Consell d'Europa».

Els grups de l'Oposició no han donat suport a aquesta moció. La regidora del PP Julia Climent ha qualificat l'assumpte de «polèmica artificial, i un tema superat que vol ser una cortina de fum sobre la situació política estatal». El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha cridat a situar el debat «en el centre moderat» i ha defensat «un pla educatiu nacional». Finalment, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha defensat la «llibertat dels pares», i ha assegurat que «la Generalitat ja disposa d'un pin parental».

ELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DECIDIM VLC

Un altre dels debats plenaris ha versat sobre els Pressupostos Participatius Decidim VLC, després de la proposta del Grup Popular dirigida a modificar els seus paràmetres i bases reguladores. A banda de les qüestions pressupostàries i de calendari, la regidora María José Ferrer ha defensat que les persones participants en el procés puguen votar 'no' als projectes que consideren, i que l'Ajuntament no introduïsca propostes pròpies.

El regidor de Ciutadans Javier Copoví ha lamentat també «el fracàs de participació ciutadana del 'Decidim VLC» i ha presentat una esmena d'addició a la moció del PP dirigida «a realitzar una reflexió que ens porte a introduir modificacions». Més enllà d'aquests postulats, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha assegurat no entendre «quin sentit té el procés Decidim VLC» al qual ha qualificat d'«un altre xiringuito més del Govern Municipal».

A tots ells ha contestat la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Ellisa Valía, qui ha reiterat que «aquest procés participatiu té marge de millora, però això no significa que es puga votar contra les propostes». Valía ha defensat la participació ciutadana com una eina «per a reforçar el teixit social i per a implicar la ciutadania en la presa de decisions; i no per a enfrontar el veïnat».

Destacats