25n
25N
25N

València es prepara per a les grans peatonalitzacions de la ciutat

Totes les actuacions de conversió en zona de vianants pendents a la ciutat segueixen la línia del model de ‘València, ciutat de places’

València es prepara per a les grans peatonalitzacions de la ciutat
23/06/2020 -

La recuperació de l’espai públic ha sigut un dels objectius principals de l’actual govern de València. No obstant això, aquesta obstinació per retornar l’espai al vianant s’ha intensificat més per la presència de la Covid-19 i, per tant, la importància de garantir desplaçaments més segurs. D’aquesta manera, des de l’Ajuntament de València estan duent a terme diferents projectes de conversió en zona de vianants que segueixen el model de construir una ciutat de places.

Sens dubte, una de les actuacions més importants, que s’ha dut a terme recentment, ha sigut la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament. I és que encara que els treballs no hagen finalitzat, ja que a la fi de mes començarà el reasfaltat amb un nou paviment i s’està a l’espera del concurs d’idees, la ciutadania ja pot gaudir de més de 12.000 metres quadrats d’espai públic.

No obstant això, no és l’única actuació que es té previst realitzar a la ciutat. Així, la vicealcaldessa Sandra Gómez, en la presentació del nou paviment de la plaça de l’Ajuntament, va anunciar que ja s’ha començat amb la conversió en zona de vianants blana de la plaça Pintor Segrelles, on s’ha optat per un asfaltat de color ocre per a combatre l’illa de calor, però també s’està a l’espera del concurs d’idees per a la remodelació definitiva de Pérez Galdós i Giorgeta.

De moment, el que es coneix d’aquesta última actuació és que s’eliminarà un carril de circulació per sentit per a ampliar les voreres, que passaran de tot just dos metres a una amplitud del voltant de quatre metres. A més, el carril bus tindrà un ample de 4,20 metres i serà compartit amb un carril bici unidireccional en cada sentit. “Aquesta actuació començarà amb la col·locació d’elements provisionals de separació del trànsit per a garantir la seguretat dels vianants, i anirà seguida de l’adequació de les parades d’autobús i d’actuacions de pintura”.

Quant a l’avinguda del Port, “s’està quadrant amb Mobilitat com serà la nova planta viària”, però el que ja es va avançar és que es destinarien dos carrils de circulació com a espai per als vianants, obtenint, d’aquesta manera, set metres més de vorera i un carril bici més ample. Així, els carrils per al trànsit privat es quedaran en dos, més el carril EMT.

A punt està també d’aprovar-se el projecte per a la recuperació d’espai públic a la plaça de Sant Agustí. En aquest cas, s’eliminarà la dàrsena central, actualment en desús, per a guanyar un gran espai per als vianants i convertir-la en una vertadera plaça. Quan es dispose de la guia d’actuacions flexibles, que ja s’està acabant, s’adaptarà el seu disseny als estàndards de qualitat urbana que es marquen.

Tots aquests projectes segueixen la línia de ‘València, ciutat de places’ a través del qual s’ha recuperat espai públic per al gaudi del vianant en diferents barris de la ciutat. A més, dins d’aquest projecte es troba la conversió en zona de vianants del centre de la ciutat, que contempla la remodelació de la plaça de l’Ajuntament, la plaça de la Reina i l’entorn de la Llotja.

En aquest sentit, la plaça de la Reina també avança a bon ritme. De fet, ja s’ha licitat l’obres que “ens deixa a les portes d’inici d’una nova actuació en la qual hem treballat per a recuperar un espai públic de gran valor patrimonial i sentimental”, explicava el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi. Sens dubte, un dels canvis més significatius que experimentarà la plaça de la Reina serà la desaparició de la rotonda central i, per tant, el trasllat dels accessos al pàrquing subterrani als carrers adjacents.

Plaza de la Reina peatonal

Finalment, també s’ha presentat l’actuació que, finalment, es durà a terme al voltant de la Llotja i el Mercat Central, fent valdre el patrimoni de la ciutat i, sobretot, dotant-li d’una nova imatge en la qual desapareixerà l’actuació blana provisional que es va dur a terme. D’aquesta manera, s’ha apostat per un projecte complet que no sols remodelarà la plaça de Bruges, la plaça del Mercat i la plaça Taula de Canvis, sinó que es crearà un espai unificat que pose en relleu el valor històric que es concentra en aquest enclavament de la ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − quinze =