25n
25N
25N

València-Saragossa: Un ferrocarril del segle passat

No es tracta d’una exageració ni d’un titular fictici o sensacionalista. És la trista realitat d’una línia ferroviària que enllaça la ciutat amb el port espanyol que més contenidors mou amb una altra amb una de les plataformes logístiques terrestres més importants del país.

La Federació de Veïns va participar dissabte passat 1 d’abril en una marató reivindicativa promoguda per la plataforma Teruel Existeix i en la qual van participar altres entitats socials i veïnals tant aragoneses com a valencianes, per a exigir al Govern que agilite al màxim les obres de modernització de la línia ferroviària entre València-Sagunt-Teruel- Zaragoza.

Alguna cosa no funciona bé quan desenes de persones han de dedicar un dia sencer del seu temps, en lloc de la seua família, treball o aficions, a viatjar durant hores entre ambdues comunitats per a denunciar i fer visibles les vergonyes d’aquesta infraestructura. I per què no dir-ho, alguna cosa haurem fet malament també tant la societat civil com a nostra classe política perquè un segle després de l’obertura d’aquest eix ferroviari, pràcticament no s’haja avançat en la seua modernització.

Les dades parlen per si sols. Actualment, l’estat de la via entre Sagunt i Saragossa és lamentable, amb 22 limitacions de velocitat per sota de 80 Km./h. (11 d’elles per sota de 30 Km/h. i 4 per sota de 20 Km/h.).

La limitació de pes a 20 tones per eix en el trajecte Teruel-Sagunt, ha determinat en múltiples ocasions, que contenidors procedents de Saragossa hagen hagut de ser descarregats a Terol i transportats per carretera a València. Els trens de mercaderies tarden actualment 3 hores més a realitzar el trajecte entre València i Saragossa, que fa un segle. Recentment els trens que transportaven cotxes de la OPEL al Port de València han sigut desviats per Tarragona.

En el moment actual per la via de Terol únicament passen dos trens de mercaderies a la setmana. Viatjar amb tren des de València a Saragossa dura 5 hores i 8 minuts, a una mitjana de 72 Km./h. (inclòs el tram d’Alta Velocitat Teruel-Zaragoza).

Des de la Federació de Veïns de València creiem que aquesta situació no es pot perllongar més en el temps i demanem la implicació de tots els poders públics i privats, i especialment del Govern d’Espanya, com a administració competent en les infraestructures ferroviàries, perquè pose els mitjans necessaris amb l’objectiu de posar fi a aquesta vergonyosa situació que sens dubte no va en la línia de la suposada igualtat entre tots els espanyols que propugna la nostra Constitució.

Els veïns i veïnes de València hem de fer autocrítica i traure conclusions sobre per què malgrat ser la tercera ciutat espanyola, sempre estem a la cua en les inversions estratègiques, una situació que no podem permetre ni un segon més.

Vam ser una de les últimes grans capitals a tenir l’AVE a Madrid, el Corredor Mediterrani està patint retards inacceptables i el soterrament de les vies en la ciutat en el marc del Parc Central segueix sense un projecte definitiu. Sense oblidar-nos de la línia T2 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), que porta anys paralitzada i per a la qual l’Estat no ha invertit ni un euro, al contrari que en altres línies de metro o tramvia espanyoles.

La protesta del passat dissabte ha de servir per a demostrar als polítics que la societat civil no està dormida ni va a quedar-se de braços plegats davant tots aquests greuges.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 16 =

museo prehistoria