caixa popular

València reivindica davant la FEMP l'autonomia municipal

València reivindica davant la FEMP l'autonomia municipal
26/02/2018 -

El regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha instat de l’Estat a què “legisle, amb caràcter urgent i específicament, per tal que els ajuntaments puguen reinvertir els seus romanents líquids fruit dels superàvits amb caràcter immediat”. Vilar participarà demà dimarts, en delegació de l’alcalde Joan Ribó, com a membre de la Comissió d’Hisendes i Finançament Local de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, FEMP, a la cimera convocada pel president de la dita entitat, Abel Caballero.

La trobada comptarà amb la participació la Junta de Govern i Consell Territorial de la Federació, junt amb els presidents de les Federacions Territorials i alcaldes i alcaldesses de diversos municipis. Ramón Vilar ha qualificat “d’ntolerable que els ajuntaments siguem ostatges de la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat”, i ha assegurat que el Govern “no ha de legislar únicament perquè puguem reinvertir, sinó que a més deu flexibilitzar i ampliar els criteris de la destinació a què es poden aplicar els nostres superàvits”.

Cal tindre en comptes que en el passat exercici, 2017, les entitats locals han registrat un superàvit general en els seus comptes i, a més, el deute municipal es va reduir en el seu conjunt en un 10%. Per això, el delegat d’Hisenda de l’Ajuntament de València ha subratllat que “la revisió i reforma del model de finançament local és inajornable en la línia marcada per la “Declaració de València de febrer del 2017″, sorgida de les Jornades Municipalistes per un Finançament Just, així com del document de la Comissió d’Experts per a la Revisió del Sistema de Finançament Local de 26 de juliol del 2017”.

Juntament amb tot això, Vilar ha assenyalat que és “absolutament necessari que, amb caràcter urgent i immediat, a més de la liberalització del superàvit, es legisle en qüestions tan bàsiques per al finançament municipal com ara la flexibilització i reformulació de l’actual taxa de reposició i la suspensió de l’obligatorietat del compliment de la regla de gasto amb l’obligatorietat d’establir programes econòmics- financers de correcció si s’incompleix”.

“També és imprescindible –ha continuat- que el Govern legisle sobre l’Impost de Plusvàlues, com ho exigeix la sentència del Tribunal Constitucional, així com altres qüestions inajornables, com la reforma de la Llei de Mecenatge, que permeta als ajuntaments complir un dels fonaments de la Unió Europea, la lliure competència, sense fer discriminació entre activitats econòmiques segons si el titular està adscrit o no a alguna confessió religiosa determinada”. “És a dir, avançar en el concepte ‘laïcisme fiscal”, ha conclòs.

Una altra qüestió que per al regidor és “bàsica” per la seua “influència perversa sobre els pressupostos municipals” és la reforma de la Llei del Sòl, “de manera que s’impedisca el funcionament d’un mercat del sòl paral·lel i opac al voltant de les expropiacions”, ha explicat. Segons Vilar, “les expropiacions no desitjades, a les que ens obliguen a fer front a les sentències judicials, suposen en un desequilibri pressupostari permanent en la majoria d’ajuntaments espanyols”.

Ramón Vilar ha definit les tres línies en què s’ha d’actuar des de l’administració central de manera immediata: iniciar la reforma del sistema de finançament local, abordar la legislació puntual citada, “i entendre d’una vegada per sempre, els ajuntaments, l’administració més pròxima al ciutadà, som majors d’edat, i per tant, no necessitem ni la intervenció, ni la tutela del govern, màximament quan estem reduint deute, millorant molt sensiblement el nostre període mitjà de pagament a proveïdors i obtenint superàvit”, ha conclòs.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + dotze =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Decidim VLC
cultura als barris