València redueix la despesa energètica en 6,5 milions d'euros en només sis anys

La regidora de Gestió de Recursos de l'Ajuntament ha destacat l’èxit en la implantació transversal de polítiques sostenibles, amb estalvis importants en partides com les d’enllumenat i edificis i col·legis municipals

Guardar

0203 Notario. Estalvi factura energètica anual
0203 millora enllumenat
0203 millora enllumenat

La regidora de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de València, Luisa Notario, ha fet balanç dels resultats de les polítiques energètiques posades en marxa pel govern municipal des del mandat anterior i ha destacat el resultat positiu en els principals àmbits, com ara el de l’enllumenat públic o els dels edificis i els col·legis municipals. L’estalvi econòmic arriba al 32,6 per cent de l’import que es pagava en 2014.

"Les polítiques transversals desenvolupades pel govern de Joan Ribó per incidir en la sostenibilitat i l’eficiència han suposat ja un estalvi econòmic molt important", ha destacat Notario, en referència a la reducció de la factura energètica que anualment paga l’Ajuntament de València, que ha passat dels 19,87 milions de 2014 als menys de 13,4 milions de 2020; la tendència a la baixa també es pot comprovar amb la comparativa amb l’exercici anterior, quan la factura va superar els 15,6 milions d’euros, el que suposa que l’estalvi en els darrers 12 mesos se situara en un 14,2 %, amb una davallada de més de 2,2 milions d’euros.

L’import que paga l’Ajuntament de València en energia elèctrica s’ha reduït en les partides principals, com ara la d’enllumenat públic, amb un estalvi anual de més de 5,1 milions d’euros, en passar dels 12,7 milions de despesa en 2014 als 7,6 milions de 2020 (-40,28%); també hi ha hagut una disminució d’un 17,15 % en la factura energètica dels edificis municipals, baixant dels 5,59 milions de cost en 2015 als 4,63 de l’any passat, i en la dels col·legis municipals, on s’ha pagat un 25,45 % menys en l’any passat, reduint els 1,55 milions d’ara fa sis anys als 1,15 milions de l’últim exercici.

Notario ha posat com a exemple d’intervencions municipals per millorar l’eficiència energètica i reduir el consum i el cost per a les arques municipals l’execució de les intervencions vinculades al Pla d’Eficiència Energètica i a l’IDAE II, el segon projecte més important dels darrers anys en la ciutat pel que fa al canvi i millora de l’enllumenat públic de València. "No fa tant que València era la capital europea de la contaminació lumínica, però amb un govern honrat i amb polítiques sostenibles hem corregit el rumb i ara som referents en la protecció del benestar dels veïns i veïnes amb una il·luminació millor i molt més sostenible", ha afirmat.

De fet, ha posat en valor que el Ministeri d'Hisenda, a través de la Direcció General de Fons Europeus pertanyent a la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses, admetera projectes de la ciutat de València com a "exemples de bones pràctiques" en matèria d'inversions per a millorar l'eficiència de les instal·lacions d'enllumenament públic, a proposta de l’IDAE (l’Institut per al Desenvolupament i Estalvi d'Energia). Este tipus de convocatòria suposen un finançament de fins a 4 milions d'euros a retornar en 10 anys sense interessos. És a dir, s'han invertit en total 8 milions d'euros, finançats de manera íntegra amb fons FEDER. "És un merescut reconeixement a l’aposta d’este govern per millorar l’enllumenat de la nostra ciutat", ha afegit Notario.

Arxivat a:

Destacats