25n
25N
25N

València recupera el cine amb el festival de no-ficció DocsValència, fins al pròxim dia 27

Des de este dimarts es desenvolupa la convocatòria de presentació, i la primera edició es durà a terme entre el 28 d’abril i el 7 de maig del 2017

23/11/2016 -

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha manifestat hui la seua satisfacció perquè “València torna a convertir-se en seu d’un nou festival de cine, DocsValència, un festival internacional de cine documental especialitzat en el gènere de la no-ficció, que va arrancar este dimarts fins al pròxim dia 27.

Tello ha presentat ahir esta iniciativa, junt amb el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i als coordinadors del festival, Pau Montagud i Nacho Navarro. La presentació ha constituït el primer acte de l’agenda del festival, que es desenvoluparà des de este dimarts fins al diumenge que ve en una edició zero especial de presentació, de cara a la primera edició, prevista per a abril i maig del 2017 (del 28 d’abril al 7 de maig).

Glòria Tello ha “celebrat que València recupere un festival de cine”, dedicat a la no-ficció, al documental, ha explicat, “un gènere que constituïx una confluència entre la creació i la recerca i que, a més, pot ser un mitjà d’intervenció social”.

A més, la delegada de Cultura ha destacat l’impacte positiu que esta iniciativa pot tindre sobre el sector professional de l’audiovisual valencià, “un sector”, ha lamentat, “que travessa la pitjor situació de la seua història, com demostra l’últim informe de l’IVIE: del 2012 al 2015 el nombre de treballadors de tal sector en  territori valencià ha passat de 6.792 a 1.085; va tancar el 20 % de les empreses, i el pes del sector en l’àmbit de l’Estat va caure del 8 % a un 1,4 %”. “Cal subratllar”, ha recordat la regidora, “que el tancament de Ràdio Televisió Valenciana va ser letal per a això”.

Per això, la regidora ha defés que un “sector audiovisual fort és indispensable per a la nostra societat, tant com a generador de continguts culturals i canal de cohesió i difusió de la cultura, com pel seu impacte econòmic”. I ha subratllat l’obligació de les administracions públiques de “donar suport a iniciatives que, més enllà de projectar excel·lents pel·lícules i documentals, servixen també per a dinamitzar el sector audiovisual, posar en valor la nostra producció, i contribuir al seu finançament, projecció i difusió, tant nacional com internacional”.

DocsValència naix amb una àmplia trajectòria a les esquenes, atés que l’equip coordinador del festival és el responsable també del festival DocsMx, a Ciutat de Mèxic, un dels principals referents del gènere a nivell internacional, i referència principal en l’àmbit llatinoamericà.

La regidora de Cultura ha conclòs subratllant la seua alegria davant del fet que “el sector audiovisual valencià renaix de les seues cendres”. “Popularitzar el gènere documental és molt interessant”, ha indicat, perquè oferix grans possibilitats narratives, especialment en esta ciutat i en este territori, en què comptem amb molt bons professionals”.

CINC DIES D’ACTIVITATS DE QUALSEVOL TIPUS

L’edició de presentació de DocsValència oferix cinc dies d’activitats que inclouen des de presentacions de pel·lícules i col·loquis amb els seus directors, fins a projeccions, conferències i trobades per a professionals del sector. Tal com han subratllat els seus organitzadors, s’ha posat especial atenció en les temàtiques relacionades amb qüestions de gènere, social i medi ambient, des del convenciment, en paraules de Pau Montagud, que “la no-ficció cinematogràfica servix per a construir i per a transformar”.

DocsValencia aposta pels nous formats, les noves tecnologies, la revitalització d’espais públics i la popularització del gènere documental. De fet, de cara a la primera edició es preveu portar les projeccions per distints punts de la ciutat, recuperant espais per a la ciutadania i la cultura.

El nou festival forma ja part de l’IDA (International Documentary Association), cosa que incrementa les oportunitats de creixement i projecció per al sector valencià.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − quinze =