25n
25N
25N

València recupera més de 20.000 metres quadrats d'espai públic per la peatonalització del centre

Les actuacions a la plaça de l’Ajuntament, la plaça de la Reina i l’entorn de la Llotja transformaran la imatge del centre de la ciutat

@TransitValencia

València recupera més de 20.000 metres quadrats d'espai públic per la peatonalització del centre
18/05/2020 -

Després de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, el centre de la ciutat comença a guanyar un important espai per al gaudi de la ciutadania. I és que el tancament definitiu del trànsit d’una de les places més emblemàtiques de la ciutat també repercuteix en la plaça de la Reina, que deixa de ser la gran parada d’autobusos que havia sigut fins ara. Si, a més, se li afig l’espai per als vianants amb el qual, des de fa uns anys, compta l’entorn de la Llotja i el Mercat Central, el resultat no és un altre que la recuperació de més de 22.000 metres quadrats d’espai públic.

Des del govern municipal s’han proposat crear una ciutat més sostenible, que prioritze al vianant enfront del vehicle privat. Una ‘València, ciutat de places’ que s’ha anat projectant en diferents barris de la ciutat i que, ara també, ha arribat fins al nucli històric de la ciutat amb diferents projectes de conversió en zona de vianants.

El primer que ha vist la llum ha sigut la peatonalització permanent de la plaça de l’Ajuntament. En un primer moment, s’ha dut a terme mitjançant una actuació blana, a base de pilons i jardineres, que han delimitat l’espai per als vianants del vial que roman per al pas de la línia C1 de l’EMT – l’única que circularà per l’interior de la plaça –, taxi, càrrega i descàrrega i accés a pàrquings. Una actuació que ha permés guanyar 12.000 metres quadrats d’espai públic.

No obstant això, encara queda pendent rematar aquest projecte amb les obres d’asfaltat definitiu, que aportarà un to vermellós al sòl de la plaça, així com la instal·lació de noves zones d’oci. Aquesta actuació es durà a terme el mes de juny, i conformarà la nova imatge de la plaça de l’Ajuntament fins que isca el projecte triat del concurs d’idees pendent.

La plaça de la Reina també està a l’espera que s’inicie el seu projecte de remodelació, que recuperarà més de 10.000 metres quadrats per a la ciutadania. Sens dubte, una de les actuacions que més canviaran la imatge actual d’aquesta plaça és que desapareixerà, de la part central, tant l’entrada de l’aparcament subterrani, com les parades d’EMT i taxi. Sens dubte, la plaça de la Reina es convertirà en un espai obert i transversal, on el vianant serà el protagonista.

Finalment, malgrat que l’entorn de la Llotja i el Mercat Central ja està convertit en zona de vianants, sí que s’ha projectat una actuació que farà valdre els elements patrimonials de la ciutat, al mateix temps que es creen espais de descans, oci i reunió, que convertirà aquest espai en un nexe d’unió social.

En definitiva, es tracten d’actuacions que permetran que, per primera vegada, la ciutadania puga gaudir completament del centre de la ciutat, i més en aquests temps de coronavirus en els quals mantenir una bona qualitat d’aire i apostar per la sostenibilitat s’ha convertit en un aspecte essencial.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × cinc =