25n
25N
25N

València va rebutjar la nòria gegant en considerar que no encaixava amb el projecte de futur de La Marina

L’Ajuntament de València també va mostrar reticències a deixar que foren els promotors els que triaren la ubicació exacta en la qual s’havia de col·locar l’atracció

València va rebutjar la nòria gegant en considerar que no encaixava amb el projecte de futur de La Marina
06/03/2020 -

El mes de gener passat, València va donar la carpetada definitiva a la instal·lació de la nòria més gran d’Europa a La Marina. L’Ull de València, que així s’anomenava el projecte, estava impulsat per l’empresa Circular View i preveia una inversió total de 125 milions d’euros. Amb 140 metres d’altura, volia convertir-se en una atracció més gran que el mateix London Eye, i haguera permés veure una panoràmica de la ciutat de 30 quilòmetres a la redona.

No obstant això, les autoritats gestores de La Marina no van veure gens clar el projecte i van decidir rebutjar-lo perquè no s’ajustava als seus plans en el curt i mitjà termini. I és que, el Pla Estratègic que es va aprovar l’any 2017 per a determinar el futur d’aquest enclavament portuari no té res a veure amb la proposta de L’Ull de València.

La nòria no s’adaptava a les necessitats de l’entorn

Entre els motius del rebuig destaquen les diferents visions respecte a la gestió de l’espai públic de La Marina, la dicotomia en la manera d’entendre com hauria de ser el turisme de la zona, o els obstacles que suposaria per a la mobilitat de l’entorn.

El xoc més fort de parers entre els promotors de la nòria i els gestors de La Marina va vindre quan es va proposar la creació d’una àrea comercial al voltant de l’atracció, alguna cosa que poc o res tenia a veure amb la visió de futur que es tenia per a la zona portuària.

En aquest sentit, es demostra una clara divisió en la manera d’entendre el turisme. Mentre que els inversors privats pensaven apostar-ho tot al maximalisme, les autoritats locals tenien projectes molt més modestos en ment: zones verdes, pistes esportives i, sobretot, integració amable dels elements històrics de l’entorn, com els tinglats, amb zones d’oci molt més modernes, entre les quals destaca el Veles e Vents.

De la mateixa manera, els gestors de La Marina també temien que la nòria gegant poguera convertir-se en un mur arquitectònic que separara la zona dels clubs nàutics d’aquelles dedicades actualment a la restauració i l’entreteniment. A més, sospitaven que l’atracció congestionaria de vehicles privats La Marina, la qual cosa en l’actualitat s’està tractant d’evitar per tots els mitjans.

Finalment, una altra de les grans preocupacions tenia a veure amb la mera estètica del paisatge, ja que la nòria difícilment s’adaptava a la visió que actualment presenta La Marina. Fins i tot li hauria llevat protagonisme a altres llocs emblemàtics com l’esmentat Veles e Vents.

Desavinences burocràtiques amb els promotors

Quant a les qüestions merament burocràtiques, l’Ajuntament de València també va presentar reticències quan va saber que la inversió de 125 milions estava supeditada al fet que els promotors pogueren triar l’emplaçament exacte on situar la nòria. En altres paraules, haurien tingut la llibertat de triar quins terrenys públics es privatitzarien per a construir l’atracció i explotar la seua activitat. Segons els càlculs basats en les dimensions de la nòria, la parcel·la hauria hagut de ser d’almenys 8,000 metres quadrats.

Així i tot, la CEO de Circular View, Ana María Villamedia, va declarar a Europa Press que l’empresa tenia intencions de cedir la nòria a les administracions valencianes després dels cinc primers anys d’explotació. Segons càlculs de l’empresa, l’Ull de València hauria donat a l’any beneficis pel valor de 30 milions.

Madrid postula com a hereua del projecte

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, va incendiar ahir les xarxes socials en comunicar que la capital d’Espanya està interessada a quedar-se amb el projecte que València va rebutjar “per populisme”, segons les seues pròpies paraules.

De moment, les autoritats madrilenyes han anunciat un termini de vint dies per a reunir-se amb els promotors del megaprojecte i estudiar junts les possibles localitzacions. A causa de les grans dimensions de la nòria, sembla que Madrid Río s’ha convertit en l’opció favorita. No obstant això, encara no hi ha res confirmat de manera oficial.

Les reaccions per part de les institucions valencianes no van tardar a arribar, perquè el diputat de Compromís, Joan Baldoví, o el conseller d’Educació, Cultura i Sport, Vicent Marzà, van respondre irònicament el tuit de Villacís.

https://twitter.com/VicentMarza/status/1235131256091881473

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 3 =

caixaontinyent
paterna