València va realitzar 518 atencions socials a menors del telèfon ‘Anar’ en 2020

Guardar

Isabel Lozano, regidora delegada de Serveis Socials de l'Ajuntament de València
Isabel Lozano, regidora delegada de Serveis Socials de l'Ajuntament de València

La Junta de Govern Local aprovarà demà les justificacions de diverses entitats socials que han rebut subvencions de la regidoria de Servicis Socials per a desenvolupar diferents projectes a la ciutat de València durant el 2020, "un any especialment complicat per a moltes persones en situació de vulnerabilitat", en paraules de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, qui ha destacat els convenis signats amb Casa Caritat i la Fundació Anar.

Des del telèfon Anar, d'atenció a menors i adolescents en situació de risc, que ha rebut una subvenció municipal de 9.532 euros, s'han atés durant el 2020 un total de 3.406 telefonades, d'elles el 68% han sigut de caràcter especial i han requerit orientació psicològica, social i jurídica. "Açò reflecteix la complexitat dels casos i el creixement de la gravetat d'aquests respecte a l'any anterior (59% més de casos de caràcter especial)", ha explicat la regidora.

S'han atés 245 telefonades d'orientació social que han requerit 518 derivacions a recursos socials municipals. A més, el telèfon Anar ha derivat 394 telefonades a recursos jurídics municipals, el 100% dels casos per garantir la protecció de les persones menors d'edat implicades en aquests casos.

La regidora Isabel Lozano ha dit que aquesta subvenció "ha complit totalment els objectius marcats. El telèfon 'Anar' permet que isquen a la llum casos de gravetat en xiquets, xiquetes i adolescents en risc, que sense aquest recurs podrien estar en la invisibilitat, especialment quan es tracta de casos de violència dins de la llar. L'impacte social que té el projecte és que actua de porta d'entrada dels xiquets i xiquetes beneficiaris al sistema de protecció valencià". El telèfon d'Anar (900 20 20 10) està disponible les 24 hores del dia cada dia de l'any.

900.000 € PER A L'ATENCIÓ DE PERSONES SENSE SOSTRE A CASA CARITAT

Respecte al conveni amb Casa Caritat dotat amb 900.000 euros "l'objectiu és l'atenció de persones en situació de sense llar, homes, dones i menors acompanyats de pares o tutors. Amb este programa es cobreixen necessitats bàsiques i se'ls proposa un pla d'inserció individual o familiar a les persones acollides, que poden acceptar lliurement i voluntàriament", ha explicat la regidora Lozano.

Així, s'han cobert les necessitats bàsiques amb 50 places d'allotjament i manutenció en l'alberg de la Petxina i amb 30 places en el Multicentre de Benicalap amb allotjament i manutenció, incorporant en aquest centre els perfils de famílies i de persones convalescents que ixen d'alta hospitalària i no tenen lloc físic per a la convalescència.

S'ha realitzat atenció social a totes les persones acollides i s'ha cobert les urgències socials amb 5 places extra per família al Centre de Benicalap i 14 places extra d'emergència a l'alberg La Petxina. També s'ha pogut treballar les habilitats i capacitats de les persones a través de diferents tallers en els dos centres, com els d'ocupació, de vivenda, de salut i esport o d'informàtica. La mitjana diària de persones acollides en ambdós centres és de 130 persones. El servici de menjador ha estat reconvertit en repartiment d'aliments amb motiu de la pandèmia. Actualment estan repartint aliments a unes 600 persones.

INCREMENT EN LES AJUDES

La regidora, Isabel Lozano, ha donat a conéixer "el gran increment pressupostari que han rebut les entitats socials de la ciutat de València des que el govern de Joan Ribó va entrar en l'Ajuntament". Lozano ha dit que "mentre en 2015 el PP concedia ajudes tan sols de 2,7 milions entre les delegacions de Servicis Socials, Envelliment Actiu, Igualtat i Cooperació; ara, només en la Delegació de Servicis Socials, es donen subvencions per valor de 4,9 milions d'euros, al que falta sumar-li la resta de delegacions -abans citades- que també donen altres tantes ajudes. En definitiva, el govern municipal ha fet una revolució per a bé l'atenció social a València".

Segons ha detallat Lozano, "Casa Caritat, amb qui l'Ajuntament té conveniades una sèrie de places d'allotjament per a persones sense sostre i que realitza una gran labor amb el seu servici de menjador diari, ha passat de 400.000 euros a 900.000 euros de subvenció nominativa amb el govern de Joan Ribó, més d'un 100% d'increment". "El mateix ocorre amb l'Alberg de Sant Joan de Déu, que ha passat dels 350.000 euros en 2015 a 700.000 euros amb l'actual govern del Rialto, i de nou parlem d'un increment del 100%".

Destacats