25n
25N
25N

L’Ajuntament de València vol acabar amb els excrements canins en la via pública

La campanya de conscienciació de neteja dels excrements canins començarà el 21 de gener

L’Ajuntament de València vol acabar amb els excrements canins en la via pública
21/01/2020 -

Trobar-se els excrements de les mascotes en la via pública continua sent una de les principals queixes de les associacions de veïns a València. Per fer-ne front, la regidoria de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l’Espai Públic de l’Ajuntament de València ha presentat la “Campanya de conscienciació de neteja dels excrements canins“.

El regidor d’aquesta àrea, Sergi Campillo, ha dit que ens trobem en el “mandat de les campanyes de conscienciació i civisme”, per a les quals pensen dedicar 400.000 euros. Tot i que s’ha augmentat el pressupost en vora vint milions, fins a arribar als 74,9 milions per a la partida de neteja, i que “hi ha marge de millora”, Campillo ha afirmat que la neteja es pot convertir en un “pou sense fons”. Per evitar-ho, amb aquesta campanya es demana la corresponsabilitat dels veïns i veïnes i es posa el focus en els amos de les mascotes. “No podem demanar més impostos a la gent per a neteja perquè hi haja una minoria incívica”, ha afirmat.

L’objectiu de la campanya és “reduir la densitat superficial d’excrements canins en jardins i en la via pública de manera permanent i definitiva”. Sota el lema “El gos és teu. El barri, de totes i tots“, la iniciativa vol desviar la mirada de la mascota, que no és el problema, i fer veure que la solució es troba a la nostra mà, sobretot en la dels propietaris. El que l’Ajuntament pretén és construir una “ciutat de barris, verda, sostenible, amiga dels animals i que respecta la via pública”.

La novetat es troba en la imatge visual. Un cadell de gos sosté entre les dents un cartell que interpel·la directament a qui ho llig, “Jo no puc recollir-ho. Tu sí“. Al costat, una mà protegida per una bossa de plàstic recull un excrement. En roig, destacat, es pot veure la sanció mínima de 150 euros a què s’arrisquen els veïns i veïnes que no s’encarreguen dels excrements de les seues mascotes. L’administració actuarà en diferents nivells, de manera temporal i permanent.

Per una banda, entre el 21 i el 17 de gener col·locarà 85 cartells en Mupis en tres grandàries diferents, 80 unitats en format xicotet, 2 en columna i 3 de mida mitjana. També a partir del 21 de gener emetrà un vídeo pel canal de l’EMT en els busos.

Per altra banda, distribuirà 10.000 adhesius entre els comerços de barri, l’hostaleria, les associacions de veïns i veïnes i les associacions falleres, amb els quals vol teixir una aliança per “prestigiar el barri”. També han preparat 1.000 unitats amb la silueta del cadell, sostinguda per una estaca de fusta, per a clavar en els espais on és habitual que defequen els gossos, principalment a les zones enjardinades i als parcs. Per últim, es posaran dispensadors de bosses en 616 papereres per tal de facilitar la neteja.

Campillo ha assegurat que estudiaran mètodes perquè, en un futur, no haja de ser un policia qui sancione aquestes actuacions, a causa de la dificultat en demostrar la responsabilitat de l’infractor si no se l’agafa in situ. El regidor ha avançat la possibilitat de fer anàlisis d’ADN, però s’ha mostrat reservat perquè en algunes ciutats no ha funcionat. Tot i ser preguntat per mètodes concrets, no n’ha volgut definir més.

Per acabar, el regidor Campillo ha dit que es tracta “d’una campanya innovadora”. Com a administració, ha explicat, tenen “l’obligació de ser valents i audaços”. La imatge de la campanya protagonitzada pel cadell té el seu origen a la ciutat de Viena. Com que li va agradar, l’Ajuntament de València va demanar la cessió al de Viena, que va col·laborar de manera gratuïta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + set =

mercat medieval ontinyent