València es pinta de colors preparada per a l’Orgull LGTB+

El col·lectiu LGTB+ de referència a la ciutat llança “Confinades però no callades”, deu directes per a difondre les principals reivindicacions d’aquest Orgull 2020

Guardar

2351E504-5682-44DE-A783-1D9D0BB1B33A
2351E504-5682-44DE-A783-1D9D0BB1B33A

Tres mesos de confinament i tres mesos de parada en gairebé tots els sectors. No obstant això, les agressions LGTBfòbiques no han parat. Durant tot aquest temps, les agressions LGTBfòbiques s'han traslladat a les xarxes socials i també s'han produït en els entorns domèstics, on les ha sofert especialment la joventut LGTB+ les famílies de la qual no accepten la seua condició. Amb aquestes mateixes paraules ens mostra la realitat del col·lectiu LGTB+ durant aquesta situació tan atípica com ha estat el confinament causat pel coronavirus o COVID-19. "La denúncia lgtbifòbica més significativa ha estat la denúncia pública de les vexacions a una persona trans per part de dos policies locals de Benidorm, contra la qual ens posicionem en el seu moment amb el comunicat Cap agressió sense resposta", assegura Lambda.

Juny, mes de l'orgull i mes on institucions, carrers, mobiliari urbà i milers de campanyes publicitàries es tenyeixen de colors i especialment, de l'arc de Sant Martí, símbol i bandera associada al col·lectiu LGTB i la seua lluita per la diversitat i la justícia social. A hores d'ara, de finals de juny, confinament, desconfinament, desescalada o nova normalitat, com ho vulguem dir, el col·lectiu LGTB+ reivindica acceptació, normalització i justícia social, com cada any, amb el seu particular Orgull, però enguany des de casa i a través de les xarxes socials.

L'Orgull es fa més necessari com més s'estenen els discursos d'odi, i d'aquesta manera, el col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals de València, Lambda assegura que "ara legitimats per tots els partits no progressistes que tracten de fer-nos retrocedir, fins i tot en el si d'allò espais que no fa molt temps semblaven espais segurs com el PSOE".

Respecte a la polèmica sorgida en les xarxes socials a causa de la presentació del nou argumentari "feminista" del partit socialista, Lambda declara que "en un partit que històricament s'ha caracteritzat per defensar les llibertats i els drets humans, estem veient actituds transfòbiques que atempten contra l'autodeterminació de gènere de les persones trans", Tota aquesta arenga política "no fa més que justificar els discursos d'odi de l'extrema dreta" que després té una resposta directa "amb accions violentes contra el nostre col·lectiu en forma de pintades, d'insults en les xarxes i fins i tot d'agressions verbals i físiques al carrer", assegura el col·lectiu.

Per tot això, des del col·lectiu afirmen que "és fonamental continuar amb la visibilitat i ocupar les xarxes, recuperant l'espai públic que ens pertany com a part de la societat". De la mateixa manera, anuncien que l'Orgull 2020 toca fer-ho en un entorn digital, ja que és el que ofereix les opcions més segures en el context de pandèmia mundial en el qual vivim. "Intentem actuar amb responsabilitat social, però amb la mirada sempre posada en quins són els nostres objectius i les nostres metes, reivindicant sempre que els drets de les persones LGTB+ són Drets Humans i, per tant, no negociables", insisteix el col·lectiu, al que afegeixen "Llei Estatal LGTBI ja!".

Que estiguem confinades no significa que estiguem callades, per això duem a terme diferents accions que ens facen presents aquest mes i que reproduïsquen el sentit de col·lectiu que no podem tenir ara mateix presencialment. Lambda
D'aquesta manera, Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, llança una sèrie de deu taules de debat sota el títol "Confinades però no callades" que recull les reivindicacions del col·lectiu LGTB+ en els espais públics, educatius, esportius, o sanitaris com el de la salut mental. Aquests directes seran retransmesos entre el 22 de juny i el 10 de juliol a través del perfil de Lambda en Twitch (https://www.twitch.tv/lambdavalencia) i comptaran amb persones expertes en cadascuna de les àrees tractades.

Mitjançant aquestes activitats digitals, el col·lectiu vol reivindicar, com tots els anys, el seu particular Orgull, donant veu a les persones més vulnerables en la lluita per la diversitat social i apostant per la realitat del confinament, perquè...

Com ha viscut lambda el confinament? Hi ha hagut unes certes dificultats per a organitzar actes, campanyes, etc.?

En Lambda hem prioritzat des del principi el benestar social i el dia 13 de març es va tancar la seu, la qual cosa va suposar que el personal comencés a teletreballar i que les activitats de les persones usuàries hagueren de suspendre's en un primer moment i, més tard, realitzar-se a través de vídeo cridades, atenció telefònica o per aplicacions de missatgeria; intentant adaptar-nos sempre a les necessitats de les persones usuàries. El mateix va ocórrer amb els tallers o les formacions a professorat, que també han passat a format en línia.

No obstant això, el més difícil ha estat la situació de les persones més vulnerables del col·lectiu LGTB+ perquè aquesta crisi sanitària ha comportat també una crisi social. Les persones més afectades, en aquest cas, han estat les dones trans treballadores del sexe i persones migrants LGTB+, que s'han vist en una situació dramàtica en perdre els seus treballs i sense cap mena d'ajuda atés que també són les que més difícilment poden accedir als recursos socials formals i a les administracions. Per això, des de Lambda, llancem un pla d'emergència, amb recursos propis de l'entitat, per a fer compra i repartiment d'aliments i productes d'higiene i, a poc a poc, hem aconseguit teixir aliances amb altres entitats que també s'han vist obligades a transformar-se en plena crisi.

Ara, després d'aquesta primera labor assistencial, continuem col·laborant activament amb diferents entitats socials i administracions públiques de serveis socials, treballant en xarxa, per a poder atendre al màxim nombre de persones possibles. Des dels serveis d'Orienta s'ha atés a totes les persones que han requerit acompanyament psicològic, ja que en alguns casos l'aïllament suposa una volta a l'armari i aquesta situació és mentalment dura. En aquest aspecte, la població més colpejada han estat les persones majors LGTB+ que s'han vist doblement desemparades, i les persones joves LGTB+ sense recursos que han hagut de tornar a les seues llars, a vegades en entorns rurals, on LGTBfòbia i incomprensió han estat companyes de confinament.

Arxivat a:

Destacats