Bilbao, València i La Rinconada, Premis Ciutats que Caminen 2020

Guardar

plaza-san-agustin
plaza-san-agustin

Les ciutats de Bilbao, València i La Rinconada són les guanyadores del Premi Ciutats que Caminen 2020, el lliurament de les quals es realitzarà durant el Congrés de la "Xarxa de Ciutats que Caminen" que tindrà lloc a Cadis entre el dijous i el dissabte d'aquesta setmana.

La candidatura de València, titulada La Ciutat de les Places, es refereix a la imminent conversió en zona de vianants de diversos espais d'enorme valor icònic en la tercera ciutat peninsular, com la de l'Ajuntament, la de la Reina i la de Sant Agustí, a més de l'entorn del popular Mercat Central de la ciutat.

És una acció que no es limita a les mateixes places, sinó que abasta múltiples carrers adjacents, creant un ecosistema central de marcat caràcter per als vianants que "sens dubte" definirà el caràcter de la ciutat en les pròximes dècades i contribuirà a la disminució de l'estrés urbà.

Segons ha informat l'Ajuntament bilbaí, la visió integral dels projectes i la "gran visibilitat que aconsegueixen en els seus respectius àmbits locals", han sigut claus per a l'elecció del jurat.

Bilbao ha sigut guardonada en la nova categoria "Ciutat amiga", concebuda per a municipis que no pertanyen a la Xarxa però destaquen pels seus esforços en favor de la caminabilitat.

El tinent d'alcalde i regidor de Mobilitat i Sostenibilitat, Alfonso Gil, serà l'encarregat de rebre aquest divendres el guardó "Ciutat Amiga", durant el Congrés que la Xarxa celebra a Cadis fins dissabte que ve. La categoria "Ciutat Amiga" premia la labor de les ciutats que destaquen en algun aspecte de la caminabilitat, però encara no formen part de la Xarxa.

Bilbao ha sigut la ciutat triada per a aquesta nova categoria pels seus plantejaments inclusius, entre els quals destaca l'eliminació de barreres arquitectòniques, amb un programa de mobilitat vertical que inclou més de 40 ascensors urbans i diverses rampes elèctriques; o el marcat enfocament de gènere, en el qual la mobilitat juga un paper fonamental, amb ascensors oberts 24 hores, o les parades de transport públic a demanda.

També ha resultat molt ben valorada la seua reinvenció com a ciutat 30, el seu pla per a l'eliminació de semàfors, la importància que es dona a la qualitat dels espais públics per a les persones que caminen i els esforços per desenvolupar una mobilitat sostenible amb un enfocament global.

Tant en la categoria de grans ciutats, que ha guanyat València, com la de ciutats mitjanes, el guardó de les quals viatjarà a La Rinconada, el jurat ha destacat la "visió global de les transformacions presentades, que afecten àmplies zones de la ciutat, impulsant accions urbanes dirigides a fomentar el predomini per als vianants. Ambdues tenen, per tant, un enfocament integrador, ja que inclouen accions relacionades amb tots els principis de la Xarxa".

Al mateix temps, les dues ciutats denoten un "gran esforç" en la difusió de les actuacions dins d'un marc conceptual que ressalta als vianants com a protagonistes dels espais públics.

Quant a La Rinconada -una de les ciutats fundadores de la Xarxa de Ciutats que Caminen- es va valorar l'important impuls per als vianants a través del disseny i la gestió d'espais i llocs per a les persones, la integració de les xarxes per als vianants; l'eliminació de barreres arquitectòniques i el foment de l'accessibilitat universal a través de plataformes úniques. Totes les seues accions es van emmarcar en un permanent suport als trasllats a peu, la reducció d'espais per al vehicle i la dotació de zones per als vianants amb arbres i vegetació que milloren la qualitat de vida i contribueixen a la cultura de caminar.

Destacats