València demana al Govern central que s'implique en la capitalitat del Disseny

Guardar

ribo
ribo

El Ple ha aprovat hui una declaració institucional per a impulsar, no sols la Capitalitat Mundial del Disseny en 2022, sinó tota una estratègia al voltant del disseny que conduïsca a València a ser una ciutat reconeguda mundialment per la innovació, la inclusió i la sostenibilitat molt més enllà del 2022. En aquest sentit, abans de començar el Ple, l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha instat el govern d'Espanya a "implicar-se i que considere la Capitalitat del Disseny com un esdeveniment d'interés públic excepcional".

"El disseny s'ha convertit no solament en part intrínseca de l'ADN de les empreses i organitzacions de major èxit i impacte en la societat, sinó també en una eina essencial per a articular nous processos de creació, interacció social, participació i governança per a possibilitar ciutats més eficients, resilients, competitives, atractives i sostenibles, per això és molt important dedicar temps i recursos a aquest assumpte des de l'administració local", ha defensat Ribó.

La declaració institucional planteja aquest nou marc de treball com una oportunitat "a la col·laboració publicoprivada" que permetrà "posicionar-se a través d'una etiqueta de reconeixement internacional, en una estratègia de ciutat mitjana mediterrània, on el branding territorial estiga vinculat als estils de vida i les maneres de sociabilitat a través del disseny".

S'assenyala que "el disseny es converteix en un element d'impuls econòmic de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana alineat amb la transformació del model econòmic valencià que situa el disseny com a eix important de la capacitat innovadora del teixit productiu i facilitador de la seua internacionalització".

Ribó ha dit que "València és una ciutat vibrant, que percep amb passió el disseny, que compta amb un empresariat propens a la innovació i unes institucions enormement sensibles a la potencialitat del sector i predisposades a embarcar-se en projectes il·lusionants i participatius, i que comparteix la idea que el disseny pot esdevenir un dels elements identitaris d'una ciutat, pròspera, inclusiva, creativa, sostenible i resilient, i en això dedicarem una gran part de les nostres energies durant aquest mandat".

"Pensem que el disseny és una eina fonamental per a potenciar tots els nostres productes, per a millorar la ciutat i la comunicació. València serà Capital del Disseny en 2022, i ja estem fent passos molt significatius en la seua organització. Es tracta d'un projecte que confereix visibilitat en un àmbit internacional no sols al disseny valencià, sinó a tot el disseny espanyol. Per això, la ciutat de València ja ha fet la seua aportació econòmica (mig milió d'euros) a través dels pressupostos de 2020 per a la celebració de la Capitalitat Mundial del Disseny, com així s'han compromés a fer-lo la Diputació i la Generalitat", ha subratllat Ribó.

Per això, un dels punts que contempla la declaració és demandar el suport de les Corts perquè "València Capital Mundial del Disseny 2022" siga un esdeveniment de referència nacional i sol·licitar, per això, a l'Administració de l'Estat que l'esdeveniment siga considerat com a Esdeveniment d'Interés Públic Excepcional.

"És el moment perquè s'implique el Govern d'Espanya, i en aquest sentit presentem hui una moció en aquest Ple, que ha de derivar en una declaració institucional. Instem, doncs, al govern central, al fet que s'involucre perquè la projecció internacional del disseny servirà per a dinamitzar l'economia valenciana i, en general, l'espanyola", ha conclòs l'alcalde de València.

SUPORT ECONÒMIC I MATERIAL AFECTATS PER LA DANA

D'altra banda, el Ple ha aprovat hui una declaració institucional per a "mostrar el suport i la solidaritat" amb els municipis i les persones afectats per les pluges torrencials i les inundacions provocades per la gota freda DANA durant el mes de setembre passat.

Per tot això, l'Ajuntament de València, a més de mostrar públicament el seu suport als damnificats i damnificades, ha manifestat que "cal anar més enllà del suport moral i cal actuar de manera immediata". En aquest sentit, han sol·licitat al Govern de l'Estat i a la Generalitat Valenciana que "posen a la disposició de tots els municipis afectats els mitjans econòmics i materials necessaris per a pal·liar els danys provocats i per a recuperar la normalitat el més ràpid possible".

Així mateix, ha sol·licitat "la declaració com a zona catastròfica" per als municipis afectats i "la posada en marxa de mesures que aquesta declaració comporta amb la major rapidesa i eficiència possible", així com que "s'adopten les mesures necessàries per a evitar que aquesta situació torne a ocórrer". Una iniciativa per a la qual requereixen que s'adhereixen tots els municipis valencians en una prova de solidaritat.

Destacats