València demana al Govern Central la cessió del 'Barco de Estibadores'

Guardar

pleno
pleno

El Ple municipal ha acordat realitzar les actuacions oportunes per aconseguir la cessió de l'edifici 'Barco de Estibadores', propietat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, per tal de convertir-lo en un espai multifuncional per a la ciutadania del Saler. Així s'ha aprovat hui amb els vots a favor del Govern de la Nau i l'abstenció dels grups de l'oposició i es preveu que aquest espai puga tindre diferents usos, després d'un procés participatiu amb totes les entitats i associacions veïnals.

El debat sobre aquesta moció ha estat precedit per la intervenció d'Anna Batlle, de l'Associació Cultural La Demanà, qui ha recordat algunes de les necessitats que tenen els veïns i les veïnes del Saler i qui ha indicat que «aquesta instal·lació ha estat tancada durant molt de temps» i que és necessària tant per a la pràctica d'activitats nàutiques i d'esports de lliscament com per a la seua divulgació. Per la seua banda, el regidor del Partit Popular Cristóbal Grau, qui havia presentat la moció, ha criticat l'alternativa proposada pel Govern municipal que no especifica si són possibles els esports de lliscament al Saler, «quan açò és el veritablement important».

Al respecte, la regidora de Pobles de València, Consol Castillo, ha respost que no es nega la possibilitat d'aquest tipus d'esport amb la moció aprovada, sinó que es vol que el Poble del Saler decidisca els futurs usos en aquest espai. L'edil de Ciutadans Manuel Camarasa ha destacat l'estat ruïnós de l'edifici i ha preguntat pel cost de la seua adequació i del seu manteniment, entre altres qüestions. En aquest sentit, Castillo ha dit que ha estat el propietari del 'Barco de Estibadores', el Govern espanyol, qui ha deixat perdre l'edifici i a qui es demanaran els diners per poder rehabilitar-lo.

CREMA DE LA PALLA DE L'ARRÒS

El Ple municipal també ha aprovat per unanimitat continuar col·laborant amb la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural perquè el calendari i règim de cremes estiga elaborat i es faça públic com més prompte millor, facilitant així l'organització i la seguretat en la crema de la palla de l'arròs. A més, també s'ha acordat instar a la Conselleria perquè done suport a la iniciativa del Banc de Palla, donada la necessitat que se'n derivarà de l'increment de la seua recollida.

«Ara que som a temps, volem evitar el caos i la desorganització absoluta en el règim de cremes de l'any passat», ha dit la regidora del Partit Popular Maria Àngels Ramón-Llin, qui també ha criticat que en la moció alternativa presentada per l'equip de Govern no s'hagen especificat terminis, al contrari del que el seu grup havia plantejat. Per la seua banda, l'edil de Ciutadans José María Bravo ha mostrat el seu acord respecte a la moció. «La Conselleria està ja treballant per avançar i establir el calendari com més prompte millor», ha destacat la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, qui ha recordat que aquest és competència de la Generalitat i que ha valorat el comportament dels agricultors valencians que es van adequar al calendari «escrupolosament» en la passada campanya de recollida.

Castillo ha aprofitat també per a destacar alguns dels projectes posats en marxa pel Govern de la Nau respecte a la palla de l'arròs, com ara la possibilitat de crear alimentació per a animals o l'elaboració de compost amb els residus dels mercats.

TAXA DE REPOSICIÓ

A l'hemicicle també s'ha debatut sobre la plantilla de la Policia Local de València i Bombers davant d'una moció presentada pel PP perquè tota la taxa de reposició de l'oferta d'ocupació pública de 2018 siga per a places a aquests cossos. En eixe sentit, l'edil del PP Alberto Mendoza ha exposat que el Govern municipal, «en quatre anys, no haurà incorporat cap policia ni cap bomber» en una «estratègia que perjudica els valencians i les valencianes».

Per la seua banda, la regidora de Ciutadans María Dolores Jiménez ha mostrat el seu acord a la proposta del PP i ha recordat que és una qüestió que el seu grup municipal ho porten sol·licitant des de 2015. El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, qui ha recordat que la taxa de reposició depén de l'Estat espanyol, ha dit que les oposicions ja estan en marxa i que hi haurà incorporacions a ambdós cossos durant el seu mandat. «El que vostés no han fet en deu anys, ho hem de fer nosaltres en quatre», ha subratllat Campillo, recordant que en eixe període es van traure zero places, tot i que n'existia la possibilitat.

NUCLI ZOOLÒGIC DE BENIMÀMET

Finalment, el Ple ha debatut sobre la situació del Nucli Zoològic de Benimàmet, després de la proposta plantejada pel regidor José María Bravo, de Ciutadans. Prèviament al debat han pres la paraula José Vicente Barrachina, representant de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Benimàmet, i José Vicente Alcalá, voluntari en el Nucli Zoològic, els qui han instat a solucionar la situació dels animals acollits en el centre i les molèsties que les seues condicions produeixen en el veïnat de l'entorn.

José María Bravo ha criticat el govern local per «la seua deficient gestió en aquests tres anys» li ha instat a elaborar un pla d'emergència abans del pròxim estiu, proposta que ha rebut el suport del Grup Popular. La delegada de Benestar Animal, Glòria Tello, ha acusat tots dos grups de «fer política vergonyosa» per aprofitar-se d'aquest tema, amb el qual ja s'estan duent a terme les accions encaminades a solucionar-lo, d'acord a la llei i de manera qualificada. Tello ha desglossat totes les actuacions que s'han dut a terme des de la creació de la Regidoria de Benestar Animal, amb més de 110.000 euros invertits a millorar les instal·lacions de Benimàmet, un conveni de més de 430.000 euros per any amb l'entitat protectora per a la gestió del nucli, campanyes de sensibilització... I, finalment, el conveni signat amb l'Ajuntament de Torrent per a la pròxima construcció d'un centre intermunicipal.

Arxivat a:

Destacats