L'Ajuntament de València obliga a tancar el Convent del Carme

El consistori al·lega irregularitats en l’adequació acústica, danys al patrimoni històric i desenvolupament d’activitats diferents de les que es van acordar inicialment. La directiva del Convent nega totes les acusacions

Guardar

convent-carmen
convent-carmen

El Convent Carmen ha rebut aquest matí el seu expedient de tancament per part de l'Ajuntament de València. Segons el consistori, el centre ha infringit una sèrie de regles que li impedeixen continuar obert al públic: no adequació a la normativa acústica, que molesta als veïns de la zona; el desenvolupament d'unes activitats diferents de les que se li van atribuir inicialment, o danys provocats al patrimoni històric de l'edifici.

Segons l'administració local, el Convent Carmen va ser inicialment aprovat com un centre sociocultural, que havia de centrar-se en el desenvolupament de diverses activitats d'aquesta índole. No obstant això, ha detectat que l'espai dedicat a la restauració, que se situa en la zona del jardí, té aforament per al doble de persones que la sala d'actes. Per això, considera que la seua activitat s'assembla més a la d'un centre polivalent amb zona de bar on preval la restauració que a la d'un centre cultural.

De la mateixa manera, l'àrea d'Activitats del consistori, dirigida per Lucía Bernaud, al·lega que la llicència per al Convent Carmen era eventual i no permanent. De fet, data el seu permís per al període comprés entre el 27 de setembre de 2018 i el 6 de gener de 2019. Presumiblement, i des de llavors, el centre ha estat operant sense una llicència.

Per part seua, l'associació veïnal Amics del Carme s'ha queixat en reiterades ocasions de molèsties acústiques, que podrien tindre el seu origen en la celebració d'actes a l'aire lliure al Convent o en la mala insonorització de la sala d'actes. "La zona ja va ser declarada com acústicament saturada i no permet l'obertura de nous locals", denuncien.

L'agrupació també denuncia danys al patrimoni de l'edifici, que es remunta al segle XVII: "han convertit un jardí protegit en un bar de copes" es queixen des d'Amics del Carme. I és que, segons ells, les obres que s'han dut a terme al pati per a convertir-lo en un espai de restauració no s'ajusten als informes que es van presentar inicialment.

L'organització de Convent Carmen contradiu totes les al·legacions de l'Ajuntament

Els responsables del centre han qualificat l'actuació del consistori d'"arbitrària", i defensen que no s'ajusta als fonaments del dret. "Ens sembla un absolut abús, una mesura desproporcionada i radical" denuncien. "Nosaltres sempre hem actuat conforme a la llei, i ho continuarem fent ara. Per això procedim al tancament del centre".

Els directius defensen que tenen en el seu poder una declaració responsable que els habilita per a continuar amb l'activitat del centre, i que si no disposen d'una llicència, és perquè l'Ajuntament està incorrent en demores de més de dos anys en l'expedició d'aquestes. De la mateixa manera, aclareixen que en un primer moment sí que es va demanar una llicència temporal, però que abans de l'obertura del centre ja van fer els canvis pertinents perquè aquesta fora permanent.

Quant a les denúncies per excés de soroll, des del Convent Carmen asseguren que totes elles van ser arxivades pels jutjats. I, en relació amb aquest mateix tema, també aclareixen que van retallar els esdeveniments musicals al jardí per a evitar les molèsties als veïns. Finalment, també defensen que, si no s'ha incorregut en la insonorització de la sala d'actes, és perquè està situada en una església del segle XVII que és patrimoni cultural i que, per a procedir a aquesta, necessitarien un permís que ja han demanat però que mai arriba.

Sobre l'acusació de danys al patrimoni cultural, el Convent Carmen s'ha mostrat molt molest i ha assegurat que mai s'ha incorregut en aquest delicte. De fet, al·leguen que en la zona de l'església es va alçar una estructura de metall perquè continguera tots els cables relacionats amb la il·luminació i la sonorització de l'estança, de manera que no calguera instal·lar res a les parets originals.

Finalment, en el que té a veure amb l'activitat, defensen que sí que són un centre sociocultural: "hem invertit 250,000 euros en la celebració de més de 300 actes culturals. Possiblement, som els que més esdeveniments d'aquest tipus hem celebrat ací a València" aclareixen. "Hem acollit cinema, música, arts escèniques i esdeveniments infantils. Clar que som un centre sociocultural, i no una sala polivalent amb bar com ens volen dir ara. Aquesta qualificació naix de la més absoluta arbitrarietat" conclouen.

Des de la directiva del Convent Carmen encara tenen l'esperança que la regidoria d'Activitats recapacite i no execute l'ordre de tancament. Però, si això no succeeix, ja han advertit que recorreran als tribunals, ja que consideren que els tècnics podrien haver incorregut en delictes penals en redactar informes "que no s'ajusten al dret".

El futur d'altres negocis relacionats amb el Convent Carmen queda en l'aire

La directiva també ha anunciat que, de moment, queden l'aire altres projectes que estaven lligats al Convent Carmen. El més important de tots ells, l'hotel contextual que es pensava situar en la mateixa parcel·la. "Tenim la llicència parada per l'Ajuntament des de fa mesos" declaren.

Segons defensen, la seua idea era la de fer un hotel obert que unira les seues activitats amb les quals ja estaven desenvolupant al centre cultural. No obstant això, ara hi ha la possibilitat que l'hotel haja de mantenir-se a porta tancada. "Nosaltres volíem que aquest edifici, el qual feia més de 400 anys que estava tancat, per fi quedara obert a la ciutadania de València. Però l'Ajuntament ens està obligant a fer-lo exclusiu d'aquells que s'ho puguen permetre".

Tampoc queda clar què passarà amb el restaurant Sucede, dedicat a la reinvenció del menjar valencià. "Tenim una estrela Michelín i un sol Repsol, però és un negoci molt arriscat que té dèficit. Fins ara ho manteníem obert amb els guanys del Convent del Carme, però en aquest moment hem de replantejar-nos què farem amb ell" lamenta la directiva.

El cas és el mateix per a la Casa Serena, un hotel que anava a ser obert en l'horta sota la mateixa premissa que el del Convent Carmen: d'accés lliure per als visitants. "Tampoc sabem quin serà el seu futur" conclouen.

Destacats