"València marítima. Mirades i testimonis" mostra la història dels poblats marítims a través de 60 reproduccions

Guardar

VIV__Boira_inauguracion_expo_fotos_poblados_maritimos_1
VIV__Boira_inauguracion_expo_fotos_poblados_maritimos_1

L'exposició "València marítima. Mirades i testimonis", organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes, dependent de la Conselleria i de la Universitat de València, situada en la biblioteca municipal del Mar del barri de Natzaret, mostra la història de la València marítima a través de 60 reproduccions fotogràfiques històriques realitzades des de 1858 i distribuïdes en cinc itineraris i ha sigut promoguda des de la Conselleria i la Càtedra per a posar en relleu la importància que la Generalitat està donant a aquells barris que necessiten una especial atenció per a recuperar el seu teixit social i econòmic.

L'exposició fotogràfica

L'exposició s'inicia amb els primers reportatges realitzats per José Martínez Sánchez i Antonio Cósmes amb motiu de l'arribada d'Isabel II al port de València en 1858, així com retrats populars immortalitzats per la casa Laurent.

El segon dels itineraris està dedicat a l'imaginari col·lectiu de les activitats i tradicions marineres, com el retorn de la pesca del bou, la barraca o els fusters de ribera. Li segueix la imatge de la modernitat, on es mostra la transformació de la València marítima amb l'arribada del ferrocarril, del tramvia, la construcció del port, l'obertura de nous viaris i l'assentament d'indústries i comerços, la qual cosa li van proporcionar una nova imatge de modernitat. En aquesta secció destaquen les imatges corresponents a la col·lecció Guillot-Ribes, en la qual es reprodueix el tobogan de la Malvarrosa instal·lat amb motiu de l'Exposició Regional de 1909 i dues fotografies sobre el concurs d'aviació esdevingut en 1910 en la platja de la Malvarrosa.

Els dos últims itineraris representen les escenes urbanes, aportant imatges del paisatge urbà i les seues funcions, els carrers i places així com els edificis històrics i singulars.

Per a finalitzar, la mostra dedica una secció al mateix barri on s'exhibeix, Natzaret. L'únic dels poblats marítims enclavat en el marge dreta del Túria, aspecte que li ha proporcionat un caràcter especial, a través del riu, el port, la platja i l'horta, reflectint la seua evolució i la seua història. Poden contemplar-se espais i edificis representatius com el Balneari de Benimar, l'antiga estació de Natzaret o les Drassanes.

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de la Càtedra Demetrio Ribes UV-CHOPVT, està realitzant un important i singular esforç per a traure a la llum el ric patrimoni i la història de l'obra pública a la Comunitat Valenciana. A més amb aquesta mostra s'ha intentat impulsar el coneixement dels Poblats Marítims com a part fonamental de la ciutat de València.

L'exposició estarà oberta tot el mes de juliol i de l'1 al 28 de setembre durant l'horari habitual de la biblioteca. Està dirigida a tots els públics, especialment als veïns dels barris marítims per a poder observar la història de tot el veïnat. La biblioteca municipal del Mar està situada en el barri de Natzaret de València, en el carrer Fontilles 35 i depén de l'Ajuntament de València, que ha cedit aquest espai.

Destacats