València torna a lluitar contra l'infrafinançament per a demanar drets i un futur igual a la resta d'autonomies

Aquest matí s'ha llegit el mateix manifest que l'any passat va unir les 60.000 persones que ompliren la ciutat per a demanar una reforma d'emergència

Guardar

Manifiesto infrafinanciación
Manifiesto infrafinanciación

L'infrafinançament uneix als valencians en una mateixa lluita i ni la pluja ni gens pot callar-los. Així ho han demostrat avui amb la lectura del Manifest pel Finançament Just per a demanar, com van fer en la històrica manifestació del 18 de novembre de l'any passat, que la Comunitat Valenciana tinga el que mereix: ser igual a la resta d'autonomies espanyoles.

L'acte organitzat per la Plataforma per un Finançament Just ha contat, com no podia ser d'una altra manera, amb els representants dels principals partits polítics -Podem, PSPV, Ciutadans, Compromís, a excepció del PP, que es desmarca d'aquest assumpte- i dels sindicats UGT i Comissions Obreres (CCOO), que han fet de "ni més ni menys", "just", "extrema necessitat" i "reforma" les paraules protagonistes.

La primera a intervenir en el Saló de Cristall, on finalment s'ha celebrat, ha sigut la diputada del Congrés i Secretària d'Acció Institucional de Podem Àngela Ballester. La representant de la formació morada ha denunciat la falta de resposta per part de l'anterior govern popular i ha demanat, una vegada més, que aquesta reivindicació es faça realitat en aquesta legislatura.

Li ha pres el relleu la socialista Sandra Gómez, primera Tinent d'Alcaldessa de l'Ajuntament de València. En aquest cas, ha demanat "continuar treballant junts 'tots a una veu' per a garantir el que és just: la igualtat de drets dels valencians". Així, per la seua banda ha destacat que s'ha passat d'un govern insensibilitzat a un que escolta "i on la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut que cal canviar la situació".

Fernando Giner, portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de València, ha sigut clar amb la seua demanda: "Estiga qui estiga en el govern, aquest repte és de tots i no hem millorat absolutament gens des de l'any passat. Hi ha preocupació pel benestar social perquè avui hi ha un de cada tres valencians sota el llindar de pobresa". A més, ha afegit que és necessària una nova gestió i que el seu partit no defensarà un finançament "ni millor ni pitjor, sinó just".

El següent a intervenir ha sigut Ismael Sáez, Secretari General d'UGT del País Valencià, qui ha dit que aquest no és un assumpte "partidista" i "és trist" que es pense que la Comunitat Valenciana és rica després de tots els esforços. No obstant això, considera que sí veu millores però que "cal fer una proposta per a debatre-la i assenyalar als qui no volen que existisca. Açò ha d'unir a la societat, no segmentar-la".

Respecte a CCOO, a través del seu Secretari General, Arturo León, també hi ha hagut una valoració: "El treball ha sigut molt important i ara s'ha mostrat més compromís però no és suficient". Pedro Sánchez, ha afegit, "ha de prendre la iniciativa perquè els va el futur als valencians i no existeix gens que justifique aquest infrafinançament".

Joan Ribó, alcalde de la ciutat, ha tancat el torn dels actors polítics per a lamentar que "malgrat les bones paraules, el nou govern tampoc ha fet gens". En aquest sentit, el de Compromís ha recordat que "la proposta és clara: volem ser igual a la resta d'espanyols i no el Patito Feo de l'Estat". "Hi ha moltes coses de l'Estat del Benestar que no es poden sostenir així, per açò és un problema de màxima emergència", ha conclòs.

El fermall final ho ha posat la lectura del manifest que l'any passat tant es va repetir en la ment dels valencians, en el qual més enllà de reivindicar una reforma del sistema de finançament, un repartiment equitatiu de les inversions i el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats, s'ha demanat "aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés".

Destacats