València se suma a altres ciutats europees en la lluita contra el canvi climàtic

Guardar

manifestacion-cambio-climatico
manifestacion-cambio-climatico

Després de la declaració d'emergència climàtica a la ciutat de València, decretada al Ple de l'Ajuntament el passat 26 de setembre, i de l'obertura de la primera Oficina de l'Energia a la ciutat, el passat 3 d'octubre, València continua definint la seua agenda per a la lluita contra la crisi climàtica. Segons ha anunciat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, València formarà part del projecte Tomorrow, pel qual quedarà integrada en una comunitat d'aprenentatge entre diverses ciutats europees per a fer front al canvi climàtic i impulsar diverses iniciatives de caràcter disruptiu.

"Amb aquest projecte València torna a situar-se en un mapa molt positiu, en el de valors com el del compromís en la lluita contra el canvi climàtic, erigint-se en referent en un context d'emergència climàtica", ha destacat Ramon, qui ha explicat que el projecte Tomorrow és finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea i "ens permetrà alinear les nostres ambicions climàtiques amb les de les ciutats europees que hi ha a l'avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic, definint el nostre full de ruta per a 2050".

A partir del treball de la Regidoria i de la Fundació València Clima i Energia, València ha sigut seleccionada juntament amb altres sis ciutats de la xarxa de ciutats europees en transició energètica Energy Cities: Dublín (Irlanda), Brest (França), Mouscron (Bèlgica), Niis (Croàcia) i Brasov (Romania), a banda del centre d'investigació holandés Drift, referència internacional en la gestió de la transició de les ciutats. "Serem una de les ciutats pilot on es formarà als empleats i empleades municipals, es definirà de forma innovadora i col·laborativa el full de ruta a seguir i marcarem el camí per a altres ciutats europees, servint de referència a la Comissió Europea per a respondre a l'emergència climàtica des de l'àmbit de les ciutats", ha afegit el regidor fent seues les paraules de la directora d'Energy Cities, Claire Roumet.

El projecte té una durada de tres anys durant el qual València i la resta de ciutats seleccionades visitaran unes altres que són referents en la lluita contra el canvi climàtic a Europa, com ara Nantes (França), capital europea verda en 2013; Leuven i Gent (Bèlgica), guanyadora de l'EU Green Leaf 2017 i finalista de capital europea verda en 2018, respectivament, i Växjö i Gotemburg (Suècia), EU Green Leaf 2017 i ciutat més sostenible del món en 2016 i 2017, respectivament. "L'objectiu serà anar aprenent i desenvolupant el nostre propi procés de transició energètica i poder ensenyar alhora a altres municipis el procés necessari de transició cap a un model de ciutat més just, sostenible i resilient davant del canvi climàtic", ha afirmat Ramon.

A València es crearà una Comissió pel Clima, encarregada de coordinar la implementació del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES) aprovat per unanimitat al Ple de l'Ajuntament. També s'impulsarà el primer Consell Municipal de Transició d'Espanya, definint els passos per aconseguir una reducció dràstica d'emissions de gasos d'efecte hivernacle "per a arribar a la neutralitat en carboni no més tard de 2040 i, preferentment, abans de 2035. Estem davant una oportunitat única per a la nostra ciutat per poder passar del discurs a l'acció i coordinar la lluita contra el canvi climàtic tant dins com fora del nostre ajuntament", ha assegurat el regidor.

Aquest projecte també comptarà amb un procés pilot de Barri en Transició per obrir-se a la participació ciutadana i donar suport a les iniciatives i actors del canvi a peu de carrer. En aquest sentit, el director de València Clima i Energia, Carlos Sánchez, ha mostrat la seua satisfacció per haver aconseguit finançament europeu i per les tècniques amb què s'impulsarà a València una dinàmica a l'altura del repte que representa l'emergència climàtica.

Destacats