25n
25N
25N

València insta el Ministeri d’Hisenda a flexibilitzar els terminis en la devolució dels tributs

València insta el Ministeri d’Hisenda a flexibilitzar els terminis en la devolució dels tributs
27/05/2021 -

El Ple de l’Ajuntament ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics de l’Oposició a excepció de Vox que s’ha abstingut, instar al govern central perquè modifique els terminis per a la devolució de la part municipal dels tributs de 2020 que reclama el Ministeri d’Hisenda. L’alcalde, Joan Ribó, sol·licita que aquesta devolució es puga realitzar en 20 anys, “perquè els ajuntaments necessitem tindre la liquiditat suficient per a sufragar els servicis a la ciutadania que prestem”.

Abans d’entrar a l’Hemicicle, Ribó ha explicat que “el volum més important d’ingressos aliens amb què compta l’Ajuntament provenen del govern central: cada any l’executiu central fa una previsió de transferència en els seus pressupostos que, normalment, ha d’augmentar a final d’exercici. Però en els anys de crisi la situació sol ser la contrària, com ha ocorregut en 2020. Els ajuntaments hem de tornar una part al govern central, i ho farem, però necessitem una flexibilitat que ens permeta tindre suficient provisió com a sufragar els servicis que prestem a la ciutadania”.

S’estima que en el cas de València s’han de retornar a l’Estat 53 milions d’euros de 2020. L’alcalde s’ha fet ressò de com es va resoldre aquesta situació en l’anterior ocasió, “que es va fer, d’una manera relativament satisfactòria”, “i és que els terminis de pagament, en lloc de 3 anys com està plantejat en la llei, es van allargar inicialment fins als 10 anys i després es va prorrogar fins als 20 anys”. “Així, l’Ajuntament de València continua liquidant encara part d’allò que en el seu moment, en el 2008 i 2009, es va haver de retornar”. Així, l’alcalde ha demanat que en aquesta ocasió el termini de devolució siga el mateix: de 20 anys.

La proposta s’ha aprovat sense l’esmena popular en què la regidora María José San Segundo ha demanat més concreció, en reiterar “la importància de sol·licitar la reforma de la llei d’hisendes locals per a acabar amb l’infrafinançament”.

SUPORT AL POBLE PALESTÍ

El Ple també ha aprovat, amb l’abstenció dels grups de l’Oposició, una proposta subscrita conjuntament per la delegada de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, i els portaveus de Compromís i el grup Socialista, Carlos Galiana i Sandra Gómez, per a demanar el cessament de la violència contra la població palestina. Amb aquesta moció, l’Ajuntament s’afegeix a la demanda d’una solució pacífica i dialogada conforme les resolucions de l’ONU, i de la paralització de l’expulsió palestina de les seues cases i terres pel govern israelià”. Entre altres mesures, la corporació municipal també insta el govern d’Espanya “perquè realitze un embargament d’armes bidireccional a Israel”.

La regidora Maite Ibáñez ha parlat de “la defensa d’una vida digna per a la població palestina, i de la paralització dels greus crims de guerra i d’apartheid contra aquest poble”.

PROMOCIÓ D’UN SISTEMA AGROALIMENTARI SOSTENIBLE I SEGUR

Entre altre ordre coses, el Ple ha decidit, amb l’abstenció de l’Oposició, “mantenir un compromís ferm en la promoció i execució d’accions de govern municipal encaminades a potenciar els servicis i infraestructures d’interés general agrari en la ciutat i Pobles de València a fi de millorar la qualitat de vida dels agricultors i ajudar a avançar cap a un sistema agroalimentari municipal cada dia més sostenible, inclusiu, resilient, segur i diversificat”.

Segons aquesta proposta, presentada pel regidor d’Agricultura, Alejandro Ramon, com a alternativa a una moció defesa pel regidor de Ciutadans Rafael Pardo “per demanar millores en el cultiu i la potenciació de l’horta, el Ple també ha reconegut la labor desenvolupada pel Consell Agrari Municipal, millorant, conforme a les disponibilitats pressupostàries, els mitjans i recursos humans de l’organisme.

Per últim el Ple s’ha compromés “a col·laborar de manera decidida, amb el conjunt de la societat valenciana, en l’impuls urgent de les iniciatives recollides en el manifest Ara, preus justos a l’horta per afavorir el consum de proximitat”.

El regidor de Ciutadans havia demanat, entre altres mesures, l’increment de la vigilància i control de la seguretat de terrenys agrícoles ubicats al termini de la ciutat, o la potenciació del dragat de l’Albufera.

L’hemicicle també ha sigut l’escenari d’un altre debat suscitat per la moció presentada per portaveu del Grup Municipal Vox, José Gosálbez, sobre “la implicació municipal per donar resposta a la necessitat del veïnat dels districtes de Pla del Real, Benimaclet i el barri d’Orriols; 160.000 valencians i valencianes que mereixen servicis com la resta dels seus conciutadans”.

Entre “els problemes ciutadans que ha traslladat al Ple” el regidor de Vox es troben: l’impuls d’un Pla Integral de Benimaclet, una major dotació policial a Benimaclet, o l’agilització de les obres del nou Centre de Salut del Districte de Pla del Real.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, ha explicat que aquesta moció ha sigut rebutjada “perquè no es tracta d’una proposta sinó un document amb diverses interpel·lacions a diferents delegacions amb l’única missió de generar tensió”. “La moció no dona ni una sola dada, només llança acusacions i sembra discòrdia”, ha assegurat.

Finalment, el Ple ha desestimat una moció presentada pel regidor del grup Popular Carlos Mundina en la qual proposava la “retirada immediata” de la campanya publicitària de l’EMT “València camina cap al futur” per entendre que aquesta acció utilitza “fons públics de manera clarament partidista”; i ha demanat també la “intervenció de l’EMT per part dels servicis econòmics, pressupostaris i de comptabilitat de l’Ajuntament per a garantir una gestió diligent”.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha rebutjat la proposta, atés que, ha assegurat, la campanya “no costa ni un euro al municipi”. A més, l’edil ha assegurat que totes les dades sobre els quals s’informa la ciutadania en aquesta campanya “són absolutament certs”. La moció ha comptat amb el suport de PP, Ciutadans i Vox, però ha estat rebutjada pels grups del Govern, Compromís i PSPV-PSOE, per la qual cosa no ha sigut aprovada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + deu =