25n
25N
25N

Ciutat Vella i Eixample, els primers districtes a provar els contenidors 'reverse vending'

Els contenidors ‘reverse vending’ fomenten el reciclatge de botelles de plàstic a canvi d’incentius

https://wwfacebook.com/PlanetaMonster/

Ciutat Vella i Eixample, els primers districtes a provar els contenidors 'reverse vending'
20/01/2020 -

València avança en matèria de reciclatge. I és que a l’impuls del reciclatge de residus i a les accions per reduir l’ús del plàstic d’un sol ús, ara es posa damunt de la taula els contenidors ‘reverse vending’. Arran d’una proposta ciutadana, presentada en els últims pressupostos participatius DecidimVLC, l’Ajuntament de València accedeix a realitzar un projecte pilot per a incentivar el reciclatge d’envasos.

La proposta dels contenidors ‘reverse vending’, que s’ha convertit en la més votada amb 6.323 suports, preveu un pressupost de 160.000 euros per a la instal·lació d’aquesta mena de contenidors en els districtes de Ciutat Vella i Eixample, amb l’objectiu de testar aquesta iniciativa. D’aquesta manera, es col·locaran en les dependències municipals i centres escolars d’aquests dos districtes valencians, on ja es disposa de contenidors municipals per al reciclatge de piles, un total de 16 contenidors ‘reverse vending’.

La idea plantejada en els pressupostos participatius consisteix a promoure el reciclatge de botelles de plàstic i llandes a canvi d’un incentiu per al ciutadà conscienciat amb aquesta causa. Encara es desconeix el tipus d’incentiu, però en la iniciativa ciutadana es proposa vals descompte per al pagament d’impostos o per a la compra en xicotets comerços locals d’alimentació per a, a més, promoure el comerç de proximitat.

De fet, els contenidors ‘reverse vending’ ja estan presents en altres punts del país, com Saragossa, Toledo, Catalunya, Múrcia, Sevilla o Cadis en les quals es paga al voltant d’1 cèntim per envàs, encara que també hi ha empreses que canvien les botelles de plàstics per vals per a canviar en els comerços associats.

60.000 euros per a millorar el sabor de l’aigua de l’aixeta

Així i tot, València continua impulsant altres accions per a reduir el consum del plàstic d’un sol ús. Per a això, s’ha signat un conveni de col·laboració amb el grup Global Omnium, que invertirà un total de 60.000 euros en 2020, per a millorar el sabor de l’aigua de l’aixeta. “És la clau perquè la gent deixe de consumir aigua embotellada”, apuntava la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía. “Volem promocionar el consum de l’aigua d’aixeta d’aigua potable de la xarxa municipal, perquè és una aigua amb totes les garanties sanitàries, molt millor que qualsevol altra aigua que es puga consumir”.

A més, aprofitant la Capitalitat del Disseny en 2022, la corporació municipal llançarà un concurs per a dissenyar fonts municipals amb unes característiques especials “que inciten a l’emplenat de botelles d’aigua”. “A València tenim una aigua estupenda, és veritat que cal continuar treballant a millorar el sabor perquè les sals que té potència el sabor del clor i és un hàndicap, però tenim una aigua molt més barata que l’embotellada i a més a casa, amb el que no hi ha necessitat de transportar-la”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 11 =