25n
25N
25N

València impulsa l'agermanament amb una ciutat de la República Àrab Sahrauí

València impulsa l'agermanament amb una ciutat de la República Àrab Sahrauí
14/03/2017 -

València fomentarà el contacte humà i els vincles culturals amb una localitat de la República Àrab Sahrauí (RASD). Amb eixe objectiu, l’Ajuntament impulsarà l’agermanament d’aquestes dues ciutats, tal com ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó, en rebre al ministre de Cooperació del Sàhara Occidental, Bellahi Sid. En aquesta reunió l’alcalde també s’ha compromés per a col·laborar en el programa Vacances en Pau que permet l’acollida en llars valencianes de xiquets i xiquetes que residissen en campaments de refugiats sahrauís, i ha reiterat la seua adhesió a la reivindicació del Poble Sahrauí “que porta dècades esperant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació que els permeta decidir sobre la seua integració al Marroc, l’autonomia o la independència”.

“El Sàhara té uns drets legítims com a poble que hem de defensar i impulsar perquè siguen reconeguts internacionalment”. Aquest missatge és el que li ha transmés hui al ministre de Cooperació del Sàhara Occidental, Bellahi Sid, qui ha viatjat a València per a sensibilitzar als valencians i valencianes d’eixa situació.

La primera autoritat municipal ha rebut el ministre sahrauí acompanyat del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz. En la trobada també han participat els representants de la Federació d’associacions d’ajuda al poble sahrauí, una agrupació d’unes 20 entitats que treballen coordinadament amb els ajuntaments per a protegir i garantir els drets humans d’aquestes persones.

Joan Ribó ha recordat que “Espanya té un deute històric amb aquest castigat territori, i amb la vigilància dels drets humans i polítics dels sahrauís”, i ha destacat el seu desig que és que la causa sahrauí no caiga en l’oblit, sinó al contrari, que siga inclosa en l’agenda política del govern espanyol i d’aquelles estructures internacionals que han de fer valdre els drets dels sahrauís”.

En la mateixa línia s’ha manifestat el conseller Manuel Alcaraz que ha explicat que la reunió amb l’alcalde ha sigut el remat d’una jornada que ha començat amb una reunió en la Conselleria de Transparència, en la que s’han parlat de projectes concrets de cooperació, i ha continuat amb una visita amb la vicepresidenta Mónica Oltra. “El colofó ha sigut a l’Ajuntament, en aquesta trobada en la qual han sorgit idees molt interessants, entre les que destaca la possibilitat d’un agermanament de València amb una ciutat sahrauí, cosa que tindria un valor simbòlic molt important”.

Per la seua banda, el ministre sahrauí, que ha parlat amb els mitjans de comunicació després de gaudir de la mascletà fallera, ha expressat el desig del poble sahrauí “que espera que els esforços del secretari general de Nacions Unides contribuïxen per a donar una solució pacífica, dirigida a evitar una nova confrontació”.

“Els sahrauís estem disposats a cooperar amb el nou secretari general que es va designar, i esperem que el consell de seguretat que es va reunir pròximament assumisca la seua responsabilitat de cara a l’organització d’un referèndum just i transparent”, ha explicat després d’agrair la col·laboració de l’Ajuntament de València amb la seua causa.

El suport de l’alcalde al Poble Sahrauí ja es va realitzar el passat mes de novembre mitjançant la seua adhesió a la campanya organitzada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, un test avalat per personalitats del món de l’art, intel·lectuals, periodistes, polítics, partits, sindicats, organitzacions socials “i totes aquelles persones solidàries amb la justa causa del poble sahrauí”. En aquest document elaborat per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí s’afirmava que “la qüestió del Sàhara Occidental ja ha durat massa temps i com a potència administradora del territori, l’Estat espanyol ha d’impulsar mesures perquè el referèndum d’autodeterminació es faça com més prompte millor, per a permetre al Poble Sahrauí exercir un dret fonamental com a poble en procés de descolonització”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × dos =

museo prehistoria