València ha destinat més de set milions a reforçar les polítiques socials durant la pandèmia

Les línies de futur també aniran dirigides a potenciar els serveis socials com una eina clau per a la reconstrucció social

Guardar

puerta torres de serrano torres serrans valencia centor el carme barrio del carmen -1
puerta torres de serrano torres serrans valencia centor el carme barrio del carmen -1

L'alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, han fet un balanç dels recursos que s'han destinat durant la pandèmia amb l'objectiu de reforçar les polítiques socials i ajudar, així, a les persones més vulnerables "evitant les improvisacions i adaptant-nos a la situació".

En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat ha informat que s'han destinat 7,74 milions d'euros a les polítiques socials. D'aquests, 4,5 milions s'han utilitzat per a l'àrea de serveis socials, que els ha permés agilitzar les ajudes, habilitar recursos residencials, el repartiment de kits d'alimentació i higiene i reforçar l'atenció domiciliària directa; mentre que 2,34 milions d'euros s'han destinat en programes d'assistència domiciliària i de lliurament de menjar a les persones majors. Així mateix, 900.000 euros s'han invertit en programes de migració i acolliment.

Però, d'on s'han aconseguit els recursos? Del romanent de tresoreria de l'any passat que té l'Ajuntament de València. Així i tot, com ha explicat Ribó, "només ens han permés utilitzar el 20% del romanent. Així que, per enèsima vegada, li demane a la ministra Montero que ens permeta utilitzar l'altre 80%. Eixe romanent no és seu, és diners dels valencians i valencianes".

Per descomptat, Ribó també ha explicat que han rebut, per part de la Generalitat Valenciana, tant 1,9 milions per a serveis socials, com 784.000 euros per a ajudes al pagament del lloguer de l'habitatge o al pagament dels subministraments energètics.

Una gestió dels serveis socials que no acaba ací. I és que com han explicat, no sols es destinarà 1 milió d'euros per a ampliar el parc d'habitatge social, sinó que es treballarà en la creació d'un Pla d'Igualtat i Inclusió Social on es potencien les polítiques d'habitatge social, la inserció social de les persones sense sostre, l'atenció a les persones majors dependents i l'elaboració d'una estratègia per a intervenir en els assentaments i els habitatges precaris.

Finalment, l'alcalde de València ha agraït l'esforç de treballadors, entitats i empreses, i ha remarcat la bona faena realitzada des de l'ajuntament. "Mentre a Madrid es va habilitar un espai comú a Ifema per a les persones sense llar, que va acabar amb la meitat d'aquestes persones contagiades, a València es van habilitar espais més xicotets i ningú va resultar contagiat. A més, mentre a València hem augmentat la beca a menors de 90 a 200 euros, i els hem oferit recomanacions d'alimentació saludable, a Madrid cada dia els donaven una pizza".

Detall de les ajudes

La regidora Isabel Lozano ha detallat algunes de les ajudes que s'han destinat al llarg d'aquests mesos. Així, ha explicat que s'han creat 359 places per a persones sense llar, arribant a les 910 places en total, i s'ha intensificat l'acció en assentaments. Així mateix, Lozano ha informat que també es van habilitar els poliesportius per a proveir d'alimentació i higiene a les persones que, de manera voluntària, "no han volgut entrar en un recurs residencial".

A més, Lozano ha destacat que "els processos de recuperació en els recursos residencials han sigut molt positius. S'han dut a terme cursos formatius, programes de desintoxicació o tractaments mèdics i, fins i tot, una persona usuària ha aconseguit ocupació".

Finalment, des del 16 de març fins al 15 de juny, s'han atés 10.864 sol·licituds de serveis socials, 1.582 beques menjador i els serveis domiciliaris han atés 413 persones més.

Destacats