25n
Orgull
Orgull

València Extra, cinc anys de periodisme de proximitat en valencià

El diari digital compleix el seu cinqué aniversari assumint grans reptes que seran anunciats en menys de tres mesos

Foto: Eva Máñez

València Extra, cinc anys de periodisme de proximitat en valencià

El 22 de juny de 2016 naixia València Extra, una finestra a les notícies més properes de València i els municipis de l’Horta que a poc a poc s’ha guanyat un espai dins del menú informatiu dels valencians i les valencianes.

Però el projecte es formaria abans sobretot de la mà dels seus dos fundadors: David Rodríguez Andrés i un servidor, Àlex Ladrón de Guevara. Quan naix un diari, el primer que passa pel cap és per què? València Extra permetia oferir informació de proximitat de la ciutat i de l’àrea metropolitana així com apostar per formats avantguardistes i transmèdia que busquen connectar i informar d’una manera més propera.

En eixe procés, estava clar que el diari havia de portar la paraula clau: València per representar la ciutat però li faltava una paraula distintiva. València i Extra. Per què Extra? Antigament quan es repartien els primers periòdics en paper, els joves repartidors cridaven als vianants: “Extra! Extra!”. També Extra sempre suposa un valor afegit que hem oferit des del minut zero als nostres lectors.

Així estava clar que València Extra seria el nom de la capçalera que arriba a la capital del Túria per obrir nous formats d’informació propera i en valencià. Però a l’empresa sempre hem pensat en totes i tots i per això, des del minut 1 hem apostat per oferir la informació a la gent que no coneix el valencià. Per què? Molt senzill. Molta gent no ha tingut l’oportunitat d’estudiar la nostra llengua a l’escola, molts vénen de fora i també tenen el dret d’informació. Així amb la doble finestra es permet que persones que no coneixen el valencià puguen informar-se i al mateix temps, puguen a poc a poc començar a aprendre la llengua.

No tot el diari és bilingüe perquè hi ha continguts que suposaria un esforç tant gran que perdria la seua essència. Per això, els continguts transmèdia es fan en la nostra llengua, en valencià, perquè en estos moments no hi ha tantes finestres que aposten pel valencià en formats audiovisuals i així nosaltres també contribuïm amb la nostra aportació a oferir una capçalera més al menú de mitjans de comunicació en valencià.

Obrir un diari mai és una tasca fàcil. A simple ullada pot ser només un web més però darrere hi ha molta gent que fa un treball imprescindible per portar cada dia l’actualitat. Per això, ara arribem a la segona pota tant important com la primera de València Extra: l’equip.

Un diari sense periodistes és impossible i per això, des de zero s’ha comptat amb un equip de professionals que pogueren aportar el seu treball, la seua visió. Comptar amb periodistes és un luxe però també una gran responsabilitat per a esta empresa perquè al cap i a la fi, vivim com altres diaris de la publicitat i s’ha de pagar nòmines.

En esta aventura de cinc anys han passat moltes persones per la redacció de València Extra. De segur molts heu llegit algunes firmes i sobretot els veïns i veïnes de València ja coneixen alguna d’elles. Així sens dubte Tania López és la persona que ens ha acompanyat i ens acompanya en este camí en l’àrea de local i també amb la seua experiència en l’audiovisual. A poc a poc també s’han incorporat més periodistes a l’equip..

És el cas de Cristina Chacón que va passar per la redacció de València Extra i ara es troba al capdavant de la nostra aposta per la informació de proximitat a Castelló en el nostre segon diari digital Castelló Extra.

Però la redacció de València ha crescut i molt de la mà de l’equip com Juan Antonio Cloquell al capdavant de política i l’àrea comarcal,  Ramón Martín en local i pròximes incorporacions que anunciarem.

La redacció ha crescut igual que la nostra capçalera. De fet inicialment València Extra comptava amb un logo corporatiu amb un símbol d’un micròfon que reforçava la nostra aposta transmèdia com a mitjà digital.

En este camí molts lectors i lectores ens confonien amb televisions o ràdios pel fet del nostre micròfon i per l’aposta per estos continguts transmèdia que tant agraden. El nostre logo va evolucionar amb el nostre diari.

Així en 2017 vàrem presentar un redisseny amb dos V que formaven eixa X d’extra i que li donaven frescor i immediatesa al que ha sigut sempre la nostra gran aposta: informació de proximitat. Ara cada dia són més i més els lectors que ens consulten a diari no sols per la mateixa cobertura d’actualitat sinó també pels reportatges, entrevistes i temes d’elaboració que aporten més punts de vista al dia.

Durant estos cinc anys han sigut moltes les notícies que han ocupat moltes portades al diari digital. Però estareu d’acord que hi ha una notícia que ens ha canviat la vida i és sens dubte que la covid. Mentiria si diguera que estàvem preparats. Crec que hem superat totes les pel·lícules de ficció perquè estem vivint una pandèmia mundial on moltes persones i éssers estimats han perdut la vida en mans d’este enemic invisible.

La vida encara no és com la coneixem i això ha suposat treballar de valent cada dia per a informar de la situació als hospitals valencians, oferir i difondre les recomanacions d’experts i sobretot desmentir els coneguts com a “fakes news” que tant mal fan a una societat democràtica.

Ara amb cinc anys ja no som els que érem. València Extra ja té un germà Castelló Extra. També compta amb esta edició en paper on any rere any abordem d’una manera distesa l’actualitat amb entrevistes, reportatges, fem un recorregut per les comarques.

Per descomptat el vessant audiovisual també ha evolucionat i tothom ja sap el que som capaços a través de l’espai Converses, un format audiovisual distés, proper i sense filtres on parlem amb totes i tots.

Hui, València Extra passa la majoria d’edat i es prepara per a ser més gran encara perquè ens apassiona la informació de proximitat. Així, molt prompte podreu gaudir d’un nou salt en este diari amb una aposta atractiva, dinàmica i sobretot plena de continguts de proximitat. L’empresa editora es prepara per a pegar un salt d’altura. Des del diari considerem que fer periodisme de proximitat s’ha de posar en valor per a tots: anunciants, periodistes i lectors.

Així pròximament el diari digital València Extra llançarà la seua primera comunitat de subscriptors perquè ja en sou molts i cada dia féu més pinya. Ara és el moment de dotar a eixa comunitat de gran avantatges per formar-ne part: continguts especials, sortejos VIPS, entrades gratuïtes i molts més per als nostres lectors més fidels.

El camí ha sigut llarg, dur i ple de reptes. Ara continuem amb la nostra mirada en el futur amb una Comunitat 100% València Extra. A més molt prompte podreu gaudir d’una renovació integral del nostre diari digital. Ens renovarem però serem els mateixos, els que vos hem informat cada dia de l’actualitat més propera amb accent, el nostre.

Gràcies a totes i tots els que en formeu part d’esta comunitat perquè ens animeu a seguir treballant de valent per seguir sent un dels diaris més llegits del nostre territori.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 9 =