València estrena la implantació en la Comunitat del sistema d'incentius per depòsit de botelles de plàstic i llandes en el contenidor groc

a secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, i el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, presenten una de les noves màquines de recollida automàtica en el mercat de Jerusalem

Guardar

21.03.10_Reciclos_01
21.03.10_Reciclos_01

La ciutat de València ha iniciat la implantació efectiva, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, del nou sistema d'incentius i recompenses pel reciclatge de botelles de plàstic i llandes en el contenidor groc i en els nous equips de recollida automàtica.

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, acompanyada del director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, han visitat una d'aquestes noves màquines, que aconseguiran el centenar, en el mercat de Jerusalem, on han tingut l'oportunitat de comprovar in situ el seu funcionament.

La iniciativa està instal·lada en els contenidors grocs a través d'un sistema de lectura QR i progressivament ampliarà la seua xarxa d'equips automàtics en zones comercials i edificis públics de València, amb la finalitat de donar un suport addicional al xicotet comerç amb aquesta fórmula d'incentiu i recompenses, per les aportacions separades d'aquests tipus d'envasos, que també té com a missió fomentar les visites de manera fixa i continuada a les zones on se situen els equips automàtics que accedeixen a això.

Entre els incentius individuals, es remenen recompenses de mobilitat sostenible com a patinets elèctrics o descomptes per al transport públic. Entre les col·lectives, aportacions a entitats sense ànim de lucre o altres projectes de caràcter social radicats a la ciutat de València.

Així mateix, l'entitat metropolitana per al tractament de residus (EMTRE), està també treballant perquè existisca un incentiu individual de descompte econòmic de les taxes per gestió de residus, que pretén tindre desenvolupat ja aquest 2021.

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha valorat les alternatives orientades millorar l'eficiència de la recollida separada. La Comunitat Valenciana disposa ja de diversos sistemes d'incentiu econòmic operatius a través de les seues xarxes d'ecoparcs que, segons les dades preliminars de 2020, han aconseguit les 250.000 tones, un 8% més que en 2019.

D'elles, una mica més de 200.000 tones s'han recollit separadament en les àrees geogràfiques amb les xarxes d'ecoparcs informatitzades de les províncies de Castelló i València, estant actualment en fase de desenvolupament i posada en marxa noves millores en aquest sentit, principalment a la província d'Alacant.

Tuzón ha destacat l'acompanyament de la Conselleria per continuar mantenint la tendència ascendent en economia circular i recollida separada.

En aquesta línia, l'administració autonòmica ha convocat una expressió d'interés destinada entitats locals, per a projectes de millora de les recollides separades de bioresidus mitjançant sistemes d'alta eficiència en la recollida, a implantar-se en el present exercici 2021 i fins a març de 2022.

Per al vicealcalde de València, Sergi Campillo, "estem d'enhorabona" per l'entrada en funcionament d'aquest sistema que introdueix l'incentiu al reciclatge. Campillo ha explicat que recicles "és un projecte pilot i experimental" i "li donarem espai perquè es desenvolupe".

El vicealcalde ha emmarcat l'acció en "el model de ciutat que estem treballant en l'Agenda Urbana de València, a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible", a més d'anunciar la pròxima elaboració d'un Pla Local de Residus que "marcarà quines són les polítiques generals de la gestió de residus" de l'Ajuntament.

Per part seua, el gerent d'Ecoembes, Xavier Balagué, ha assegurat que "els objectius en matèria de reciclatge marcat per la Unió Europea són cada vegada més ambiciosos i requereixen un gran esforç per part de tots". En aquesta línia ha posat d'exemple Reciclos com una "contribució a fer front a aquest repte amb solucions innovadores, que fomenten la circularitat dels envasos i facilita als ciutadans poder reciclar i aconseguir recompenses verdes".

"Esperem que aquest projecte de la Comunitat Valenciana servisca de base perquè prompte puguem tindre algun model complet complementari en l'àmbit estatal,", ha afirmat la secretària autonòmica, que ha plantejat a més l'evolució del sistema perquè repercutisca en descomptes sobre la taxa de residus.

10.964 tones més de recollida separada

La Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha avançat alguna de les dades de recuperació de materials d'entre els residus domèstics de 2020.

A més, a pesar que 2020 ha sigut un any clarament marcat per la pandèmia de la COVID-19 en matèria de gestió de residus domèstics, la secretària autonòmica ha afirmat que "2020 serà un millor any que 2019, en relació amb les dades de gestió dels nostres residus domèstics en la Comunitat Valenciana. Esperem que siga així en tota Espanya, malgrat els problemes que la pandèmia ha introduït en la gestió dels residus domèstics."

Així, per exemple, ha anunciat un increment de la recollida separades d'envasos lleugers, vidre i cartó de 10.964 tones respecte de 2019 (272.448 tones en 2020, respecte de les 261.484 tones de 2019).

Així mateix, en els dos primers mesos de 2021, es manté un increment d'un 7% en la recollida separada d'envasos lleugers, respecte del mateix període de 2020.

De la mateixa manera, continuen entrant en funcionament millores en les plantes de classificació d'envasos lleugers, així com en les plantes de tractament de residus domèstics de la Comunitat Valenciana, planificades i executades tant en 2020 com al llarg de tot aquest 2021, dins de la línia de treball de millora contínua amb la qual insisteix la Conselleria a les entitats locals.

Destacats