25n
25N
25N

La 'marca cultural' de València millora amb la dignificació dels seus espais

Des del canvi de govern s’han succeït els canvis en les seus culturals, així com la designació de nous espais

La 'marca cultural' de València millora amb la dignificació dels seus espais
20/01/2020 -

Creu que el “potencial cultural” de València és “molt gran” i cal continuar amb les polítiques per a ‘descentralitzar’ la cultura i, al seu torn, dignificar els seus espais. És l’aposta de Maite Ibáñez, Regidora d’Acció Cultural de València, a qui València Extra va entrevistar el setembre passat. Una aposta que ha significat la continuïtat de polítiques des del Rialto que van arribar amb La Nau, com l’aposta per La Mutant o el recent anunci que uneix regeneració i cultura: un nou centre de producció d’arts escèniques en el Cabanyal.

Ibáñez, al costat de la Vicealcaldessa i Regidora d’urbanisme, Sandra Gómez, va assenyalar ahir el futur ‘artístic’ de les naus situades a pocs metres del Teatre el Musical, en el cor del barri mariner. Un espai de 2.000 metres quadrats que, de cara a 2024, haurà de ser un centre que aculla diverses disciplinar artístiques, tant per a formació com per a oferir un espai al sector. Al costat, precisament, d’un dels teatres que va ser referència de la ‘renovació‘.

El Govern de la Nau va liquidar, en 2017, el contracte de gestió i explotació sobre el recinte amb l’empresa Crystal Forest. Un procés en el qual la signatura va haver de pagar 325.000 euros per pagaments no justificats, i 175.000 per desperfectes. “Una de les herències enverinades de l’anterior equip de govern del PP”, va assenyalar llavors Sandra Gómez. Es va apostar, llavors, per una gestió “directa i pública” que, encara amb retards en el nomenament de la direcció, ha significat fins hui un augment significatiu dels usuaris i usuàries. És, en paraules d’Ibáñez, un “bon exemple” perquè ha aconseguit “connectar amb la realitat del barri i de la ciutat”, en fer accessible “la cultura d’alta qualitat i amb tota mena d’expressió”. Un canvi de gestió que va incloure, també, una posada a punt de les seues instal·lacions.

Maite Ibáñez a La Mutant

Un altre exemple del canvi cultural a València ve de la mà amb La Mutant. Aquesta sala, ara coneguda com La Mutant de les Naus, va nàixer després de, de nou com El Musical, tornar a la gestió pública. Des de llavors s’ha convertit, segons l’Ajuntament de València, a la “sala polivalent” de la cultura valenciana, que és lloc, també, de suport durant les obres en el Palau de la Música. Un cas paregut a l’Escalante de la Diputació, que tindrà la seua futura seu al Parc Central.

Les obres són sempre element de notícia, com l’arranjament -a càrrec de l’arquitecte-, del trencadís del Palau de les Arts, l’abonament del qual atrau cada vegada a més gent. No obstant això són les del Palau de la Música les que més expectació generen. Després de la caiguda de part del sostre de la Sala Rodrigo, l’Ajuntament ha aprofitat la intervenció per a anar “més enllà”: es renovarà el sistema de climatització perquè no ocórrega de nou el problema del sostre, però també es canviaran al complet les butaques de les dues sales i millorarà la seua eficiència energètica. Encara que el Palau depén de la Regidoria de Recursos Culturals, de Glòria Tello, i la resta d’espais d’Acció Cultural, d’Ibáñez, ambdues han coincidit en diverses ocasions en la necessitat de dignificar els espais i crear una “marca” cultural per a València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 3 =