València crearà una taula de treball per a protegir la professió d'artista faller

Guardar

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha avançat hui la configuració d’una mesa de treball municipal per estudiar la situació dels artistes fallers i apuntar possibles mesures de solució a la seua problemàtica actual. Fuset ha explicat que l’objectiu d’aquesta mesa d’estudi consultiva –que estarà integrada per artistes i representants del col·lectiu faller i estarà oberta a la participació de professionals de la gestió cultural- “és analitzar amb totes les visions possibles la situació professional que afronten els artistes fallers i apuntar possibles propostes per col·laborar en la salvaguarda d’una professió imprescindible per a la festa i protegida per la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

El també president de la Junta Central Fallera, considera que “tot i que els notables increments en els pressupostos de les comissions falleres propiciats per la nova classificació de falles consensuada els últims anys i els conseqüents increments tant de premis com de les subvencions municipals a les falles, el sector mostra indicis preocupants de crisi que necessiten una reflexió col·lectiva que l’Ajuntament vol propiciar”.

Així, la Regidoria de Cultura Festiva crearà en les pròximes setmanes aquesta comissió, amb la participació directa d’artistes i agents fallers, “per tal que, amb la cremà de les Falles de 2020, es comence a construir consensos i propostes que aplicades per l’Ajuntament de València o traslladades a altres administracions puguen ser ja efectives en la protecció dels artistes a les falles de 2021”. Aquesta comissió tindrà capacitat de sol·licitar informes i propostes a tots els sectors implicats amb la festa per tal de provocar “una reflexió fallera col·lectiva que genere propostes assumibles per ser posades en marxa de la manera més immediata possible”.

Fuset ha recordat experiències similars recents que han acabat amb èxit però que tenien com objecte àmbits clarament diferents. Així ha destacat els recents grups de treball on Junta Central Fallera, el Gremi d’Artistes Fallers i una gran diversitat d’agents fallers van consensuar una nova classificació de falles, posteriorment debatuda i refrendada per l’Assemblea de Presidents i Presidentes, que va propiciar l’establiment d’un pressupost mínim dedicat al cadafal faller per participar en el concurs, l'increment més gran anual de pressupostos fallers de l’última dècada amb el consegüent increment de les subvencions municipals que arriben ja a més d'1,8 milions d’euros només per als cadafals fallers, i l’aparició de nous premis així com de dotació econòmica per als premis d’enginy i gràcia.

Amb tot, des de l’Ajuntament consideren que “si els increments de les subvencions municipals a les falles i la nova classificació aprovada no són suficients per a pal·liar la situació del sector és obligació nostra propiciar un espai per reflexionar de quina manera podem ser més efectius en la protecció dels artistes fallers, ja que sense ells el col·lectiu faller tampoc no podrà fer festa”.

La iniciativa arriba després d’altres accions com els reiterats increments en el conveni amb el Gremi d’Artistes Fallers, la reforma de les bases d’elecció de les Falles Municipals d’acord amb les seues reivindicacions i un recent acord municipal unànime per protegir la seua professió. En aquella moció, aprovada al desembre, s’insta al govern central a incorporar la professió d’artista faller en el Catàleg Nacional de Professions, reconeixent i considerant les particularitats històriques i específiques de la professió i adaptant eixa qualificació a la realitat i idiosincràsia de la professió i la seua singularitat. En ella també s’instava a la Generalitat perquè valore la conveniència d’establir processos de treball per a reconèixer la singularitat de la professió d’artista faller i desenvolupar totes aquelles mesures que permeten la protecció de la professió i el seu desenvolupament i visibilització, tant administrativament com social.

Destacats