25n
25N
25N

València reforça la seua aposta per "un model participatiu" amb la creació del Consell Municipal de les Persones Majors

Bernabé: “L’objectiu és que les persones majors formen part del dia a dia de les decisions que es prenguen a l’Ajuntament”

València reforça la seua aposta per "un model participatiu" amb la creació del Consell Municipal de les Persones Majors
19/02/2020 -

Aquest matí s’ha constituït el Consell Municipal de les Persones Majors de la ciutat de València, un òrgan institucional que té com a objecte que “les persones majors formen part del dia a dia de les decisions que es prenguen a l’Ajuntament”, segons ha manifestat la presidenta del Consell i regidora d’Envelliment Actiu, Pilar Bernabé. Les últimes dades de l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament de València reflecteixen que el 26,93% de la població té 60 anys o més. La sessió constituent s’ha celebrat a la Sala de Comissions de l’edifici de Tabacalera.

L’envelliment progressiu de la població, que segons les dades més recents de l’Oficina d’Estadística de l’Ajuntament de València en 2019 la ciutat de València tenia una població total de 795.739 habitants dels quals 214.340 tenen 60 anys o més, han propiciat la creació del Consell Municipal de les Persones Majors. “El 26,93% de la població o 1 de cada 4 habitants a València són persones majors. En el context d’aquesta nova realitat social, que cada vegada és més freqüent d’observar en el conjunt de la societat espanyola, correspon a les diferents administracions establir mecanismes a nivell institucional que permeten escoltar i tenir en compte la veu dels seus principals protagonistes, en el cas del present Consell Municipal, a les persones majors de València”, ha remarcat la presidenta del Consell i regidora d’Envelliment Actiu, Pilar Bernabé.

“La constitució d’aquest Consell ve a continuar amb el treball que es va iniciar durant el mandat anterior, en el qual més de 15 entitats de la ciutat de València van participar activament per a tirar endavant projectes dirigits a les persones majors”, ha recordat Bernabé, qui ha subratllat que la creació del nou òrgan institucional respon a “la voluntat de la regidoria d’Envelliment Actiu de complir amb el que s’estableix en l’article 9.2 de la Constitució Espanyola, on es diu que correspon als poders públics promoure i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social”. “L’objectiu del Consell Municipal és ser la via de participació institucional pel qual qualsevol col·lectiu que represente a les persones majors de València puga tramitar les seues propostes, demandes i peticions perquè la seua contribució puga ser valorada i presa en consideració”, ha afegit la regidora Bernabé.

Així mateix, la presidenta del nou Consell Municipal de Persones Majors ha recalcat que “aquestes polítiques han d’aspirar a un model d’igualtat, amb perspectives de gènere, en les quals es promoga un envelliment que siga actiu, saludable i participatiu, alhora que es reconega l’important paper que tenen en la nostra societat les persones majors”.

ESTRUCTURA DEL NOU CONSELL

El Ple del Consell, òrgan suprem d’aquest, es reunirà amb caràcter ordinari una vegada al semestre. Està constituït per la Presidència, la Vicepresidència i representants d’entitats, tant públiques com privades, que es contemplen en el seu reglament. Els integrants estaran obligats a “desenvolupar l’exercici de les seues activitats en el marc social de les persones majors”. La Presidència del Consell Municipal recau com ja s’ha comentat en Pilar Bernabé, regidora d’Envelliment Actiu. D’altra banda, s’ha convingut que serà en la pròxima sessió quan es nomene la Vicepresidència del Consell a proposta de les entitats, de tal forma, que totes elles tinguen un termini apropiat per a presentar les seues candidatures.

Un altre òrgan destacat és el de la Comissió Permanent, que es reunirà amb caràcter ordinari cada tres mesos, i que s’encarregarà de “la gestió ordinària i de l’elaboració de dictàmens, propostes i informes sobre les matèries que siguen competència del Ple del Consell”. Finalment, cal esmentar les futures designacions de les Comissions de Treball la funció del qual serà “l’elaboració d’informes i propostes, a més de realitzar aquelles activitats que es consideren convenients per a les finalitats assignades”. “És una iniciativa que evita generar càrregues administratives innecessàries i que tampoc requerirà despeses públiques addicionals ni necessitarà vies de finançament afegides a les ja existents, ja que el seu funcionament s’adscriurà al Servici d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament”, ha conclòs Bernabé.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + 10 =

Informacion coronavirus
escalante
Informacion coronavirus