València aconsegueix dues reivindicacions històriques als Pressupostos de Sánchez

Els PGE per a 2021 recullen la condonació del deute de La Marina i el finançament del transport públic valencià

Guardar

L'Ajuntament de València
L'Ajuntament de València

El Govern d'Espanya presentava, ahir, els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, uns comptes que han descrit com a "històrics" en aportar una inversió social, per a la cohesió social i territorial, i blindar els serveis públics, deixant arrere les polítiques de retallada que han anat patint des de 2008. Però, a més, la inversió a les comunitats autònomes també creix als pressupostos de l'any que ve.

En aquest aspecte, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat que les comunitats autònomes disposaran d'una partida de 146.008 milions d'euros, sumant els lliuraments a compte, la transferència extraordinària i els recursos europeus. "Secundarem amb recursos a les comunitats, dient que comptaran amb el major finançament de la seua història. En total, els executius regionals gestionaran 18.793 milions d'aquests Pressupostos Generals de l'Estat, la qual cosa suposarà un 54,3% del total de recursos europeus, una prova de la cogovernança que estem impulsant".

Així, encara que la Comunitat Valenciana no es trobe entre les comunitats autònomes que major aportació rebrà dels Pressupostos Generals de l'Estat, sí que augmenta la inversió significativament, passant del 7,2% al 9,6%. "Encara que els PGE entren per la senda d'unes inversions més justes per a València, encara han de millorar en el tràmit de les esmenes", ha apuntat l'alcalde de València, Joan Ribó, i ha afegit que, "les reivindicacions històriques tant de l'Ajuntament de València, com de Compromís comencen a complir-se".

Així mateix, d'eixa inversió dels PGE, el Govern dotarà amb 38 milions d'euros l'Autoritat del Transport Metropolità de València per al finançament del transport regular de viatgers. "El Govern d'Espanya s'ha fet eco d'una petició que jo mateix com a alcalde he encapçalat des de 2015. Almenys rebrem 38 milions d'euros, encara que falten les ajudes al metro que Sevilla i Màlaga tenen, i València no", ha assenyalat l'alcalde.

Així i tot, malgrat aquest important pas en el finançament del transport públic valencià, si es compara amb les altres grans ciutats, la diferència és bastant significativa. I és que enfront dels 38 milions que rebrà la Comunitat Valenciana, es troben els 109,3 milions per al transport públic de Catalunya i els 126,894 milions que van a l'Autoritat de Transport de Madrid.

Per part seua, la vicealcaldessa de València i portaveu del grup municipal socialista, Sandra Gómez, ha valorat molt positivament el repartiment ja que "resolen un deute històric del Govern d'Espanya amb els valencians i valencianes". En aquest sentit, Gómez ha explicat que, "destinen 38 milions d'euros per a finançar l'autoritat metropolitana del transport, de la qual forma part l'EMT". "Per fi l'empresa municipal de transport rebrà un finançament en la línia de la qual reben ciutats com Madrid i Barcelona que permetrà millorar la qualitat d'aquest servei públic", ha afirmat. En segon lloc, la vicealcaldessa ha situat la condonació del deute de la Marina com un altre dels grans deutes històrics que tenia el Govern d'Espanya amb València. Ha recordat que "el deute que arrossegava aquest organisme a conseqüència de la gestió del PP, suposava un llast per al seu desenvolupament". En aquest aspecte, Ribó també s'ha mostrat satisfet, ja que "des de 2015, l'he estat reclamant".

Finalment, l'alcalde de València ha criticat l'escassa inversió als espais culturals de la ciutat. Així, el Palau de Les Arts rep tan sols 900.000 euros enfront dels 12,3 milions del Teatre Real de Madrid i els 21,3 milions del Liceu. A més, respecte als museus d'art modern, l'IVAM es queda amb un poc més de 200.000 euros enfront dels 39 milions del Reina Sofia de Madrid.

Destacats