25n
25N
25N

València tindrà de nou el concurs de les Creus de Maig

València tindrà de nou el concurs de les Creus de Maig
20/04/2021 -

L’Associació Lo Rat Penat ha convocat una nova edició del concurs de Creus de Maig, que organitza tradicionalment en col·laboració amb l’Ajuntament de València, suspés l’any passat a causa de la pandèmia per la Covid-19.

D’aquesta manera, l’entitat reprén la iniciativa perquè, “encara que continuem patint la crisi sanitària, pensem que seria positiva la seua convocatòria ja que es tracta d’una tradició a l’aire lliure, que d’alguna forma pot animar i donar esperança a la societat, sent també una ajuda per al sector de la floristeria de la nostra ciutat, afectat per la crisi”, expliquen.

“Sabem de la delicada situació que aquesta pandèmia està causant en tota la societat i en les associacions que habitualment participen en el concurs com a comissions falleres, juntes de festes, parròquies, confraries, col·legis, però també sabem de les ganes de continuar avant i superar aquests moments i de l’interés de moltes d’aquestes associacions de continuar participant en aquesta bella i cristiana tradició”, afigen.

Des de l’Ajuntament de València els han comunicat que “no tenen cap inconvenient en la celebració o col·locació de les creus de maig”, no obstant això, “la gestió de permisos i autoritzacions han de seguir els procediments establits en les ordenances municipals i ha de tramitar-se a través del Servei d’Ocupació del Domini Públic municipal”.

En eixe sentit, segons on quede situada la creu, “seria responsabilitat de cada participant la realització d’aquests tràmits”. Així mateix, “tots els participants hauran de complir totes les mesures de seguretat i prevenció sanitàries en vigor contra la pandèmia”, recorden.

APORTACIONS ECONÒMIQUES

D’igual forma, davant la situació de dificultat per la pandèmia, des de Lo Rat Penat volen ajudar als participants d’aquesta “bellíssima tradició” pel que cada creu inscrita i plantada tindrà una aportació de 200 euros.

Precisen que aquelles creus que per la seua grandària, exposició inadequada, tècnica o acabat deficient o mal estat del material vegetal floral, que segons el parer del jurat no reunisquen els mèrits suficients, seran desqualificades, perdent el dret al premi o ajuda.

El primer premi del concurs rebrà una quantitat de 1.000 euros; el segon premi de 500 euros i, al tercer li correspondran 250 euros.

El jurat valorarà els projectes florals decoratius el dia 3 de maig. Estarà compost per un membre de Lo Rat Penat, un assessor tècnic de la Universitat i un altre designat per l’Ajuntament de València.

La celebració té el seu origen en l’Edat mitjana quan es va començar a commemorar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’emperador Constantí, segons fonts de l’Arxiu Diocesà de Religiositat Popular.

La data de la col·locació de les tradicionals “creus de maig” no es correspon, no obstant això al dia en què l’actual calendari litúrgic celebra “la festa de la Santa Creu”, el 14 de setembre, sinó que manté l’antiga dedicació del tres de maig, quan se celebrava “la festa de la Invenció de la Creu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 1 =