25n
25N
25N

València compartirà amb les principals ciutats europees referents en transició energètica la Junta Directiva d'Energy Cities

L’alcalde Joan Ribó ha assegurat que “València tindrà veu, visibilitat i capacitat d’aprenentatge de les iniciatives més avantguardistes d’altres ciutats d’Europa”

València compartirà amb les principals ciutats europees referents en transició energètica la Junta Directiva d'Energy Cities
19/09/2020 -

València formarà part de la Junta Directiva d’Energy Cities, l’associació europea de ciutats en transició energètica conformada per més d’un miler de ciutats i entitats d’una trentena de països amb un vessant innovador i actiu en la promoció de la transició cap a un model energètic més just, social, renovable i sostenible. L’Assemblea General d’Energy Cities ha decidit que València compartisca directiva amb altres 10 ciutats a l’avantguarda d’aquesta matèria a Europa, com ara les franceses París i Nantes, la belga Lovaina o Delft, ciutat dels Països Baixos. A més, València ha postulat per acollir el Fòrum Energètic de les Ciutats i la Ciutadania en 2022, una cita que anualment congrega centenars de persones professionals de l’àmbit de l’energia per compartir coneixements, debatre, inspirar-se i trobar solucions als problemes actuals.

L’alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, han valorat “la consolidació de València com a referent a Europa i al món en la lluita contra el canvi climàtic i en el foment de la transició energètica en un context evident d’emergència climàtica en què València està multiplicant les accions per combatre-la activament”, tal com ha expressat Ribó.

En aquest sentit, Alejandro Ramon ha destacat que “València fa molts anys (que …) treballant per convertir-se en una ciutat més sostenible” i ha assenyalat alguns exemples, com ara “la conversió per a vianants de grans espais, la creació de les primeres comunitats energètiques en tot l’Estat —a Castellar-l’Oliveral i als barris d’Aiora i l’Illa Perduda—, l’obertura de l’Oficina de l’Energia i el seu paper com a finestra única per empoderar la ciutadania i fer-la partícip d’un nou model energètic, l’aposta per la mobilitat sostenible o tots els esforços continuats en matèria de gestió de residus i reciclatge”. El regidor ha ressaltat que aquestes i altres accions desenvolupades a València, com les vinculades al projecte europeu MatchUp o el suport del projecte Save the Homes, “han sigut molt ben valorades” per Energy Cities.

També Campillo ha assegurat que “estem d’enhorabona” i ha recordat que a València “estem fent un gran esforç per minimitzar les nostres emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera” i ha posat com a exemples “la instal·lació ja de diverses pèrgoles fotovoltaiques a peu de carrer i la de moltes plaques solars en edificis municipals —algunes fins i tot preinstal·lades per governs anteriors però que mai s’havien posat en marxa, com les de Tabacalera—”. En definitiva, “tot un seguit d’accions per adaptar la nostra ciutat al canvi climàtic, com ara en la mobilitat o en la creació d’infraestructura verda”. És per això i “perquè pensem que estem fent una bona faena i volem compartir les nostres experiències i saber què fan altres ciutats europees en aquesta matèria” que València va presentar la seua candidatura per formar part de les ciutats que integren la Junta Directiva d’Energy Cities. “Podem dir amb orgull que hem sigut una de les ciutats més votades per ser membres de ple dret i que València de nou es posa a l’avantguarda de les polítiques de sostenibilitat i de les polítiques verdes, en aquest cas, en transició energètica”.

La participació en el principal òrgan de decisió d’Energy Cities es contempla com “una gran oportunitat per fer visibles les iniciatives que estem prenent a València” i generarà un espai informatiu i de reflexió i debat que constituirà “una gran ferramenta per fer front a un desafiament global, com és el canvi climàtic”, ha explicat l’alcalde Joan Ribó. A més, ha destacat que Energy Cities contribueix perquè les ciutats es facen sentir a Brussel·les i als estats membres de la Unió Europea, transformant la governança europea i els marcs legals per permetre que les ciutats puguen desenvolupar el seu paper en la transició energètica.

Ramon i Campillo han valorat la necessitat d’una “aliança per una ciutat sostenible, conformada per ciutadania i societat, per avançar cap a una ciutat lliure de contaminació, verda, saludable, inclusiva, amb les persones al centre de les polítiques i amb una visió de promoure una societat democràtica, justa i equitativa”, un repte per al qual “és fonamental accelerar la transició energètica cap a un model basat en energies renovables, descarbonitzat, just, descentralitzat i local”.

El fòrum d’Energy Cities, per la seua banda, ha destacat el paper de les ciutats en la transició energètica i la necessitat de promoure equips de transició en les ciutats que lideren una transició coordinada amb la ciutadania i tots els agents implicats, de la societat civil, l’empresa privada, el món acadèmic, l’administració pública i la comunicació i la divulgació. En aquest sentit, València treballa en el marc del projecte europeu Tomorrow, que marca els passos a seguir per reduir un 60 % les emissions de diòxid de carboni en 2030 i aconseguir una ciutat descarbonitzada en 2050.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − onze =

bombers
bombers