València, ciutat contra la pena de mort

Guardar

ribo
ribo

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat aquest matí, junt amb la regidora de Cooperació, Maite Ibáñez, i els regidors Pere Fuset, i Luisa Notario, en la lectura del manifest contra la pena de mort elaborat conjuntament amb Amnistia Internacional amb motiu del Dia Internacional de Ciutats per la vida- que es commemora demà-, de les que València forma part junt amb altres 2.000 urbs de tot el món que rebutgen «aquesta pena cruel i injusta que elimina la vida».

«L'any 2017 l'Ajuntament de València va aprovar per unanimitat una declaració institucional contra una mena de pràctiques que moltes vegades són més venjança institucional que realment eficaces contra la delinqüència», ha afirmat Joan Ribó, que ha posat com a exemple els Estats Units, un país on segueix en vigor la pena de mort. «Si es comparen les dades de delinqüència que hi ha als Estats Units amb les dades d'un país que no utilitza la pena de mort com és Espanya, la diferència és contundent. Qui s'atrevisca a dir que la pena de mort serveix per a disminuir la delinqüència està enganyant a la societat».

L'alcalde de València ha assenyalat que les vertaderes causes de la pena de mort «són unes altres que no respecten la vida, que no tenen en compte que moltes vegades els condemnats ho són per la seua vulnerabilitat en la societat, per pertànyer a minories o determinades ètnies religioses. A més, la pena de mort s'imposa en molts països, amb sistemes judicials que són injustos o moltes vegades s'equivoquen. Per tant: No a la pena de mort».

Per la seua banda, la regidora de Cooperació, Maite Ibáñez, ha apuntat que "por sorprendente que nos parezca, un 30 de noviembre más, ya de 2019, seguimos reivindicado las 'Ciudades por la vida y contra la Pena de Muerte'. Junto a otras 2000 ciudades de todo el mundo, reclamamos el fin de la pena de muerte, donde la muerte de inocentes es irreversible. La violación del derecho a la vida contradice la Declaración Universal de los Derechos Humanos, por lo que el Ayuntamiento de València quiere alzar su voz ante un injusticia que, incomprensiblemente, sigue sucediendo en todo el planeta".

Els representants del Govern del Rialto que han assistit a l'acte han llegit conjuntament el manifest elaborat amb Amnistia Internacional amb motiu d'una nova edició de «Ciutats per la vida/Ciutats contra la pena de mort». En finalitzar 2018 la pena capital ja havia sigut abolida per a tots els delictes en 106 països. No obstant això en aquell moment hi havia quasi 20.000 persones en corredors de mort de tot el món

En aquest manifest s'ha destacat l'existència de països que executen la pena de mort «de manera profusa i sense restriccions», com la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita, el Vietnam o l'Iraq. «Per això estem hui ací; per a oposar-nos a la pena de mort, que és irreversible i amb què es cometen errors, perquè no dissuadeix del crim ni hi ha proves que demostren que és més eficaç que la presó; perquè sol emprar-se en sistemes de justícia esbiaixats i a vegades profundament injustos i s'aplica de manera discriminatòria o s'utilitza com a eina política. Viola el dret a la vida i és el càstig cruel, inhumà, i degradant per excel·lència».

La lectura d'aquest manifest s'ha realitzat davant la porta principal de l'edifici de l'Ajuntament, a escassos metres del lloc on Amnistia ha instal·lat la seua taula informativa sota el lema «Uneix-te contra la pena de mort-Actua per un món sense pena de mort!».

Destacats