València celebra ser Capital Mundial del Disseny i prepara un ambiciós "pla transversal"

El President de la Generalitat, Ximo Puig, comparteix amb Ribó la “visió de país” perquè la Capitalitat abaste tota la Comunitat

Guardar

20190910 Capital Mundial del Diseño Ayuntamiento Puig Ribo-12
20190910 Capital Mundial del Diseño Ayuntamiento Puig Ribo-12

"Sí. València serà Capital Mundial del Disseny en 2022. Ahir vam rebre la notícia per part de l'Organització Mundial del Disseny. Li ho agraïsc a totes les persones a totes les persones que han treballat intensament per la candidatura". Així ha iniciat l'alcalde de València, Joan Ribó, l'acte en el qual s'ha celebrat l'obtenció d'aquesta capitalitat. Quasi tots els regidors, responsables de la candidatura i fins i tot el President, Ximo Puig, estaven presents.

Les institucions valencianes estan d'enhorabona: el Cap i Casal agafarà el relleu de la ciutat francesa de Lilla, i serà l'epicentre mundial del disseny durant els anys 2022 i 2023. Ribó ha agraït en particular a la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, als directors estratègics, "però també a tots els equips de dissenyadors i dissenyadores que treballen en el seu dia a dia".

L'Alcalde considera que part de l'èxit d'aconseguir ser Capital Mundial del Disseny és tot el treball acumulat pels professionals i "als referents històrics" del disseny valencià. "Ha sigut possible gràcies a la qualitat del disseny que desprén la nostra ciutat i tota la Comunitat Valenciana", ha apuntat. Ha assenyalat que, per això, vol "incorporar aqueixa capitalitat a Alacant, Elx, Castelló" i totes les ciutats i associacions de la Comunitat.

Xavi Calvo, un dels responsables estratègics de la candidatura, ha mostrat la seua satisfacció al que llig com "un reconeixement a quatre dècades de valencians que s'han deixat la pell", perquè "el disseny valencià siga el que és". "Ara tenim el focus posat damunt perquè ens coneguen encara millor", ha celebrat abans d'assenyalar el que hi ha "molt de treball per davant".

Puig agraeix "compartir l'èxit d'una candidatura" tan treballada, i des de la Generalitat manifesta que és "una gran oportunitat". "Cal transformar-ho en un vector definitiu de l'aterratge de la Comunitat Valenciana en la nova economia. I aqueix caràcter innovador és essencial per a prendre decisions importants", ha incidit. El disseny, assenyala, és "la mirada d'una economia inclusiva", que aportació contra les "terribles desigualtats" que encara existeixen. Un repte que, com ha apuntat Ribó, s'ha d'afrontar amb "visió de país" per a tota la Comunitat, no quedar-se únicament a València.

A preguntes als mitjans, Ribó ha assenyalat que serà entre la Generalitat i l'Ajuntament, des d'on s'aportarà 4,2 milions "com a màxim". "I algun dia hi haurà govern espanyol, i aqueix dia esperem que també s'involucren", ha afegit. La resta de líders de les formacions han assenyalat, respecte a aquesta capitalitat, el seu suport però demanda d'"esforç" perquè vaja més enllà de 2022.

"Precisió i rigor"

Va ser el dilluns a la vesprada, al voltant de les 15.30, quan la World Design Organization (WDO) va anunciar per videoconferència la bona notícia. València serà el lloc al qual es dirigisquen les tendències mundials del disseny, mínim, en 2022 i 2023. El secretari general de la WDO, Bertrand Derome, va assenyalar durant la connexió que l'elecció de la capital llevantina es deu a "la precisió, el rigor i la professionalitat" de la candidatura durant tot el procés, sumat a la "maduresa" del disseny valencià assenyalat per Ribó i Calvo.

El lema de la capitalitat és "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits". Amb ell es proposa una nova "manera de mirar" el disseny "amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, filosòfiques i polítiques".

Segons han assenyalat des de la Candidatura, el programa que anirà de gener de 2022 a desembre de 2023 serà "transversal" i es coordinarà amb l'agenda cultural de la ciutat. Segons assenyalen, cada mes de la capitalitat "estarà protagonitzat per un tema global" que contemplaran quatre tipus d'activitats: exposicions, congressos, tallers i xarrades. Uns temes apuntaren al valor afegit del disseny en diferents àmbits: des de l'emergència climàtica, el disseny mediterrani o el desenvolupament industrial fins a la perspectiva de gènere.

Destacats