València celebra el Dia Mundial del Poble Gitano amb una crida a la igualtat de tracte

Joan Ribó: “No ens n’hem d’anar lluny per a comprovar que la discriminació, en forma de prejudici, de vegades està ben a prop”

Guardar

0408 Dia Internacinal del poble gitano
0408 Dia Internacinal del poble gitano

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha fet ressò aquest matí de les reivindicacions del poble gitano en la taula informativa instal·lada a la plaça de l'Ajuntament amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. L'alcalde ha destacat hui, juntament amb la regidora de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano, un paquet d'iniciatives encaminades a superar l'estigmatització del poble gitano, l'empoderament de la població d'esta ètnia i la inserció laboral.

Així, entre les previsions per a aquest 2021, està l'aprovació del Pla d'Inclusió i Cohesió Social 2021-2025, però a més, aquest paquet d'iniciatives inclou programes de formació bàsica i formació especialitzada per a la inserció en el mercat laboral, així com programes de sensibilització i empoderament de les dones d'ètnia gitana, o el Projecte Kumpania per a l'èxit educatiu en la infantesa i adolescència gitana juntament amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. L'acompanyament social en els barris amb una major població d'aquesta ètnia i els programes d'accés a l'habitatge formen part d'aquest conjunt d'iniciatives municipals, que s'afegeixen a les que es treballen conjuntament amb l'administració autonòmica.

Al costat de Francisco Santiago, vicepresident de la Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA-CV), i Dolores Santiago, de l'Associació de Dones Gitanes ROMI, Ribó ha defensat la necessitat de continuar treballant colze a colze amb aquest col·lectiu "que ha estat perseguit al llarg de la història fins als nostres dies. Hui encara veiem l'odi cap a l'ètnia i la cultura gitana, en molts països, també a Europa, on s'ataca la comunitat gitana fins i tot des dels governs".

Dia- Internacional- -Poble -Gitano

"Hui celebrem aquesta jornada amb un motiu de felicitat més: la constitució del Consell Valencià del Poble Gitano, impulsat per la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra" ha dit l'alcalde, qui ha recolzat aquest organisme perquè "treballar amb el poble gitano significa posar en funcionament mecanismes de cogovernança com aquest, i dotar de recursos les polítiques actives adreçades especialment cap al poble gitano, com ara les de formació i inclusió laboral que emprenem, tant la mateixa Conselleria com l'Ajuntament de València".

Per la seua banda, la regidora del de l'àrea de Benestar i Drets Socials, Isabel Lozano ha valorat "la contribució del Poble Gitano al progrés i a la cultura de la nostra societat, en diversos camps, com el comerç, l'empresa, la medicina, l'advocacia, la universitat, l'educació, la mediació social, l'activisme, la política, la moda, la cultura, l'art i tants altres".

Lozano ha detallat el treball desenvolupat en el Projecte Kumpania, i la col·laboració amb la Fundació Secretariat Gitano en el 'Programa d'integració de la comunitat gitana de Vàlencia'. A través del programa 'Opre Romnia', a més, "es treballa per a afavorir la inserció social de la població gitana immigrant procedent de països de l'Est i la promoció social i laboral de la dona gitana".

Una altra de les actuacions que duu a terme l'Ajuntament és el Programa d'inserció sociolaboral, formació i acompanyament social en la zona del barri de Cabanyal-Canyamelar-Cap de França, dirigit a col·lectius d'especial vulnerabilitat, especialment dones amb fills que pertanyen a la comunitat gitana, que es duu a terme en col·laboració amb l'associació Brúfol. El projecte 'València Inserta' consisteix en un dispositiu d'entitats públiques i privades creat per a la inserció sociolaboral de persones en situació de risc d'exclusió social, que realitza accions encaminades a introduir-les en el mercat laboral.

Una altra de les línies d'actuació consisteix a col·laborar amb les famílies del Cens d'Habitatge Precari que són reallotjades en habitatges municipals adscrits al Servici de Benestar Social i Integració, durant un període d'entre un i tres anys, i l'adjudicació d'habitatges municipals en règim de lloguer social. Aquest programa inclou tallers de nutrició, higiene, noves tecnologies i gestió econòmica familiar.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat la necessitat de continuar treballant amb el poble gitano, i ha destacat que "no ens n'hem d'anar lluny per a comprovar que la discriminació, en forma de prejudici, de vegades està ben a prop, als nostres barris. Per això resulta tan necessari comprendre i fer comprendre la realitat gitana".

Destacats