València celebra el Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial

Guardar

Dia- Contra- Discriminación- Racial
Dia- Contra- Discriminación- Racial

En el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial, l'Ajuntament de València ha organitzat, a través de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, una mostra plàstica, amb la col·laboració de diferents ONG i centres escolars de la ciutat que, sota el títol «Alumnart», s'exposa al Saló de Cristall de l'Ajuntament. També s'ha donat lectura a un manifest davant la porta principal del Consistori, amb el lema «Davant la discriminació, no calles: participa contra la discriminació».

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat la taula informativa, i ha assenyalat que «València és una ciutat oberta i respectuosa amb la diversitat cultural, ètnica, lingüística, d'orientació sexual... I el respecte i la convivència ha de ser senya d'identitat de la nostra ciutat». «Però també he d'afegir –ha subratllat- que quan hi ha un acte de discriminació cal denunciar-lo, malgrat que això a vegades, ho sé, no siga fàcil. I per això les institucions hem d'implicar-nos a fons per a facilitar que les eventuals víctimes d'una discriminació tinguen al seu abast els recursos necessaris per a superar aquestes situacions, i per a evitar que es reproduïsquen».

L'alcalde ha conclòs la seua intervenció, assenyalant que una societat sana «és la que aprecia i fomenta la pluralitat. No podem ser còmplices de la discriminació: no callem davant el racisme». Prèviament, la representant del Grup de Migració de l'Estratègia Valenciana per la Igualtat de Tracte i la No Discriminació Malika Ouchitachen ha llegit el manifest «Davant la discriminació, no calles: participa contra la discriminació», un text elaborat des del Servei d'Assistència a Víctimes de Discriminació Racial i Ètnica, entitat que depén del Ministeri d'Igualtat, del qual formen part les organitzacions ACCEM, CEAR, Creu Roja Espanyola, Fundació CEPAIM, Moviment Contra la Intolerància, Moviment per la Pau, Xarxa Acull i Fundació Secretariat Gitano.

Prèviament, la regidora de Cooperació i Migració, Neus Fábregas Santana, ha visitat la mostra «Alumnart», acompanyada per un ampli grup d'alumnes dels centres educatius participants, així com de les ONG que donen suport a la iniciativa. Tal com ha destacat la delegada, «és molt important que continuem lluitant contra les discriminacions que es donen per ètnia, cultura o origen, entre altres, ja que cap persona és il·legal ni ha de tindre dificultat ni obstacles per a viure on desitge».

En el marc d'aquesta commemoració, i dins del projecte Apuja el To Contra el Racisme, que impulsa la Regidoria, s'ha obert aquesta mostra, que recull més de 50 obres gràfiques realitzades per estudiants de huit centres educatius de la ciutat (alumnat de Secundària, Cicles formatius i, enguany, un centre de Primària que s'ha incorporat a la Xarxa Contra el Racisme). La mostra ofereix també diverses obres realitzades per professionals de la iniciativa Gràfica Urgent (Dissenyadors per l'eliminació de la Discriminació Racial i la Xenofòbia). «Tot això –ha explicat la regidora- sempre al voltant dels drets humans i de la justícia global».

Els centres que participen són l'IES Misericòrdia, IES Orriols, IES Rascanya, Cooperativa Juan Comenius, IES Luis Vives, IES Serpis, C Garcia Broch, i CEIP Torrefiel. Quant als professionals del disseny, han col·laborat en la mostra noms com Ángel Pretel, Blanca Vinyals, Carmina Bragulat, David Peyró, Elías Taño Inmaculada Senent, Jaime Sebastián & Eva Ibáñez, Manuel Camacho, Marina Muñoz, Santi Terol, i Vicente Iborra.

Finalment, s'ha penjat una pancarta del balcó principal de l'Ajuntament al·lusiva a la jornada, en la línia de les recomanacions de Nacions Unides. L'Assemblea General de l'ONU va proclamar, l'octubre de 1966, el 21 de març Dia Internacional de l'Eliminació de la Discriminació Racial i, de fet, l'Ajuntament de València és l'impulsor del programa Apuja el To Contra el Racisme, en el qual participen 23 centres educatius i 5 ONG.

Destacats