Capital Mundial del Disseny 2022: un títol que no es queda només en el nom

Hui és el segon dia de reunions i visites amb el comité que decidirà entre les ciutats finalistes

Guardar

Techo Lonja
Techo Lonja

Aquesta capitalitat no és com la de la província o la recentment adquirida de l'Alimentació Sostenible. Aquesta és una capitalitat efímera, de dos anys de durada, que cada any recau en una ciutat del món. No depén de la seua localització o grandària; l'any vinent passarà a ser Capital Mundial del Disseny (CMD) Lilla, una ciutat de 230.000 habitants en el nord de França. Malgrat la seua transitorietat, des de l'Ajuntament de València ho troben desitjable: "És un avanç en el camp de l'economia del coneixement", assenyalava Ribó.

València és finalista, al costat de la ciutat índia Bangalore, a ser Capital Mundial del Disseny durant 2022 i 2023. Des d'ahir, el comité que decidirà entre aquestes dues ciutats està de visita en el Cap i Casal, amb una intensa agenda que inclou reunions amb polítics, representants del disseny valencià i visites a centres referents d'aquest, com el MuVim o el Centre del Carme.

Llegat

Encara que la capitalitat és transitòria, la seua "petjada", asseguren des de l'organització de la candidatura, no ho és.

Ser Capital Mundial del Disseny és una cosa relativament recent. La primera va ser la ciutat italiana de Torí, en 2008. Des de llavors també ho han sigut Seül (Corea del Sud), Hèlsinki (Finlàndia), Ciutat del Cap (Sud-àfrica) i Taipéi (Taiwan). Ara està acabant el seu període Mèxic D.F. per a passar el títol a Lilla.

De forma simplista i resumida, la CMD és un projecte nascut del Consell Internacional de Societats de Disseny Industrial, pensat per a promocionar, premiar i afavorir assoliments i avanços en el camp del disseny.

Candidatura -València -Capital- Mundial- Diseño

Allà on recau la capitalitat, amb ella arriben més coses; trobades, congressos, activitats internacionals... I potser un dels elements més importants, la "internacionalització". Xavi Calvo és un dels directors estratègics de la Candidatura. Sosté que "focalitzar l'atenció a València" mitjançant el disseny i amb una projecció internacional, contribuirà a continuar evolucionant en aquest camp i, a més, augmentar "l'interés de la inversió estrangera".

Ta apuntaven a la fi del passat any, quan l'associació per a la Candidatura estava quasi 'nounada', que aquest recorregut no s'acaba amb la Capitalitat; és l'inici d'un procés que viu el seu punt màxim en 2022 i 2023, però ha de deixar un "llegat" que perdure.

"Una ciutat millor"

Ahir, després d'una primera visita a l'Ajuntament de València, el comité va realitzar visitar a diferents llocs de la ciutat, com els museus abans esmentats i la Ciutat dels Arts. L'equip està format per tres integrants: el seu secretari general, Bertrand Derome; el director de Programes i Comunicació, Andréa Springer i el representant del comité organitzador, Brandon Gien. Ja poc després d'iniciar les visites, Gien va manifestar la seua "satisfacció" per poder conéixer la ciutat.

"València ha destacat durant molt de temps per ser una ciutat amb una gran voluntat de disseny en nombrosos nivells i àmbits", va assenyalar Ribó durant la primera trobada. Des de l'Ajuntament i la Candidatura defensen el disseny més enllà de l'estètic, si no la seua simbiosi amb la ciutat i els seus habitants: "Tota la candidatura està basada en com el disseny pot fer una ciutat millor".

Destacats