25n
25N
25N

València avança per a convertir-se en una smartcity

L’objectiu del projecte, que de moment engloba 194 edificis, és convertir València en una ciutat intel·ligent

València avança per a convertir-se en una smartcity
05/08/2020 -

La ciutat de València fa uns anys s’està transformant cap a la innovació, integrant els models més característics de les ciutats més cosmopolites d’Europa. En les últimes legislatures, s’ha buscat l’ampliació de les places perquè la ciutadania puga gaudir de més metres d’espai, s’han liberalitzat zones d’aparcament de cotxes per aconseguir una ciutat més sostenible i la majoria de nous projectes compten amb materials per a les obres ecològics. L’emergència climàtica és una realitat i València s’ha posat en marxa per a pal·liar les conseqüències derivades del canvi climàtic. Amb aquest motiu, també es va crear l’Anell Ciclista amb el qual s’intenta promoure una mobilitat sostenible. En eixa línia, el projecte ‘Connecta VLCi’ vol transformar i acostar la ciutat de València, a més, en una ciutat intel·ligent. Aquest projecte se centra en cinc eixos principalment: Connecta Sports, Connecta Museus, Connecta Mercats, Connecta Escoles i Connecta Sostenible que busquen convertir en intel·ligents vora 194 edificis de la ciutat per a millorar la vida dels valencians i les valencianes i avançar en aquesta transformació digital.

L’objectiu principal de Connecta VLCi és aconseguir una ciutat més sostenible, tecnològica, connectada, social i participativa que millore la qualitat de vida de la ciutadania proporcionant servicis de valor i millorar l’eficiència i sostenibilitat municipal. Aquesta iniciativa propulsada per l’Ajuntament de València compta amb un pressupost de 5 milions d’euros gràcies al fet que València té una oficina de ciutat intel·ligent que és pionera quant a les administracions locals, i que de fet ha despertat l’interés d’altres ciutats del món com Nova York.

Per què València es vol destacar com a una ciutat intel·ligent? Perquè la capital del Túria és una smartcity en potència molt ambiciosa, i l’Ajuntament ha fet portar diversos projectes com aquest per a ser-ho. Per això, dels 194 edificis que es transformaran, no parlem a soles de dependències municipals, sinó que el projecte s’obri per a oferir nous servicis a la ciutadania i millorar al mateix temps la sostenibilitat i eficiència dels recursos municipals. Des de l’Ajuntament estan convençuts que a la llarga, la transformació de la ciutat servirà per a estalviar recursos municipals i millorar la presa de decisions dels equips de govern gràcies a coses com per exemple, les dades en temps real, ja que ofereixen un major coneixement als representants.

‘Connecta VLCi’ conforma un dels huit projectes beneficiaris de la Convocatòria de Pilots d’Edificis Intel·ligents de Red.es, entitat dependent del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, i que s’emmarca en el Pla Nacional de Territoris Intel·ligents. D’aquesta manera, Red.es – gràcies al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) – sufragarà 2,5 milions d’euros i, els altres 2,5 milions restants, seran a càrrec del consistori valencià del total de 5 milions d’euros que hi ha per a fer aquesta transformació.

‘Conecta VLCi’ no vol aconseguir a soles una ciutat més sostenible, sinó també tecnològica, connectada, social i participativa per a millorar la qualitat de vida i benestar de la ciutadania i els seus visitants proporcionant servicis de valor i permetent una major eficiència en la prestació dels servicis públics. Per a fer-ho possible, les eines que s’estan implementant permeten no sols generar nous servicis, sinó enriquir els ja existents i, a més, realitzar un alineament amb l’estratègia de ciutat a més del foment per exemple del comerç de proximitat o la innovació social, entre altres coses.

Quant a la pràctica, aquestes iniciatives es materialitzen en què els edificis intervenguts tindran monitorats els espais i les instal·lacions mitjançant sonorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interior, per a controlar consums i la seua verificació en temps real entre altres coses. Açò es tradueix en el fet que es podran detectar abans les fugides d’aigua per a realitzar actuacions immediates i atallar aquesta situació de forma més ràpida.

Connecta VLCi es divideix en cinc parts fonamentals

‘Connecta VLCi’ contempla un total de cinc actuacions que es duran a terme sobre un total de 194 edificis distribuïts pel terme municipal. En primer lloc està ‘Connecta Esports’, amb el qual el consistori valencià intervindrà un total de 58 instal·lacions esportives de la ciutat. L’objectiu transversal és gestionar de manera eficaç aquests centres i oferir nous servicis. Com a novetat es disposarà d’un sistema global de gestió i reserves que contemplarà el pagament de quotes i reserves així com la reserva de pistes i activitats de salut, horaris, formació, esdeveniments, jornades, etc., amb una possible extensió a clubs esportius i instal·lacions privades. Així mateix, s’implantarà una sonorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interiors mitjançant la utilització de sondes de temperatura, soroll, humitat, CO₂, contaminació lumínica, etc.; així com es controlarà els accessos i detecció de presència i aforaments, això últim és especialment important en aquests temps de coronavirus. També s’automatitzaran determinades tasques per a eliminar desplaçaments i estalviar energia que contribuiran a la millora de l’eficiència de les instal·lacions tècniques.

Pel que fa a ‘Connecta Museus’, que afectarà un total de 22 museus de la ciutat de gestió municipal, es busca aprofitar la digitalització per a gestionar més eficient aquests recursos d’alt valor per a la ciutadania. En aquest sentit s’habilitarà una Plataforma de Venda d’Entrades per a comprar de manera anticipada les entrades a través dels dispositius mòbils o tauletes que permetrà evitar cues i controlar els aforaments i a més, es millorarà l’experiència d’ús dels museus amb noves funcionalitats com la realitat augmentada o la geolocalització per a poder fer visites virtuals o de valor afegit, guies multimèdia que ofereixen informació addicional als usuaris i usuàries, entre altres. A més, es monitoraran els espais i instal·lacions amb la sensorització urbana de la qualitat ambiental exterior i interiors i la millora de l’eficiència de les instal·lacions tècniques.

Pel que respecta a ‘Connecta Mercats’, que inclou a un total de 16 mercats, busca potenciar el comerç de proximitat. Més enllà del monitoratge d’espais i instal·lacions i la millora de l’eficiència d’instal·lacions tècniques, de la mateixa manera que ocorre amb els seus predecessors, s’apostarà per una Plataforma de gestió de mercats per a compradors, venedors i gestors dels espais en els quals s’inclourà servicis en línia i pantalles de visualització de continguts així com una aplicació d’ús col·lectiu, que estarà integrada en APP València, mitjançant la qual s’oferirà nous servicis diferenciats i que millorarà l’experiència de compra.

En l’àmbit educatiu, gràcies a ‘Connecta Escoles’ es disposarà en 98 col·legis de gestió municipal “d’una plataforma de conscienciació mediambiental que incloga servicis en línia així com la millora de l’eficiència mitjançant el monitoratge i actuació sobre els col·legis públics, per exemple, per a aconseguir una conscienciació de l’ús sostenible i responsable de les fonts d’energia.

I, en últim lloc, ‘Connecta Sostenible’, persegueix desplegar una plataforma global de gestió d’edificis, un mòdul de gestió energètica i la seua integració amb la plataforma de la ciutat. Alguns dels beneficis que s’estimen amb aquesta plataforma són: estalvi energètic; estalvi de costos de manteniment; contribució a la reducció de la petjada global de CO₂ i millora en l’eficiència d’ús de recursos; inventariat eficient dels recursos municipals i implantació de models BIM dels edificis municipals. Cal recordar que València és una de les tres ciutats del món que s’ha aconseguit certificar en la normativa ITU com a ciutat sostenible i intel·ligent.

A totes aquestes iniciatives cal sumar la connexió de les plataformes d’AENA, ADIF, estació d’autobusos, port de València i EMIVASA amb la Plataforma de Ciutat VLCi segons la norma AENOR PNE 178104, per a l’intercanvi d’informació sobre aspectes de mobilitat, oferta turística, connectivitat, sostenibilitat o seguretat, entre altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − huit =