caixa popular

Elegància i perfecció en la tercera nit del Festival SIFASOL amb Valencia Art Quartet

El quartet de piano i percussió va destacar per un concert de gran nivell i exigència amb obres de Gershwin i Bernstein

El Festival SIFASOL de Catarroja d’aquesta setmana ha aconseguit atraure a un gran públic, però sens dubte, anit es van superar totes les expectatives gràcies a Valencia Art Quartet i al projecte que va presentar, “Amèrica“. Amb els pianistes i percussionistes valencians, així com amb la soprano valenciana Quiteria Muñoz, el festival de jazz va arribar a la tercera nit i va deixar amb ganes de més als assistents amb una interpretació perfecta de “Rhapsody in Blue” (George Gershwin), de “Summertime”, de “They can’t take that away from me”, de “I’ve got rythm” (Ella Fitzgerald) i de “West Side Story” (Leonard Bernstein).

Amb “Amèrica”, el quartet fa un recorregut de sud a nord del continent a través d’obres dels compositors i pianistes Gershwin (1898-1973) i Bernstein (1918-1990) qui, per a aquests músics, va ser el que millor va estudiar “Rhapsody in Blue” (1924) de Gershwin. Aquesta composició és, precisament, la que porta a Ángel García, Miguel López, María Rita “Marita” Primo i a Jordi Nogués a unir aquestes dues grans figures de la música en el seu espectacle. “Per a nosaltres és molt significatiu, ja que l’obra de Gershwin és de les poques composicions de jazz per a piano i, a més, transmet moltes emocions”, va explicar Marita Primo al públic.

Amb aquesta idea, la seua actuació es va basar en dues parts dedicades a cadascun d’ells. Així, en la primera, el protagonista va ser Gershwin i la seua obra per excel·lència, “Rhapsody in Blue”, on van destacar per capturar el caràcter blau (trist) que pretenia transmetre el seu autor i per encaixar cada nota al mil·límetre. Amb Nogués com a pianista solista, el públic es va mantenir totalment callat i solament va haver-hi alguns pocs que van trencar aquella atmosfera amb els seus mòbils per a capturar instantànies. A continuació, Primo va presentar a la soprano Quiteria Muñoz, que va pujar encara més el nivell de l’actuació amb una veu neta, elegant i que no va deixar indiferent a ningú en interpretar “Summertime”, “They can’t take that away from me” i “I’ve got rythm” d’Ella Fitzgerald.

La segona part, per tant, es va dedicar a “West Side Story”, la banda sonora de la pel·lícula musical estrenada en 1957 per Bernstein, inspirada en les melodies i la màgia de “Rhapsody in Blue”. Així, en cada moviment no va faltar la mescla de ritmes, el canvi de dinàmiques i, sobretot, la descripció d’escenes del film a través de la percussió i el piano. “Bernstein és una figura de gran rellevància perquè va acostar la música clàssica a tothom i enguany és el centenari del seu naixement”, va indicar Nogués. A més, el pianista va explicar que el missatge de la pel·lícula i de la banda sonora era l’anhel per una vida millor en pau, per la qual cosa avui en dia era més necessària que mai.

Aquest concert va ser especialment elegant, però també va ressaltar per ser divulgatiu. Tant Marita Primo com Jordi Nogués, van descriure les característiques més importants de les obres d'”Amèrica” i van explicar curiositats i escenes de “West Side Story” perquè aquelles persones que no foren músiques pogueren comprendre millor el significat de les harmonies, ritmes o simplement del que va conduir a George Gershwin i a Leonard Bernstein a compondre les seues obres. Així, solament era necessari tancar els ulls per a seguir la història de la pel·lícula musical.

El públic de Catarroja i voltants va demostrar passar-ho en gran i quedar-se amb ganes de més. Per açò, encara poden gaudir de més vetlades nocturnes de jazz amb la “Nit d’Estellés” d’aquesta nit, on hi haurà un sopar de baix braç per als veïns que donarà pas a un concert de “Sis veus per al poeta”. El divendres, Catarroja s’acomiadarà del Festival SIFASOL amb l’actuació de Thaïs Morell Quinteto, que destaca per una gran calidesa i veu dolça i vellutada.

València Art Quartet

València Art Quartet està format per músics professionals i docents. En concret, Ángel García és professor de percussió del Conservatori Professional de Música de Torrent i catarrogí; el també percussionista Miguel López, és professor en el Conservatori Professional José Manuel Izquierdo de Catarroja; Marita Primo, també és professora del conservatori de Torrent i Jordi Nogués, docent i pianista acompanyant del conservatori de Catarroja.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + quatre =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018